Duur en data
- Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
- Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
- Heb je recht op een studietoelage? Syntra Duaal is hiervoor erkend
Beschikbare opleidingsvormen
Opleiding bakker - patissier in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren bakker.
Bakker - Patissier: waarom zou je deze opleiding volgen?
Al doende krijg je het vakmanschap van een warme bakker in de vingers. Naast het maken van ambachtelijk brood, ga je ook aan de slag met beslag, taarten en toppings.
Je leert (gist)degen en beslagen te verwerken, bakken, afwerken en bewaren volgens de voorschriften van de voedselveiligheid. Je werkt met verschillende soorten grondstoffen (vet-, kook-, bladerdeegproducten, taarten, zachte en harde luxe, gezondheidsgerelateerde producten, ...). Je bedient bakkerijovens, deegmachines en broodsnijmachines. Je staat ook in de winkel om brood-en banketbakkerijproducten uit te stallen en te verkopen. Tot slot leren we jou hoe je productie in te plannen en je voorraad te beheren.
Je leert de knepen van het vak van een mentor/vakexpert op je werkplek; gecombineerd met 1 dag les volgen bij Syntra. Je trajectbegeleider staat je bij gedurende de volledige looptijd van je opleiding.
Duaal leren biedt heel wat voordelen: je krijgt een maandelijkse leervergoeding, je doet werkervaring op, je blijft ten laste van je ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit en je kan je diploma secundair onderwijs behalen - ontdek nog meer voordelen van duaal leren bij syntra.
Lees hier wat cursisten duaal leren vertellen over hun opleiding.
Programma
In de duale opleiding Bakker - Patissier behandelen we een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep. Daarnaast komen onderstaande vaktechnieken aan bod.
- Gistdegen bereiden, verwerken en bakken voor broden, harde en zachte luxe en taarten
- Gerezen bladerdeeg bereiden, verwerken en bakken
- Bereiden van vet-, kook- en bladerdegen
- Afwerken van bakkerijproducten (broden, harde en zachte luxe, taarten en gerezen bladerdegen)
- Verwerken van vet-, kook- en bladerdegen
- Beslagen bereiden, verwerken en bakken
- Banketbakkerijprodcuten afwerken
- Gezondheidsgerelateerde producten bereiden, verwerken en afwerken (vetarm, suikerarm, zoutarm,...)
- Bewaren en verpakken van (banket)bakkerij- en aanverwante producten
- Uitstallen van (banket)bakkerij- en aanverwante producten in de toonbank of etalage
- Klanten informeren over de (banket)bakkerij- en aanverwante producten en verkopen
- Productie plannen
- Voorraad en bestellingen opvolgen
- Goederen en producten ontvangen en controleren bij levering
- Financiële en administratieve gegevens opvolgen
- Vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen
- ...
Duale trajecten Brood- en banketbakker en Chocolatier
In deze opleiding hebben we volgende opties:
- Medewerker brood-en banketbakkerij duaal (2de graad)
- Brood-en banketbakker duaal (3de graad)
- Chocolatier duaal (specialisatiejaar)
Voor wie?
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minstens 15 jaar en je wil graag al doende leren. Op basis van het persoonlijk intakegesprek met de trajectbegeleider word je in de juiste graad ingeschreven.
-> Neem contact op met de adviseur Duaal Leren via mail of bel naar ons klantencentrum op 078/15.99.99.
Wat na de opleiding Bakker - Patissier
Na deze opleiding ben je ambachtelijk bakker en bak je verse broden en heerlijke taarten. Bakker is een knelpuntberoep dus je kan zo aan de slag.
Droom je van je eigen bakkerij? Syntra kan je hierin ook ondersteunen en begeleiden; check onze formules start je eigen zaak.