Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Studies tonen aan dat brood- en banketbakker een beroep is met grote toekomstmogelijkheden. In deze opleiding doe je niet alleen de 'broodnodige' theoretische vaardigheden op, je zet al je vaardigheden ook om in de praktijk.

Je leert op onze campus dus alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen. Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening te houden met de regels rond hygiëne en organisatie.

Dagopleiding, anderhalf jaar lang

Weet je dat we ook een voltijdse dagopleiding brood- en banketbakker en een avondopleiding brood- en banketbakker aanbieden? Wat het verschil is met deze opleiding? De doorlooptijd. In deze versnelde opleiding kom je 1 lesdag per week naar de campus en dat 1,5 jaar lang. In dit traject is er geen stage voorzien. Alle lessen vinden plaats op onze campus in Leuven, onder begeleiding van praktijkdocenten die de kneepjes van het vak heel goed kennen.

 

 

 

Programma

De opleiding bestaat uit verschillende modules: 

1. Basis brood- en banketbakker (30 sessies)

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Gistdegen
  • Vet-, kook- en bladerdegen
  • Beslagen
  • Basis afwerking en garneringen

2. Degen (10 sessies)

  • Gistdegen
  • Vetdegen
  • Bladerdeeg

3. Beslagen en taarten (14 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Beslagen
  • Kookdegen
  • Vullingen en crèmes
  • Taarten

4. Basis chocolade (8 sessies)

  • Inleiding
  • Materiaal - hygiëne en veiligheid - productkennis
  • Bereiden van chocoladeproducten

5. Luxe degen en - banketproducten (20 sessies)

  • Luxedegen
  • Luxe banketproducten 

6. Toegepaste bedrijfsvoering (10 sessies)

Eindproef 

 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die een brood- en banketbakkerij wil openen of als medewerker wil werken in een bakkerij en daar met de nodige kennis en ervaring wil aan beginnen. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Cursisten met een getuigschrift Leertijd Brood- en Banketbakker of een getuigschrift Brood- en Banketbakker in DBSO, BSO of TSO zijn vrijgesteld van de modules Basis Brood- en banketbakker, Degen, Beslagen en taarten én Basis chocolade. Cursisten met een getuigschrift Leertijd of Ondernemersopleiding Ambachtelijk Chocoladebewerker of een hiermee gelijkgesteld getuigschrift in DBSO, BSO of TSO zijn vrijgesteld van de module Basis chocolade. Diploma’s worden tijdens de eerste lesweken gecontroleerd.

Indien je een vooropleiding of beroepservaring hebt, kan je starten in het 2de jaar na het slagen in een - vrijblijvende - vrijstellingsproef. Voor de praktische gegevens van het tweede jaar, neem je contact op met campus Leuven. Deelname aan deze vrijstellingsproef kost €30. Je dient je hiervoor in te schrijven via de campus.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Extra info

  • De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Handboeken dienen apart aangekocht te worden.
  • Als bijkomende kosten heb je de verplichte aankoop van kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: € 130.
  • Campus Leuven
€560.00 €462.81
€121.00 €100.00