Duur en data
  • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Ambachtelijk ijsbereider: waarom zou je deze opleiding volgen?

Als ambachtelijk ijsbereider zet je grond- en hulpstoffen (zoals suikers, melk, water) om via een warme bereiding naar diverse soorten van consumptie-ijs maar ook verschillende mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs.

Het basisproduct dat je als ijsbereider maakt, wordt meteen als schepijs aangeboden, soms voorverpakt of verwerkt in mooi gedecoreerde ijstaarten en andere ijscreaties.

De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs moet gebeuren op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding hou je steevast rekening met hygiëne, veiligheid en de bewaartechnieken voor het product. Kortom: je streeft ernaar om een product te creëren dat qua smaak, ingrediënten en uitzicht je klanten gelukkig maakt en de concurrentie wakker schud.

Als ijsbereider kan je aan de slag in een bestaande zaak, maar deze opleiding is ook de aanloop naar de start en beheer van jouw eigen ijssalon waarin je al of niet met personeel werkt.

Deze opleiding is zeker een aanrader als je reeds beschikt over het getuigschrift van brood- en banketbakkerambachtelijk chocoladebewerker.

Nog meer in de ban van patisserie en andere lekkere dingen? Ontdek ook onze versnelde opleiding brood-en banketbakker (1,5 jaar), banketbakker.

Programma

Basis ijsbereidingen

  • Inleiding
  • Materiaalkennis
  • Hygiëne en veiligheid
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Geturbineerde ijsbereidingen
  • Basis afwerking en garneringen
  • Examen

IJsspecialiteiten

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • IJstaarten en beslagen
  • IIscoupes en borden
  • IJsdranken en -pralines
  • IJssoufflés
  • Afwerking en garneringen
  • Examen

Toegepaste bedrijfsvoering

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Examen

Eindproef

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die, hetzij als zelfstandige, hetzij als werknemer, in deze sector aan de slag wil. De opleiding is echt nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen.

Daarnaast...

  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.

Je kan vrijstelling bekomen voor volgende module

  • basis ijsbereidingen: meer info kan je bekomen op onze campus in Leuven.

Je dient te slagen voor een vrijstellingsproef.

Deelname aan de vrijstellingsproef kost 30 euro.

Anita Meert, docente Ambachtelijk ijsbereider

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€375.10€310.00

Wegwijs in bier proeven

/6 sessies (18u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€544.50€450.00

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • Of op jouw locatie
€592.90€490.00

Wegwijs in kaas proeven

/6 sessies (18u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€483.42€399.52

Wegwijs in ijs bereiden

/5 sessies (15u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€405.35€335.00