Terug naar OpleidingenOpleidingen
Knelpuntberoep

Bakker - Patissier - voltijdse dagopleiding

De opleiding Bakker-Patissier stoomt je in 1 jaar klaar voor de bakkerstiel, een doe-opleiding met 60% werkplekleren. All-in met modules rond brood bakken en patisserie. Na een geslaagde eindproef krijg je je getuigschrift.

Andere beschikbare opleidingsvormen

Bakker - Patissier - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

Heb jij de microbe van het bakken te pakken? Wil je broden bakken en patisserie maken? Leer de stiel al doende in deze praktijkgerichte doe-opleiding met 60% werkplekleren in een leerbedrijf. 

Bakker is een knelpuntberoep; werk verzekerd.
Wie het diploma brood-en banketbakker behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

 

 

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. 

Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.

Als voorbereiding op een latere sollicitatie in de sector ga je zelf op zoek naar een werkplek. Tijdens de intake wordt meer uitleg gegeven over de voorwaarden waaraan een werkplek moet voldoen.

Hou er echter wel rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.
Syntra verwacht dus dat je je van maandag tot vrijdag beschikbaar houdt voor de opleiding. Daarom hanteren wij de term 'voltijdse dagopleiding' maar dit betekent dus niet dat je effectief van maandag tot vrijdag les zal hebben.

Deze opleiding is een erkend knelpuntberoep

Deze opleiding is erkend door de VDAB en kan dan ook volledig terugbetaald worden door de VDAB als je voldoet aan volgende twee voorwaarden:

  • je bent werkloos
  • je bent ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende

Als je aan deze voorwaarden voldoet, neem dan rechtstreeks contact op met de VDAB.

Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende kan je deze opleiding volgen, na toestemming van de VDAB-bemiddelaar. Deze toestemming is noodzakelijk voor de terugbetaling van de cursuskosten.
 

PACT-opleidingen
VDAB

Programma

Brood- en banketbakker aangevuld met 568u werkplekleren

  • Module 'basis brood- en banketbakker' (68u)
  • Module 'degen' (28u)
  • Module 'taarten en beslagen' (24u)
  • Module 'basis chocolade' (32u)
  • Module 'luxe degen en banketproducten' (40u)
  • Module 'toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker' (40u)
  • Eindproef

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Bakker-Patissier aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die bakker of patissier wil worden. Je verwerft de nodige kennis en werkervaring om meteen aan de slag te gaan als werknemer of zelfstandige.

Daarnaast...

  • Is er geen vooropleiding vereist
  • Bezit je een basiskennis wiskunde
  • Spreek en schrijf je Nederlands
  • Ben je minstens 18 jaar oud
  • Heb je voldaan aan de leerplicht

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Toelatingsvoorwaarden

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek door de competentiecoach. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. De meeste competenties worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier ontdekken. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding Bakker-Patissier bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de Syntra-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. Leerwerken, dat werkt.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, handboeken dienen apart aangekocht te worden - richtprijs: 106 euro.
  • Klein materiaal dient apart aangekocht te worden - meer info tijdens de start van het jaar door docent.
  • Als bijkomende kosten heb je de verplichte aankoop van kledij . Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar - richtprijs: 136 euro.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen vind je hier.

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ incl.BTW.

Docenten

Peter Moorthamers
Peter Moorthamers

Al meer dan 30 jaar actief als docent bij Syntra (sinds schooljaar 1988-89).

Peter Goovaerts
Peter Goovaerts

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€1599.17€1935.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€191.18€242.00

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€1279.34€1119.42

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem. Bekijk op kaart

Sorry, deze opleiding is volzet. Schrijf je in op de wachtlijst en we contacteren jou wanneer een plaats vrijkomt. Je hoeft nog niet te betalen.

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag9:0016:301 jaar
dinsdag9:0016:301 jaar
woensdag9:0016:301 jaar
donderdag9:0016:301 jaar
vrijdag9:0016:301 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1935,00 (1ste jaar)
  • 1 jaar (totaal 817u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Bakker - Patissier - voltijdse dagopleiding " is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Maximale ondersteuning

Geen studiepunten nodig, jongeren blijven fiscaal ten laste van de ouders (groeipakket), leer- en competentiecoach, ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma na 1 jaar, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

Wil je je klanten of gasten imponeren met professionele koffie? Waar je dan ook nog een mooi motief of tekening in hebt getoverd? Volg dan deze cursus. Het is het "schuim op de koffie" voor iedere barista.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 217,80
excl € 180,00

Desembrood: smaakvol, gezond en met een stevige bite

/4 sessies (totaal 14u)

Kneed, bol, bak en onthul de geheimen van trage fermentatie met desem. In 4 sessies word je meester in het bakken van desembrood met perfecte korst en smaak. 

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
  • Of op jouw locatie
incl € 411,40
excl € 340,00
Nieuw

Chocolade - van boon tot praline

/2 sessies (totaal 6u)

Wil je je graag verdiepen in de verschillende aroma’s van chocolade en het proces van cacao (van aankomst in de haven tot praline in de doos) mee volgen? Deze professionele opleiding neemt je van op de cacao-plantage, over de branderij, tot in de pralinedoos - een unieke en leerrijke beleving.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 314,60
excl € 260,00
NieuwKnelpuntberoep

Brood- en banketbakker - versneld

/2 jaar (1ste jaar: 318u)

De moderne, warme bakker blijft een job met toekomstmogelijkheden. Het is een creatief beroep waaruit je heel wat voldoening haalt. Iets voor jou? Schrijf je dan in voor deze opleiding!

  • Campus Leuven
incl € 1930,00
excl € 1595,04
Knelpuntberoep

Kok - versneld

/2 jaar (1ste jaar: 322u)

Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok in 1,5 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep. 

  • Campus Antwerpen
incl € 2320,00
excl € 1917,36