Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Voltijdse dagopleiding
  • Diploma of getuigschrift

  • Vlaams opleidingsverlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Ambachtelijk chocoladebewerker en ijsbereider - voltijdse dagopleiding: waarom zou je deze opleiding volgen?

In deze voltijdse dagopleiding leer je de kneepjes van niet één maar twee ambachtelijke beroepen. Denk je eraan om weldra je eigen chocolatbar of pralinezaak te openen? Misschien wil je dit combineren met zelfgemaakte ijscreaties of omgekeerd? Dan ben je hier aan het juiste adres!  

Eigen creaties, vakmanschap

Belgian chocolates, of Belgische chocolade, zijn beroemd over heel de wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Belgische chocolade wordt ervaren als de lekkerste en de beste. Dagelijks doen duizenden toeristen (en Belgen natuurlijk) zich tegoed aan vers bereide pralines en chocolade.

In deze opleiding komt het hele productieproces aan bod, van de behandeling van grondstoffen tot de bewaring van je pralines en chocoladewerk. In deze opleiding leren we je hoe je chocolade ambachtelijk verwerkt tot een topproduct. Je maakt gebruik van kwalitatief hoogstaande grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk) en tovert die om naar diverse vormen van chocoladeproducten. Ook bereidingen van marsepein en de creaties hiermee komen in meerdere sessies aan bod.

Als ambachtelijke ijsbereider zet je die specifieke grond- en hulpstoffen (zoals suikers, melk, water, maar ook natuurlijke smaken en ingrediënten als vanille, cacao of fruit) om via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. Het basisproduct dat de ijsbereider maakt, wordt meteen geconsumeerd of soms ook voorverpakt.

IJsroom is ook een dankbare basis voor mooie decoraties in de vorm van bv. ijstaarten en ijscoupes. De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een ambachtelijke en efficiënte manier.

Zowel als chocoladebewerker als ijsbereider hou je voor, tijdens en na de bereiding rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Ontdek zeker ook onze avondopleidingen ambachtelijk chocoladebewerker en ambachtelijk ijsbereider.

Programma

Programma ambachtelijk chocoladebewerker:

1. Basis chocolade (8 sessies)

  • Inleiding
  • Materiaal - hygiëne en veiligheid - productkennis
  • Maken van eenvoudige chocoladeproducten
  • Moduleproef

2. Eenvoudige pralines, stuk- en holgoed (17 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Vorm- en vulpralines
  • Stukgoed
  • Holgoed
  • Moduleproef

3. Marsepein (8 sessies)

  • Productkennis
  • Fruitfiguurtjes
  • Opbouwfiguurtjes
  • Moduleproef

4. Verfijnde pralines en stukgoed (17 sessies)

  • Verfijnde pralines
  • Verfijnd stukgoed
  • Dessertkoekjes
  • Moduleproef

5. Toegepaste bedrijfsvoering ambachtelijk chocoladebewerker (10 sessies)

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

6. Chocoladekunst (9 sessies)

  • Etalagetechnieken
  • Chocoladetechnieken
  • Moduleproef

Eindproef 

Programma ambachtelijk ijsbereider: 

1. Basis ijsbereidingen (12 sessies)

  • Inleiding
  • Materiaal - hygiëne en veiligheid - productkennis
  • Geturbineerde ijsbereidingen
  • Basis afwerking en garneringen
  • Moduleproef

2. IJsspecialiteiten (20 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • IJstaarten en beslagen
  • IJscoupes en borden
  • IJsdranken en -pralines
  • IJssoufflés
  • Afwerking en garneringen
  • Moduleproef

3. Toegepaste bedrijfsvoering voor de ijsbereider (6 sessies) 

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Eindproef 

Business Skills

Bij Syntra stimuleren en prikkelen wij graag jouw ondernemingszin. Het opleidingspakket business skills bestaat uit o.a. personal branding, digital marketing, financiële inzichten, social skills. Ontdek jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers! 

Voor wie?

Doelgroep

  • Deze opleiding richt zich tot iedereen die als zelfstandige of als werknemer in deze sector aan de slag wil.
  • Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker.
  • Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.
  • Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit. 

Extra info

  • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Handboek (16 euro) niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Als bijkomende kosten heb je ook nog de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Als richtprijs mag je rekenen op € 165.
  • Campus Leuven
€1650.00 €1363.63

Kaasmeester

/18 maanden

Nieuw
  • Campus Leuven
€525.00 €433.89