Duur en eerstvolgende startdatum
  • Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
  • Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
  • Diploma of getuigschrift

Bespaar op je opleiding
  • Heb je recht op een studietoelage? Syntra Leertijd is hiervoor erkend

Over de cursus

Is het je droom om als bakker je brood te verdienen? Dan is deze opleiding op je lijf geschreven. Je bent gepassioneerd door het vak, je kan je creativiteit kwijt en je maakt mensen blij met je lekkernijen. 1 ding is zeker: werken bij een bakker is zalig, want daar zijn altijd koffiekoeken voor jou.

 

Programma

De opleiding Brood- en Banketbakker Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen bij een echte bakker in de praktijk.
In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod:
• Algemene vorming
• Broden en harde luxe
• Zachte luxe en taarten op basis van gistdegen
• Gerezen bladerdeeg
• Beslagen
• Bladerdeeg, vet- en kookdegen
• Banketspecialiteiten
• Gezondheidsgerelateerde producten (banket)bakkerij
• Verkoop (banket)bakkerij
• Organisatie (banket)bakkerij
Tijdens de opleiding is ook oog voor algemene activiteiten waaronder het netjes en hygiënisch houden van de werkomgeving, het respecteren van de regelgeving omtrent hygiëne en voedselveiligheid, kennis van de werkorganisatie, regelgeving inzake autocontrole in de (banket)bakkerij, de FIFO-methode en de hygiëneregelgeving.
Praktische informatie
Voor meer informatie over deze opleiding neem je contact op met Kaat (0474 74 72 24)

Voor wie?

Doelgroep

De voorwaarden om bij de start van de opleiding brood- en banketbakkerij duaal
als regelmatige leerling te worden toegelaten zijn:
• ofwel houder zijn van een getuigschrift van de tweede graad van het
secundair onderwijs;
• ofwel beschikken over een gunstige beslissing van de klassenraad of het
begeleidingsteam, naargelang van het geval, over een leerling die aan de
voltijdse leerplicht heeft voldaan.

 Als bijzondere toelatingsvoorwaarde geldt dat de leerling medisch geschikt moet zijn bevonden voor de uitoefening van het beroep waarin de leerling rechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komt en die waren kan verontreinigen of besmetten.

 

Leertijd opleidingen richten zich naar jongeren (vanaf 15 jaar). Als volwassene kan je terecht in het avondonderwijs of de voltijdse dagopleiding 

 

Extra info

In de opleiding brood- en banketbakkerij duaal leert men:
- verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten,
gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde producten, …)
- verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en
bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen,
gezondheidsgerelateerde producten, …)
bereiden, verwerken, bakken, afwerken, bewaren en verpakken volgens de
voorschriften van de voedselveiligheid. Men leert ook de brood- en
banketbakkerijproducten uitstallen en verkopen, alsook een (banket)bakkerij
organiseren. In de opleiding brood- en banketbakkerij duaal leert men:
- verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten,
gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde producten, …)
- verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en
bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen,
gezondheidsgerelateerde producten, …)
bereiden, verwerken, bakken, afwerken, bewaren en verpakken volgens de
voorschriften van de voedselveiligheid. Men leert ook de brood- en
banketbakkerijproducten uitstallen en verkopen, alsook een (banket)bakkerij
organiseren.