Terug naar OpleidingenOpleidingen

Bierbrouwer

Ben je gefascineerd door bier en het brouwen hiervan? Dan ben je net zoals vele Belgen: het zit in je genen. Waarom zou je dan zelf niet starten met een microbrouwerij? Deze opleiding zet je aardig op weg!

Bierbrouwer: waarom zou je deze opleiding volgen?

Microbrouwer

Belgen en bier, het blijft een mooie combinatie. Het brouwen van bier zit in onze genen. Dat bewijst onze rijke geschiedenis. Je passie voor bier inzetten in een levensvatbare carrière of hobby is toch a dream come true.

Deze éénjarige opleiding stoomt je klaar tot een echte bierbrouwer/microbrouwer Je ontdekt alles over bier en bierstijlen. Je verdiept je in de biochemie en chemie, gistingsmethodes en het brouwproces zodat je zelf een eigen bierrecept kan ontwikkelen, rekening houdend met kostprijs, rendement en kwaliteit.

In de modules 'Praktijk brouwen' gaan we een aantal bierstijlen ontleden naar receptontwikkeling, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie. Stap voor stap leer je de kneepjes van het vak en weet je ook hoe je kan omgaan met eventuele problemen die opduiken tijdens het brouwen.

Om een bierbouwerij/microbrouwerij te runnen, is het belangrijk dat je ook alles weet over beheer, voorraad, registratie en wetgeving. Je leert hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus je eigen microbrouwerij opstarten.

 

Programma

Bier en zijn grondstoffen (20u)

  • Wat is bier?
  • Bier en gezondheid
  • Grondstoffen
  • Brouwerijbezoek
  • Examen

Biochemie en chemie in de brouwerij (20u)

Voorkennis chemie en biochemie is een pluspunt

Brouwproces en gisting (24u)

  • Maalmethodes
  • Brouwproces
  • Gisting
  • Lagering en dryhopping
  • Herderbierfiltratie
  • Afvullen
  • Trends
  • Examen

Brouwerij - inrichting en beheer (20u) + 4u begeleiding case study

  • Brouwinstallaties
  • Brouwerij inrichting en registratiesystemen
  • Voedselveiligheid - warenwetgeving
  • Veiligheid en milieuwetgeving
  • Ruimtelijke ordening
  • Voorraadbeheer
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Examen

Praktijk brouwen graad 1 (16u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen onder begeleiding
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 2 (16u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen onder begeleiding
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 3 (16u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen 
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 4 (20u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen
  • Bottelen en etiketteren
  • Degustatie en nabespreking van de gebrouwen bieren

Eindproef Microbrouwer 

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig bierbrouwer aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Na een succesvolle afloop van het traject ontvang je een getuigschrift microbrouwer.

 

Voor wie

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die als microbrouwer aan de slag wil. Voorkennis chemie is een pluspunt.

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

Grondstoffen en degustatieglazen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het lesprogramma omvat 4 brouwdagen. Sommige lesdagen gaan extern door.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ incl. BTW.


Docenten

Ingrid Ilsbroux
Ingrid Ilsbroux

Ingrid Ilsbroux studeerde Chemie aan de K.U.Leuven en promoveerde in 1983 tot Doctor in de Wetenschappen. Een jaar later ging ze aan de slag bij Groep T als assistente en klom snel op tot docente. In 2007 werd ze voltijds hoogleraar en tevens Associate Dean Innovation met als opdracht het op gang brengen van het wetenschappelijk onderzoek in de hogeschool in het kader van de academisering. Prof. Ilsbroux concentreerde het onderzoeksbeleid in 5 multidisciplinaire zwaartepunten en installeerde een onderzoeksincubator om nieuwe initiatieven de nodige armslag en support te geven.
Een integratie van Science & Engineering en universitaire onderwijservaringen, aangevuld met onderzoeks- en managementfuncties, resulteerde in mijn jobtevredenheid gedurende mijn hele loopbaan. Ik heb geluk gehad!

Dirk Adang
Dirk Adang

Ecotoxicologie, Andere biologische wetenschappen niet elders geclassificeerd, Andere omgevingswetenschappen niet elders geclassificeerd, Medische biofysica, Andere medische en gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd

Joris Mentens
Joris Mentens

Hij is Oprichter bij brauw bv

Niels Langenaeken
Niels Langenaeken

Hij is MSc Bio-ingenieurswetenschapper: Levensmiddelentechnologie aan de KU Leuven.
Nu zijn doctoraat erop zit, is Niels op zoek naar een FWO-project, om als postdoc te kunnen aanblijven. “Ook ga ik alvast een practicum begeleiden binnen het nieuwe postgraduaat Malting and Brewing Science.”

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€979.34€1185.00

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€783.47€685.54

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee. Bekijk op kaart

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:151 jaar
donderdag18:4522:153 sessies
zaterdag8:3016:002 sessies
maandag8:3016:001 sessie
vrijdag8:3016:001 sessie

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1185,00 (1ste jaar)
  • 1 jaar (totaal 160u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Bierbrouwer" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in thee

/2 sessies (totaal 6u)

Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld na water. Ontwikkel in deze professionele en praktische opleiding een waardering voor de rijke diversiteit van thee, terwijl je wordt ondergedompeld in de kunst van het theezetten en het creëren van unieke smaakbelevenissen.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 278,30
excl € 230,00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

 

In deze korte opleiding leer je wijn evalueren en degusteren. Zo kom je heel wat te weten over de verschillende wijnstijlen en leer je op een juiste manier degusteren.

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
vanaf incl € 423,50
excl € 350,00
Nieuw

Likeur - Productkennis en tasting

/2 sessies (totaal 6u)

Likeur, een alcoholische drank die met natuurlijke ingrediënten zoals vruchten, kruiden, specerijen, bloemen, noten of zelfs room aan zijn zoete smaak komt. Ontdek het productieproces en proef het resultaat in deze praktische opleiding.

 

  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
incl € 266,20
excl € 220,00
Nieuw

Rum - Productkennis en tasting

/2 sessies (totaal 6u)

Rum, een fascinerende drank, waarin geschiedenis, traditie en exotische smaken samenkomen in een enkel glas. De opleiding, Rum - Productkennis & Tasting, neemt je mee op een intrigerende reis door de rijke cultuur en diversiteit van deze tropische spirit.

  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
incl € 266,20
excl € 220,00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

Wil je je klanten of gasten imponeren met professionele koffie? Waar je dan ook nog een mooi motief of tekening in hebt getoverd? Volg dan deze cursus. Het is het "schuim op de koffie" voor iedere barista.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 217,80
excl € 180,00