Duur en data
 • Inschrijven kan vanaf mei, we starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
 • Beroepsopleiding
 • Diploma of getuigschrift

 • Vlaams opleidingsverlof

Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

Basis kleding: waarom zou je deze opleiding volgen?

Ben jij een echte fashionist/fashionista, in de ban van mode, kledij en stijlvolle ontwerpen? Denk je eraan om van je passie je beroep te maken?

De opleiding basis kleding is het beginpunt voor eender welke carrière in de modewereld. In veertig sessies leer je de belangrijkste technieken om een mooi en kwaliteitsvol kledingstuk te maken. In combinatie met je eigen creativiteit is het misschien wel de start als zelfstandig dameskleermaker, vervaardiger van kinderkleding of realisator van theaterkostuums.

Zelf kleding maken

Zelf kleren maken is een vak apart. Je moet kennis hebben van de verschillende materialen, stoffen en machines, je moet ontwerpen van kleding juist kunnen interpreteren en je moet de juiste technieken in de vingers hebben. Een job in de kledij- en modewereld is daarom een echte roeping waarbij iedereen dezelfde passie voor het vak deelt.

De laatste jaren zit het maken van kleding als hobby of beroep serieus in de lift. Waar woorden zoals kleermaker, breien of handwerk tien jaar geleden saai en ouderwets klonken, hebben nu heel wat mensen opnieuw de creativiteit en voldoening ontdekt in het ontwerpen en maken van eigen kledingstukken.

Over de opleiding basis kleding

Je leert in deze basisopleiding mode het verschil kennen tussen verschillende materialen, textiel en stoffen. Na een korte theoretische inleiding over naaimachines ga je er zelf mee aan de slag.

Je krijgt de professionele technieken van het kleding maken onder de knie door het maken van deelstukken. Zo bouwt deze praktijkgerichte opleiding op tot het zaligmakende moment waarop je zelf je eerst complete kledingstukken maakt. Na deze opleiding kan je volledige rokken, broeken en jurken vervaardigen en ontvang je een deelcertificaat van de module basis kleding als je geslaagd bent op alle onderdelen.

Deze basisopleiding kleren maken is de ideale voorbereiding op onze andere modeopleidingen zoals dameskleermaker, lingerie en corsetterie en modeontwerp

Na het volgen van basis kleding ontvang je een deelcertificaat voor deze module.  

 

Programma

 • Materialenkennis (1,5 sessie)
 • Machinekennis (1,5 sessie)
 • Stoffenkennis (2 sessies)
 • Basistechnieken (35 sessies)

Voor wie?

Doelgroep

Voor wie wil starten met een ondernemersopleiding binnen de afdeling mode en kledij is dit de ideale vooropleiding.

Voor iedereen zonder voorkennis, die een praktijkinitiatie wenst in de afwerkingstechnieken van kledij.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra info

Je zorgt zelf voor grondstoffen (stoffen, knopen, ritsen, ...) voor tijdens de les. Er wordt 20 € aangerekend voor het verbruik van klassikale grondstoffen zoals patroonpapier.

Je brengt zelf een naaimachine mee naar de les.

Indien je een naaimachine wenst te gebruiken van Syntra dien je zelf naalden en spoeltjes te voorzien. De docent geeft de machine en de andere toebehoren in ruil voor je identiteitskaart. Opgelet er zijn max. 9 toestellen per leslokaal beschikbaar.

Beschik je al over kennis of ervaring in deze sector of opleiding? Je mag een - vrijblijvende- vrijstellingsproef afleggen om eventueel vrijgesteld te worden van het basis jaar kleding. Deelname aan deze vrijstellingsproef kost 20€.

IVOC biedt een premie voor werknemers uit  de confectiesector via de IVOC leerrekening. Een leerrekening is een bedrag van max. € 640 per jaar. IVOC betaalt hiermee je opleidingskosten terug, nl. inschrijvingsgeld, cursus- en lesmateriaal, vervoerkosten en kinderopvang. IVOC kan je advies geven of mee zoeken naar een geschikte opleiding. Indien je dat wenst, wordt er samen met jou een opleidingsplan opgesteld.

Het doel van de leerrekening is om je kansen in je job of op de arbeidsmarkt te versterken, dus een hobbycursus komt niet in aanmerking.

Je moet werknemer zijn in een confectiebedrijf. Dus je werkt onder één van de volgende paritaire comités:  109 (arbeider) of 215 (bediende). Je vindt dit op je loonfiche.

Meer info?  www.leerrekening.be of contacteer IVOC op T 02 481 53 50.

 • Campus Antwerpen
€242.00 €200.00

Stoffenkennis

/2 sessies (6u)

 • Campus Antwerpen
€121.00 €100.00
 • Campus Antwerpen
€1515.01 €1252.07
€1250.00 €1033.06