Duur en data
  • Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
  • Heb je recht op een studietoelage? Syntra Leertijd is hiervoor erkend

Bij 'werkend leren' of 'lerend werken' ben je 4 dagen per week aan de slag in een bedrijf waar je de knepen van het vak leert. Iets voor jou?

Brood- en Banketbakker Duaal: waarom zou je deze opleiding volgen?

Is het je droom om als bakker je brood te verdienen?

Na het afwerken van dit duale traject (2 jaar) behaal je een getuigschrift van de 3de graad van het secundair onderwijs. Je kan doorstromen naar het specialisatiejaar chocolatier duaal.

Voor meer info kan je contact opnemen met de adviseur duaal leren en leertijd via: werkplekleren@syntra-ab.be of 0476/48.01.07

Programma

Naast een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep komen volgende aspecten aan bod binnen de opleiding:

  • gistdegen bereiden voor broden, harde en zachte luxe en taarten
  • verwerken van gistdegen voor broden, harde en zachte luxe en taarten
  • bakken van gistdegen voor broden, harde en zachte luxe en taarten
  • gerezen bladerdeeg bereiden
  • verwerken van gerezen bladerdeeg
  • bakken van gerezen bladerdeeg
  • bereiden van vet-, kook- en bladerdegen
  • afwerken van bakkerijproducten (broden, harde en zachte luxe, taarten en gerezen bladerdegen)
  • verwerken van vet-, kook- en bladerdegen
  • beslagen bereiden
  • verwerken van beslagen
  • beslag bakken
  • banketbakkerijprodcuten afwerken
  • gezondheidsgerelateerde producten bereiden, verwerken en afwerken (vetarm, suikerarm, zoutarm,...)
  • bewaren en verpakken van (banket)bakkerij- en aanverwante producten
  • uitstallen van (banket)bakkerij- en aanverwante producten in de toonbank of etalage
  • klanten informeren over de (banket)bakkerij- en aanverwante producten en verkopen
  • productie plannen
  • voorraad en bestellingen opvolgen 
  • goederen en producten ontvangen en controleren bij levering
  • financiële en administratieve gegevens opvolgen
  • vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen
  • ...

 

Voor wie?

Toelatingsvoorwaarden

De voorwaarden om bij de start van de opleiding brood- en banketbakkerij duaal als regelmatige leerling te worden toegelaten zijn:

• ofwel houder zijn van een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs

• ofwel beschikken over een gunstige beslissing van de klassenraad of het begeleidingsteam, naargelang van het geval, over een leerling die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan.

Bovendien geldt als bijzondere toelatingsvoorwaarde dat de leerling medisch geschikt moet zijn bevonden indien hij rechtstreeks in aanraking komt met voedingswaren of -stoffen en die waren kan verontreinigen of besmetten. Die geschiktheidsverklaring is eenmalig en geldt voor de duur van de opleiding, tenzij er een aanleiding is om de geschiktheid te herevalueren. Een ongeschiktheidsverklaring in de loop van het schooljaar impliceert de beslissing van de betrokken personen om de leerling uiterlijk op het einde van dat schooljaar de opleiding te laten stopzetten

en jonger zijn dan 25 jaar

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€919.60€760.00

Kok

/2 jaar (1ste jaar: 170u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€865.00€714.88

Ambachtelijk chocoladebewerker

/2 jaar (1ste jaar: 132u)

  • Campus Leuven
€745.00€615.70

Banketbakker

/2 jaar (1ste jaar: 117u)

Nieuw
  • Campus Antwerpen
€665.00€549.59
  • Campus Leuven
€645.00€533.06