Een drankenpauze is voorzien
Drankpauze

Bedrijfsvastgoed: basisopleiding: waarom zou je deze opleiding volgen?

i.s.m.

In deze basisopleiding bedrijfsvastgoed komen alle takken van deze interessante sector aan bod. Terwijl de residentiële markt de meeste aandacht wegkaapt, is het commerciële vastgoed een uitermate interessant alternatief. 

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding krijg je een duidelijk inzicht in hoe de wereld van commercieel vastgoed werkt. Er wordt stilgestaan rond volgende topics:

 • de verschillende vastgoedmarkten (gebruikersmarkt vs investeringsmarkt)
 • beleggen en vastgoed (beursgenoteerde vastgoedbedrijven als interessant alternatief)
 • kantoren
 • logistiek en residentieel vastgoed
 • retail, leisure en andere markten

Per tak worden de verschillende voor -en nadelen duidelijk toegelicht. Bovendien krijg je per (sub)sector ook veel praktijkvoorbeelden, zodat je de theorie meteen vertaalt ziet in de praktijk. Deze opleiding is uitermate interessant voor iedereen die interesse heeft in bedrijfsvastgoed. Enerzijds om in de sector te beginnen werken, anderzijds om te investeren in commercieel vastgoed.

Over de trainer

Shun heeft een Master in Real Estate Management behaald aan de Antwerp Management School en is een gedreven en leergierige professional die zijn ervaringen en kennis in zowel de financiële als vastgoedsector graag deelt. Hij is zijn carrière begonnen in de financiële wereld als consultant bij een BIG4-bedrijf, waarna hij als business controller bij een vastgoedinvesteerder/ontwikkelaar tewerk ging. Sinds juli 2022 werkt hij als business developer bij een gerenommeerde beursgenoteerde vastgoedspeler. Shun geeft sinds 2021 les bij Syntra en doet dit op een verfrissende, innoverende en interactieve manier. Hij zorgt ervoor dat iedereen de concentratie blijft vasthouden en geboeid de lessen verlaat.

Deze opleiding is erkend voor 18u permanente vorming door het BIV.

Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars

Programma

i.s.m.

Sessie 1  : Introductie, kennismaking en relevante actoren in de sector

Deze sessie functioneert als inleiding tot de vastgoedwereld, waarbij er enerzijds tijd wordt genomen om kennis te maken met de groep en anderzijds gepeild wordt naar hun relatie tot de vastgoedwereld en hun verwachtingen. In deze sessie zal de curriculum eveneens overlopen worden en vastgoed als beleggingsproduct geïntroduceerd worden. Tot slot worden de meest relevante betrokken actoren (e.g. vastgoedmakelaars, vastgoedschatters, portfoliomanagers, asset managers, facility managers, interieurarchitecten, etc.) toegelicht.

Sessie 2 : de vastgoedmarkten

In deze sessie worden de verschillende vastgoedmarkten in kaart gebracht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de gebruikersmarkt (ook wel space market genoemd) en de investeringsmarkt (ook wel asset market genoemd). Eens deze twee markten toegelicht zijn, wordt toegelicht hoe vraag en aanbod op elkaar afgestemd zijn en hoe vastgoedontwikkelaars hierop inspelen. 

Sessie 3 : beleggen in vastgoed 

In deze sessie wordt voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen direct en indirect vastgoed. Waar de meesten vastgoed linken met een baksteen, zullen we "papieren" vastgoed inleiden. Beursgenoteerde vastgoedbedrijven op de Belgische markt zoals GVV's en ontwikkelaars worden in deze sessie eveneens toegelicht. 

Sessie 4 : Kantoren

Nu de vastgoedwereld in de eerste drie hoofdstukken geïntroduceerd werd, is het tijd om een sprong te maken naar commercieel vastgoed. De eerste asset class die besproken wordt, zijn kantoren. 
Wat zijn kantoren?
Welk zijn de voornaamste kantorenmarkten in België en Luxemburg?
Waarom is leegstand niet altijd zo slecht?
Hoe bepaalt men de waarde van kantoren? 
Waarom zijn huurders zo belangrijk?
Wat bedoelt men in het vakjargon met yields, prime rents, breeam, ESG, CBD, etc. ? 

Sessie 5 : Logistiek en residentieel

In deze sessie worden de asset class logistiek en residentieel vastgoed toegelicht. Beide vastgoedmarkten worden in kaart gebracht en geïntroduceerd. Bij logistiek wordt halt gehouden bij de belangrijkste spelers, zijnde WDP, Montea en VGP. Voor residentieel vastgoed worden zowel studentenkoten, klassiek wonen als betaalbaar wonen toegelicht vanuit beleggingsperspectief. 

Sessie 6 : Retail, leisure en overige 

In deze laatste sessie wordt de asset class "retail" vastgoed toegelicht. Hier zal men een onderscheid maken tussen shoppingcenters, baanwinkels en commerciële straten zoals de Nieuwstraat in Brussel of de Meir in Antwerpen. Daarna worden andere vastgoedsectoren zoals hotels, pretparken, scholen, etc. kort en informeel besproken.

Voor wie?

i.s.m.

Doelgroep

Onze opleiding is gericht op professionals die werkzaam zijn in de vastgoedsector, of die zich willen specialiseren in bedrijfsvastgoed. Je ontwikkelt niet alleen je theoretische kennis, maar ook je praktische vaardigheden door middel van opdrachten, cases en projecten. Onze docenten zijn zeer ervaren en hebben zowel academische als praktische kennis op het gebied van bedrijfsvastgoed. 

Extra info

i.s.m.

Deze inleidende opleiding in bedrijfsvastgoed is uniek omdat het zich tot een breed publiek richt waar voorkennis geen vereiste is. Daarnaast is deze opleiding met 6 sessies zeer toegankelijk en combineerbaar met zowel een werk als privéleven.

De interactie wordt verzekerd omdat er maximaal 15 studenten per sessie deelnemen, waardoor iedereen zich vrij voelt om actief te participeren in de sessie en zijn of haar ervaringen met de rest van de groep te delen.

Na deze sessie zullen de deelnemende studenten een andere blik hebben op vastgoed en het belang van commercieel vastgoed begrijpen.

Locatie & lesdata

i.s.m.

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

DatumUur
ma 05/08/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00
wo 07/08/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00
vr 09/08/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 816.75
 • 6 sessies (totaal 18u)
 • Drankpauze

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

DatumUur
ma 10/02/202519:00 - 22:00
wo 12/02/202519:00 - 22:00
ma 17/02/202519:00 - 22:00
wo 19/02/202519:00 - 22:00
ma 24/02/202519:00 - 22:00
wo 26/02/202519:00 - 22:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 968.00
 • 6 sessies (totaal 18u)
 • Drankpauze

Incompany training op maat van je bedrijf?

We bezorgen je graag een offerteOfferte

Docenten

i.s.m.

Prijs

i.s.m.
ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€800.00€968.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille (thema: Financiële geletterdheid)
 • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€640.00€560.00

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook interessant voor jou

i.s.m.
Bekijk alle opleidingen

Bedrijfsvastgoed: basisopleiding

/6 sessies (totaal 18u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€968.00€800.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€968.00€800.00
 • Campus Antwerpen
 • Geel (Thomas More Kempen)
 • Campus Leuven
 • Sint-Niklaas (BC Waasland)
 • Of op jouw locatie
€1149.50€950.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€605.00€500.00

Vastgoedstyling

/5 sessies (totaal 15u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€726.00€600.00