Duur en data
  • Eerstvolgende startdatum: 07/01/2019
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

In deze intensieve opleiding van 6 maanden leer je de kneepjes van niet één maar twee ambachtelijke beroepen. Denk je eraan om weldra je eigen chocolatbar of pralinezaak te openen? Misschien wil je dit combineren met zelfgemaakte ijscreaties of omgekeerd? Dan ben je hier aan het juiste adres!  

Eigen creaties, vakmanschap

Belgian chocolates, of Belgische chocolade, zijn beroemd over heel de wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Belgische chocolade wordt ervaren als de lekkerste en de beste. Dagelijks doen duizenden toeristen (en Belgen natuurlijk) zich tegoed aan vers bereide pralines en chocolade.

In deze opleiding komt het hele productieproces aan bod, van de behandeling van grondstoffen tot de bewaring van je pralines en chocoladewerk. In deze opleiding leren we je hoe je chocolade ambachtelijk verwerkt tot een topproduct. Je maakt gebruik van kwalitatief hoogstaande grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk) en tovert die om naar diverse vormen van chocoladeproducten. Ook bereidingen van marsepein en de creaties hiermee komen in meerdere sessies aan bod.

Als ambachtelijke ijsbereider zet je die specifieke grond- en hulpstoffen (zoals suikers, melk, water, maar ook natuurlijke smaken en ingrediënten als vanille, cacao of fruit) om via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. Het basisproduct dat de ijsbereider maakt, wordt meteen geconsumeerd of soms ook voorverpakt.

IJsroom is ook een dankbare basis voor mooie decoraties in de vorm van bv. ijstaarten en ijscoupes. De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een ambachtelijke en efficiënte manier.

Zowel als chocoladebewerkers als ijsbereider hou je voor, tijdens en na de bereiding rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Je leert ook hoe je jouw ambachtelijk bedrijf runt op gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.

Ontdek zeker ook onze avondopleidingen ambachtelijk chocoladebewerker en ambachtelijk ijsbereider.

Programma

Programma ambachtelijk chocoladebewerker:

1. Basis chocolade (8 sessies)

  • Inleiding
  • Materiaal - hygiëne en veiligheid - productkennis
  • Maken van eenvoudige chocoladeproducten
  • Moduleproef

2. Eenvoudige pralines, stuk- en holgoed (17 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Vorm- en vulpralines
  • Stukgoed
  • Holgoed
  • Moduleproef

3. Marsepein (8 sessies)

  • Productkennis
  • Fruitfiguurtjes
  • Opbouwfiguurtjes
  • Moduleproef

4. Verfijnde pralines en stukgoed (17 sessies)

  • Verfijnde pralines
  • Verfijnd stukgoed
  • Dessertkoekjes
  • Moduleproef

5. Toegepaste bedrijfsvoering ambachtelijk chocoladebewerker (10 sessies)

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

6. Chocoladekunst (9 sessies)

  • Etalagetechnieken
  • Chocoladetechnieken
  • Moduleproef

Eindproef 

Programma ambachtelijk ijsbereider: 

1. Basis ijsbereidingen (12 sessies)

  • Inleiding
  • Materiaal - hygiëne en veiligheid - productkennis
  • Geturbineerde ijsbereidingen
  • Basis afwerking en garneringen
  • Moduleproef

2. IJsspecialiteiten (20 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • IJstaarten en beslagen
  • IJscoupes en borden
  • IJsdranken en -pralines
  • IJssoufflés
  • Afwerking en garneringen
  • Moduleproef

3. Toegepaste bedrijfsvoering voor de ijsbereider (6 sessies) 

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Eindproef 

In deze opleiding worden je ook de nodige ondernemersskills aangeleerd. 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die als zelfstandige of als werknemer in deze sector aan de slag wil.

Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Je moet wel een medisch geschiktheidsattest voor leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Extra info

  • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Als bijkomende kosten heb je ook nog de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Als richtprijs mag je rekenen op € 150.

Locatie & lesdata

Eerste jaar Start Einde Duur
maandag 8:45 16:15 0,5 jaar
dinsdag 8:45 16:15 0,5 jaar
woensdag 8:45 16:15 0,5 jaar
donderdag 8:45 16:15 0,5 jaar
vrijdag 8:45 16:15 0,5 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Prijs

Excl Incl
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding (1ste jaar) €1268.59 €1535.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€888.01 €761.15

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Campus Leuven
€560.00 €462.81
  • Campus Leuven
€635.00 €524.79
€121.00 €100.00