Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 10 januari, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar

De opleiding Bakker-Patissier stoomt je in 1 jaar klaar voor de bakkerstiel, een doe-opleiding met 60% werkplekleren. All-in met modules rond brood bakken en patisserie. Na een geslaagde eindproef krijg je je getuigschrift.

Bakker - Patissier - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

Heb jij de microbe van het bakken te pakken? Wil je broden bakken en patisserie maken? Leer de stiel al doende in deze praktijkgerichte doe-opleiding met 60% werkplekleren in een leerbedrijf. 

Bakker is een knelpuntberoep; werk verzekerd.
Wie het diploma brood-en banketbakker behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Ben je werkloos en ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB? Neem dan contact op met de VDAB-bemiddelaar Fatima El Morabit. Je kan haar rechtstreeks mailen via fatima.elmorabit@vdab.be.
Indien je toestemming krijgt van VDAB worden de cursuskosten terugbetaald.

 

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. 

Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.

Als voorbereiding op een latere sollicitatie in de sector ga je zelf op zoek naar een werkplek. Tijdens de intake wordt meer uitleg gegeven over de voorwaarden waaraan een werkplek moet voldoen.

Hou er echter wel rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.
Syntra verwacht dus dat je je van maandag tot vrijdag beschikbaar houdt voor de opleiding. Daarom hanteren wij de term 'voltijdse dagopleiding' maar dit betekent dus niet dat je effectief van maandag tot vrijdag les zal hebben.

PACT-opleidingen

Programma

Brood- en banketbakker aangevuld met 568u werkplekleren

 • Module 'basis brood- en banketbakker' (68u)
 • Module 'degen' (28u)
 • Module 'taarten en beslagen' (24u)
 • Module 'basis chocolade' (32u)
 • Module 'luxe degen en banketproducten' (40u)
 • Module 'toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker' (40u)
 • Eindproef

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Bakker-Patissier aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die bakker of patissier wil worden. Je verwerft de nodige kennis en werkervaring om meteen aan de slag te gaan als werknemer of zelfstandige.

Daarnaast...

 • Is er geen vooropleiding vereist
 • Bezit je een basiskennis wiskunde
 • Spreek en schrijf je Nederlands
 • Ben je minstens 18 jaar oud
 • Heb je voldaan aan de leerplicht

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Toelatingsvoorwaarden

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek door de competentiecoach. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. De meeste competenties worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier ontdekken. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding Bakker-Patissier bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de Syntra-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. Leerwerken, dat werkt.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

 • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, handboeken dienen apart aangekocht te worden - richtprijs: 155 euro.
 • Als bijkomende kosten heb je de verplichte aankoop van kledij en klein materiaal. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar - richtprijs: 190 euro.
 • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
 • Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen vind je hier. Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
€423.50€350.00

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

 • Deurne (Cuperus Koffiebranderij)
 • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
€659.50€545.04

Wegwijs in kaas

/7 sessies (totaal 21u)

Nieuw
 • Campus Leuven
€653.40€540.00