Duur en data
- Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
- Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
Bierbrouwer: waarom zou je deze opleiding volgen?
Microbrouwer
Belgen en bier, het blijft een mooie combinatie. Het brouwen van bier zit in onze genen. Dat bewijst onze rijke geschiedenis.
Wat is bier?
Na het volgen van onze éénjarige opleiding tot microbrouwer kan je zelf aan de slag. Je ontdekt alles over bier en bierstijlen. Je verdiept je in de biochemie en chemie, gistingsmethodes en het brouwproces zodat je zelf een eigen bierrecept kan ontwikkelen, rekening houdend met kostprijs, rendement en kwaliteit.
In de modules 'Praktijk brouwen' gaan we een aantal bierstijlen ontleden naar receptontwikkeling, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie. Stap voor stap leer je de kneepjes van het vak en weet je ook hoe je kan omgaan met eventuele problemen die opduiken tijdens het brouwen.
Brouwerij: inrichting en beheer
Om een microbrouwerij te runnen, is het belangrijk dat je ook alles weet over beheer, voorraad, registratie en wetgeving. Je leert hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus je eigen microbrouwerij opstarten.
Programma
Microbrouwer
Bier en zijn grondstoffen (20u)
- Wat is bier?
- Bier en gezondheid
- Grondstoffen
- Brouwerijbezoek
- Examen
Biochemie en chemie in de brouwerij (20u)
Voorkennis chemie en biochemie is een pluspunt
Brouwproces en gisting (24u)
- Maalmethodes
- Brouwproces
- Gisting
- Lagering en dryhopping
- Herderbierfiltratie
- Afvullen
- Trends
- Examen
Brouwerij - inrichting en beheer (20u)
- Brouwinstallaties
- Brouwerij inrichting en registratiesystemen
- Voedselveiligheid - warenwetgeving
- Veiligheid en milieuwetgeving
- Ruimtelijke ordening
- Voorraadbeheer
- Productieplanning
- Accijnswetgeving
- Examen
Praktijk brouwen graad 1 (16u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen onder begeleiding
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 2 (16u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen onder begeleiding
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 3 (16u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 4 (20u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
- Degustatie en nabespreking van de gebrouwen bieren
Eindproef Microbrouwer
Na een succesvolle afloop van het traject ontvang je een getuigschrift microbrouwer.
Voor wie?
Doelgroep
Deze opleiding is een must voor iedereen die als microbrouwer aan de slag wil. Voorkennis chemie is een pluspunt.
Daarnaast...
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?
- Grondstoffen en degustatieglazen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
- Het lesprogramma omvat 4 brouwdagen.
- Sommige lesdagen gaan extern door.
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.volgende modules kan je vrijstelling bekomen door middel van een vrijstellingsproef. Meer info kan je bekomen op onze campus in Leuven.
Denk je vrijstelling te krijgen voor een aantal vakken/modules? klik dan op deze link.
Deelname aan een vrijstellingsproef kost 30 euro
Combineer deze opleiding met ‘Start Me Up’ en start je eigen zaak
Goesting om vroeg of laat jouw diensten als Bierbrouwer zelfstandig aan te bieden? Wij geven jou een duwtje in de rug! Maak je keuze uit onze ‘learning snacks’.
✔️gratis intake
✔️ondersteuning door ervaren opleidingsadviseur
✔️keuze uit 4 Start Me Up trajecten
✔️officieel erkend getuigschrift door de Vlaamse Gemeenschap
✔️officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + Start Me Up)