Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille

  • opleidingscheques

  • Unizo korting

Over de cursus

Al van oudsher is Frankrijk verreweg het beroemdste wijnland van de wereld. Franse wijnen worden in quasi alle landen gedronken en Franse druivenrassen zijn rolmodellen voor zowel de nieuwe wijnwereld als de landen van de oude wijnwereld. De belangrijkste vier blauwe en twee witte druivenrassen worden vaak in één adem vernoemd als de 'Big Six'.

Louis Verschueren, sommelier-conseil en docent binnen de opleiding wijnhandelaar-sommelier, bespreekt deze zes druivenrassen van A tot Z in een reeks van zes lesavonden. Je kan je voor elke sessie apart inschrijven.

Maak kennis met de 'Big Six':

  • Uit Bordeaux komen Cabernet Sauvignon en Merlot, wereldwijd de twee meest aangeplante blauwe druivenrassen.
  • De vermaarde rode en witte Bourgogne wijnen hebben hun uitstraling voor 100% te danken aan respectievelijk Pinot Noir en Chardonnay.
  • De oorsprong van Syrah ligt in de noordelijke Rhône, maar ook in de zuidelijke Rhône en de Languedoc-Roussillon is deze blauwe druif een belangrijke pijlers van de GSM-wijnen (Grenache/Syrah/Mourvèdre).
  • De wieg van Sauvignon Blanc stond ergens tussen de Loire en Bordeaux. Deze witte druif staat in de Loire borg voor de kwaliteit van de wijnen uit Sancerre en Pouilly Fumé en geeft frisheid en karakter aan de beroemde droge en edelzoete witte wijnen uit Bordeaux.

Elke sessie wordt voorzien van een uitgebreide lestekst die je digitaal bezorgd wordt. Er wordt tijdens elke les ook gedegusteerd.

Programma

Het druivenras Cabernet Sauvignon wordt van A tot Z besproken:

  • Oorsprong en geschiedenis;
  • Evolutie van de wereldwijde aanplant;
  • Mutaties, gecertificeerde klonen en kruisingen;
  • Ideale terroir: klimaat en bodem;
  • Viticultuur;
  • Vinificatie en wijnstijlen;
  • Kleuren, aroma’s en smaakimpressies;
  • Belangrijkste wijnlanden en wijnstreken;
  • Degustatie.

Voor wie?

Doelgroep

Deze cursus is zeer interessant voor alle medewerkers uit de horeca, sommeliers, wijnhandelaar, ... die hun wijnkennis willen verbreden of opfrissen.

Voorkennis: je hebt bij voorkeur al een basiscursus Wijn Leren Proeven gevolgd of een vergelijkbare wijnkennis opgebouwd.

Extra info

Je brengt zelf 6 degustatieglazen mee (INAO-proefglazen).

De grondstoffen (wijnkosten) zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

  • Campus Antwerpen
€500.00 €413.22

Barista

/5 sessies

  • Campus Leuven
€381.15 €315.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€280.00 €231.41
  • Campus Leuven
€181.50 €150.00

Latte art

/1 sessie

  • Campus Leuven
€108.90 €90.00