Opleiding Bakker
Andere beschikbare opleidingsvormen
Bakker: waarom zou je deze opleiding volgen?
Wil je je graag onderscheiden en specialiseren in het bakken van broden? Dan is de opleiding Bakker - Broodbakker echt iets voor jou!
Deze opleiding bestaat niet alleen uit theorie, maar zet ook al je kennis om in de praktijk. Je leert op onze campus, in een echte bakkerij, alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen.
Daarbovenop leert Syntra AB je ook de 'broodnodige' vaardigheden van brooddegen aan, gaande van gistdegen tot vet, kook en bladerdegen. Op die manier kan je ook aan de slag als medewerker bij een bakkerij.
Bakker is een knelpuntberoep; werk verzekerd.
KORTOM: Je vervaardigt broden, degen, luxedegen, beslagen, vullingen en crèmes en je leert rekening houden met de regels rond hygiëne en organisatie.
Liever geen avondschool, maar wel overdag?
Deze opleiding kent verschillende varianten. Bekijk dus zeker alle opleidingen, zodat je de juiste kiest.- Voltijdse dagopleiding: 2 dagen per week campusleren + 3 dagen per week werkplekleren gedurende 1 cursusjaar
- Bakker versneld: 1 dag in de week gedurende 1,5 jaar.
- Duaal: Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar waarbij je veel leert op je werkplek
Programma opleiding Bakker
1ste jaar opleiding Bakker: broodbakker (118u)
- Medewerker bakkerij
- Activiteiten van de brood-en banketbakker
- Basis gistdegen
- Beslagen, vullingen en crèmes
- Vet, kook - en bladerdegen
- Hygiëne en veiligheid (12u zelfstudie)
- Evaluatie
2de jaar opleiding Bakker: broodbakker (100u)
- Degen
- Luxedegen
- Eindproef - verdediging van je praktisch en theoretisch eindwerk voor een jury
Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma
Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Broodbakker aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.
✔️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
✔️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
✔️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
✔️ verschillende formules op jouw maat
✔️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap
Voor wie is deze opleiding Bakker?
Doelgroep
Deze opleiding is een must wie professioneel als broodbakker aan de slag wil gaan.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
In de opleiding Bakker - Broodbakker zitten alle grondstoffen inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:
- Kledij, materiaal, handboeken. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Vrijstellingen
Wil je nagaan of je in aanmerking komt voor een vrijstelling?
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ excl. BTW.
Wat na de opleiding Bakker
Na deze opleiding ontvang je het getuigschrift 'broodbakker'.
Verschillende formules
Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.
Meer infoPraktijkgericht
Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.
Meer infoErkend door Vlaamse overheid
Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.
Meer info













