Bierbrouwer
Ben je gefascineerd door bier en het brouwen hiervan? Dan ben je net zoals vele Belgen: het zit in je genen. Waarom zou je dan zelf niet starten met een microbrouwerij? Deze opleiding zet je aardig op weg!
Bierbrouwer: waarom zou je deze opleiding volgen?
Microbrouwer
Belgen en bier, het blijft een mooie combinatie. Het brouwen van bier zit in onze genen. Dat bewijst onze rijke geschiedenis. Je passie voor bier inzetten in een levensvatbare carrière of hobby is toch a dream come true.
Deze éénjarige opleiding stoomt je klaar tot een echte bierbrouwer/microbrouwer Je ontdekt alles over bier en bierstijlen. Je verdiept je in de biochemie en chemie, gistingsmethodes en het brouwproces zodat je zelf een eigen bierrecept kan ontwikkelen, rekening houdend met kostprijs, rendement en kwaliteit.
In de modules 'Praktijk brouwen' gaan we een aantal bierstijlen ontleden naar receptontwikkeling, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie. Stap voor stap leer je de kneepjes van het vak en weet je ook hoe je kan omgaan met eventuele problemen die opduiken tijdens het brouwen.
Om een bierbouwerij/microbrouwerij te runnen, is het belangrijk dat je ook alles weet over beheer, voorraad, registratie en wetgeving. Je leert hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus je eigen microbrouwerij opstarten.
Programma
Bier en zijn grondstoffen (20u)
- Wat is bier?
- Bier en gezondheid
- Grondstoffen
- Brouwerijbezoek
- Examen
Biochemie en chemie in de brouwerij (20u)
Voorkennis chemie en biochemie is een pluspunt
Brouwproces en gisting (24u)
- Maalmethodes
- Brouwproces
- Gisting
- Lagering en dryhopping
- Herderbierfiltratie
- Afvullen
- Trends
- Examen
Brouwerij - inrichting en beheer (20u) + 4u begeleiding case study
- Brouwinstallaties
- Brouwerij inrichting en registratiesystemen
- Voedselveiligheid - warenwetgeving
- Veiligheid en milieuwetgeving
- Ruimtelijke ordening
- Voorraadbeheer
- Productieplanning
- Accijnswetgeving
- Examen
Praktijk brouwen graad 1 (16u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen onder begeleiding
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 2 (16u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen onder begeleiding
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 3 (16u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 4 (20u)
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
- Degustatie en nabespreking van de gebrouwen bieren
Eindproef Microbrouwer
Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma
Goesting om vroeg of laat als zelfstandig bierbrouwer aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.
✔️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
✔️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
✔️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
✔️ verschillende formules op jouw maat
✔️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap
Na een succesvolle afloop van het traject ontvang je een getuigschrift microbrouwer.
Voor wie
Doelgroep
Deze opleiding is een must voor iedereen die als microbrouwer aan de slag wil. Voorkennis chemie is een pluspunt.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
Grondstoffen en degustatieglazen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Het lesprogramma omvat 4 brouwdagen. Sommige lesdagen gaan extern door.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ incl. BTW.
Docenten
Prijs
Excl | Incl | |
---|---|---|
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar) | €979.34 | €1185.00 |
Bespaar op je opleiding
We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.
Kmo-portefeuille
Erkend dienstverlener
MO* | KO** |
---|---|
€783.47 | €685.54 |
* Middelgrote onderneming
** Kleine onderneming
Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.
Locatie & lesdata
Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee. Bekijk op kaart
Eerste jaar | Start | Einde | Duur | |
---|---|---|---|---|
woensdag | 18:45 | 22:15 | 1 jaar | |
donderdag | 18:45 | 22:15 | 3 sessies | |
zaterdag | 8:30 | 16:00 | 2 sessies | |
maandag | 8:30 | 16:00 | 1 sessie | |
vrijdag | 8:30 | 16:00 | 1 sessie |
Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.
- € 1185,00 (1ste jaar)
- 1 jaar (totaal 160u)
Heb je een vraag over deze opleiding?
De opleiding "Bierbrouwer" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.
Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.
Verschillende formules
Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.
Meer infoPraktijkgericht
Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.
Meer infoErkend door Vlaamse overheid
Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.
Meer info