Duur en eerstvolgende startdatum
  • Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
  • Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
  • Diploma of getuigschrift

Bespaar op je opleiding
  • Heb je recht op een studietoelage? Syntra Leertijd is hiervoor erkend

Over de cursus

Een banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikerwerk om daarmee banketproducten te bereiden. 
Dat kan gaan van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs.

Als banketbakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers. 
Sommige banketbakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. 
Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. 
Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. 
Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. 
Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. 
Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. 
Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. 
In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. 
Maar ook bij traiteurs en in horecabedrijven werken banketbakkers. 
Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe.

De HACCP-regels zijn heilig voor jou!

Kom je niet in aanmerking voor Leertijd? Volg deze opleiding dan in avondonderwijs of voltijdse dagopleiding.

Programma

De opleiding banketbakker duurt 2 jaar. Je leert allerhande soorten banket zoals harde en zachte luxe broodjes, ijs, marsepein en chocolade. Bovendien leer je om alles te maken volgens de HACCP normen. Bovendien bieden we je, onder bepaalde voorwaarden, de mogelijkheid om je diploma secundair onderwijs te behalen.

Voor wie?

Doelgroep

Elke jongere met een passie voor bakken en voeding die het vak in de praktijk wil leren.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben. (Geslaagd of niet geslaagd)