Duur en eerstvolgende startdatum
  • 5 sessies
  • 22/02/2018
Locatie
  • Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

  • Unizo korting

Over de cursus

SCAE staat voor Speciality Coffee Association of Europe en is een internationaal erkende beroepsorganisatie die koffieliefhebbers en professionelen uit alle takken van de koffie-industrie uit meer dan 90 landen samenbrengt. Hun missie is eenvoudig: door middel van innovatie, onderzoek, opleiding en communicatie de kwaliteitsstandaard van koffie verbeteren. In dat kader ontwikkelde men ook het 'Coffee Diploma System'.

Coffee Diploma System

We hoeven jou wellicht niet meer te vertellen dat koffie 'big business' is, wat natuurlijk heel wat opportuniteiten biedt. Door middel van dit diploma-systeem, dat internationaal erkend wordt, kies je zelf welk opleidingstraject je volgt, afhankelijk van je wensen en behoeftes. De keuze bestaat uit: introduction to coffee - barista skills - brewing - roasting - sensory skills - green coffee. Binnen elke module kan je jezelf opleiden tot 3 niveaus: foundation - intermediate - professional.

Het SCAE-diplomasysteem zit goed in elkaar. Voor elke module die je volgt, ontvang je immers per niveau van kwalificatie (foundation - intermediate - professional) punten. Wanneer je 100 punten hebt behaald, ontvang je het Coffee Diploma van SCAE. Zoals hierboven vermeld, kies je zelf welke modules je volgt om je 100 punten te bekomen en dus je Coffee Diploma te ontvangen.

Kort samengevat:

Introduction to coffee:

  • 10 punten - 2 sessies, inclusief een examen

Barista skilss, brewing, roasting, sensory skills, green coffee:

  • Niveau 'Foundation': 5 punten, 2 sessies + extra sessie examen
  • Niveau 'Intermediate': 10 punten, 4 sessies + extra sesssie examen
  • Niveau 'Professional': 25 punten, 6 sessies + extra sessie examen

Voor meer info en de uitgebreide brochure verwijzen we je graag door naar de officiële website www.scae.com.

Ons aanbod

In cursusjaar 2017-2018 neemt Syntra Antwerpen & Vlaams-Brabant de volgende modules op in haar aanbod:

  • Introduction to coffee
  • Barista skills foundation

Beide opleidingen worden gebundeld onder de noemer 'Barista - SCAE training' van 5 lesmomenten.

  • Opstarten van een koffiebar

Barista - SCAE training

De weg van de koffie doorheen de geschiedenis en zijn plaats in het dagelijkse leven zal geen geheimen meer hebben. Alle facetten van koffie, van boer tot tas, komen aan bod. Tijdens de lessen zal er veel koffie gecupt worden (proeven), waardoor je de vele smaken van koffie zal kunnen ontdekken. Verder leren we je om een molen af te stellen, espresso te maken en ook melk opschuimen voor cappuccino's zal je onder de knie krijgen. Dankzij de lessen verbeter jij je kennis over koffie en bouw je praktische vaardigheden op met betrekking tot melk en latte art. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan gezondheid, hygiëne, klantenbenadering en bedrijfsvoering.

De opleiding vindt extern plaats bij Cuperus in Antwerpen. Authorized SCAE trainer Ellen Goormans zal de sessies in goede banen leiden.

Programma

  • De weg van de boon, van boer tot tas.
  • Wat is speciality coffee?
  • De geschiedenis van koffie
  • Het begrip ‘koffieboon’
  • De basis van koffie branden
  • De versheid van koffie
  • Het proeven van koffie 
  • De espressomachine: hoe leer ik het toestel kennen en hoe los ik problemen of storingen op?
  • De koffiemolen: hoe leer ik een molen afstellen voor verschillende koffiebereidingen en hoe zet ik de perfecte espresso?
  • Melktechnieken: hoe schuim ik melk op voor cappuccino en wat zijn de basisbeginselen van latte art?
  • Gezondheid, hygiëne, klantenbenadering en bedrijfsvoering

Voor wie?

Doelgroep

  • Deze module is geschikt voor iedereen die zich wil introduceren in de wereld van de koffie, of gewoon voor iedereen met interesse voor deze fantastische drank.
  • Voor mensen die nieuw zijn in de koffie industrie, focussen we op de basisbeginselen: je molen afstellen, espresso maken en melk opstomen voor cappuccino’s.
  • Geen eerdere barista ervaring vereist.

Extra info

Wanneer je slaagt voor deze module 'Barista, ontvang je 15 punten in het Coffee Diploma System. Deze module geeft je een goede basis om je traject verder te zetten en op te bouwen. Voor het SCAE-certificaat van deze module betaal je 60 euro. Dit bedrag is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Locatie & startdata

Campus Antwerpen

22/02/2018

Inschrijven kan tot 15/02/2018

Datum Uur
do 22/02/2018 10:00 - 13:00
do 01/03/2018 10:00 - 13:00
do 08/03/2018 10:00 - 13:00
do 15/03/2018 10:00 - 13:00
do 22/03/2018 10:00 - 13:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Campus Antwerpen

20/04/2018

Inschrijven kan tot 13/04/2018

Datum Uur
vr 20/04/2018 09:30 - 12:30
vr 27/04/2018 09:30 - 12:30
vr 04/05/2018 09:30 - 12:30
vr 18/05/2018 09:30 - 12:30
vr 25/05/2018 09:30 - 12:30

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Docenten

Ellen Goormans

Prijs

Excl Incl
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding €413.22 €500.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€289.26 €247.93

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Barista

/5 sessies

  • Campus Leuven
€381.15 €315.00
  • Campus Leuven
€146.00 €120.66

Latte art

/1 sessie

  • Campus Leuven
€108.90 €90.00
  • Campus Antwerpen
€717.80 €593.22
€70.50 €58.26