Duur en data
  • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 3 mei. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar

Bierbrouwer: waarom zou je deze opleiding volgen?

Microbrouwer

Belgen en bier, het blijft een mooie combinatie. Het brouwen van bier zit in onze genen. Dat bewijst onze rijke geschiedenis. Je passie voor bier inzetten in een levensvatbare carrière of hobby is toch a dream come true.

Deze éénjarige opleiding stoomt je klaar tot een echte bierbrouwer/microbrouwer Je ontdekt alles over bier en bierstijlen. Je verdiept je in de biochemie en chemie, gistingsmethodes en het brouwproces zodat je zelf een eigen bierrecept kan ontwikkelen, rekening houdend met kostprijs, rendement en kwaliteit.

In de modules 'Praktijk brouwen' gaan we een aantal bierstijlen ontleden naar receptontwikkeling, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie. Stap voor stap leer je de kneepjes van het vak en weet je ook hoe je kan omgaan met eventuele problemen die opduiken tijdens het brouwen.

Om een bierbouwerij/microbrouwerij te runnen, is het belangrijk dat je ook alles weet over beheer, voorraad, registratie en wetgeving. Je leert hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus je eigen microbrouwerij opstarten.

 

Programma

Bier en zijn grondstoffen (20u)

  • Wat is bier?
  • Bier en gezondheid
  • Grondstoffen
  • Brouwerijbezoek
  • Examen

Biochemie en chemie in de brouwerij (20u)

Voorkennis chemie en biochemie is een pluspunt

Brouwproces en gisting (24u)

  • Maalmethodes
  • Brouwproces
  • Gisting
  • Lagering en dryhopping
  • Herderbierfiltratie
  • Afvullen
  • Trends
  • Examen

Brouwerij - inrichting en beheer (20u) + 4u begeleiding case study

  • Brouwinstallaties
  • Brouwerij inrichting en registratiesystemen
  • Voedselveiligheid - warenwetgeving
  • Veiligheid en milieuwetgeving
  • Ruimtelijke ordening
  • Voorraadbeheer
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Examen

Praktijk brouwen graad 1 (16u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen onder begeleiding
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 2 (16u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen onder begeleiding
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 3 (16u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen 
  • Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 4 (20u)

  • Receptontwikkeling en accijnswetgeving
  • Praktijk brouwen
  • Bottelen en etiketteren
  • Degustatie en nabespreking van de gebrouwen bieren

Eindproef Microbrouwer 

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig bierbrouwer aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Na een succesvolle afloop van het traject ontvang je een getuigschrift microbrouwer.

 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die als microbrouwer aan de slag wil. Voorkennis chemie is een pluspunt.

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

Grondstoffen en degustatieglazen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het lesprogramma omvat 4 brouwdagen. Sommige lesdagen gaan extern door.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.


Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€423.50€350.00

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

  • Deurne (Cuperus Koffiebranderij)
  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
€659.50€545.04