Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Brood- en banketbakker - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

Heb jij de microbe van het bakken te pakken? Hou jij van de heerlijke geuren van brood en andere bakkerijproducten? Wil je de stiel van bakker onder de knie krijgen en tonen wat echt vakmanschap is? Dan is de opleiding brood- en banketbakker iets voor jou!

Beroepskennis en succesvol ondernemen

De opleiding combineert beroepskennis met succesvol ondernemen. Je leert alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen. Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening te houden met de regels rond hygiëne en organisatie. In het vak 'toegepaste bedrijfsvoering' behandelen we de do’s & don’ts om een bakkerij succesvol te runnen.

Wie slaagt voor alle moduleproeven en de eindproeven en zijn/haar werkplekleren tot een goed einde brengt, ontvangt het ondernemersdiploma Brood- en Banketbakker. Hij of zij heeft dan alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten.

Deze voltijdse dagopleiding kan je volgen in onze campus Antwerpen. In campus Leuven bieden we het opleidingstraject 'brood- en banketbakker' aan in avondonderwijs én in versnelde vorm, weliswaar zonder werkplekleren. Jij kiest wat het beste bij jou past!

Deze opleiding is erkend door de VDAB en kan dan ook volledig terugbetaald worden door de VDAB als je voldoet aan volgende twee voorwaarden:

 • je bent werkloos
 • je bent ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende

Als je aan deze voorwaarden voldoet, neem dan contact op met de VDAB: surf naar www.vdab.be, mail naar info@vdab.be of bel het gratis nummer 080030700.

VDAB-bemiddelaar voor deze opleiding is Anna Swerts. Je kan haar rechtstreeks bereiken per mail via anna.swerts@vdab.be.

Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende kan je deze opleiding volgen, na toestemming van je bemiddelaar. Deze toestemming is noodzakelijk voor de terugbetaling van de cursuskosten.

Alimento groepeert sectorale diensten voor voedingsbedrijven, hun werknemers, bakkers en onderwijs.
VDAB

Programma

Brood- en banketbakker (240u)

 • Module 'basis brood- en banketbakker'
 • Module 'degen'
 • Module 'taarten en beslagen'
 • Module 'basis chocolade'
 • Module 'luxe degen en banketproducten'
 • Module 'toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker'
 • Eindproef

Werkplekleren (568u)

De meeste technieken worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier aan. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de SYNTRA-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. 

Succesvol ondernemen 

Tijdens de lessen ondernemerschap wordt jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd. Het opleidingspakket ondernemerschap bestaat uit een aantal korte, hands on thema’s die jou ondersteunen bij het ontwikkelen van je potentiële business idee. Je mag rekenen op interactieve lessen én de ondersteuning van een ervaren coach. Het pakket stel je daarenboven -onder begeleiding van je coach- gedeeltelijk zelf samen.
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

In een PACT opleiding ga je aan de slag in een leerbedrijf, voor minstens 60% van de opleiding. De locatie van je werkplek kies je zelf.

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot:

 • iedereen die een brood- en banketbakkerij wil openen of als medewerker wil werken in een bakkerij en daar met de nodige kennis en ervaring wil aan beginnen.
 • Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek door de competentiecoach. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding. PACT, leerwerken, dat werkt.

 • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, handboeken dienen apart aangekocht te worden. Richtprijs: 149 euro.
 • Als bijkomende kosten heb je de verplichte aankoop van kledij en klein materiaal. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: 150 euro.

Je kan ook vrijstelling bekomen voor volgende module

 • basis hygiëne en veiligheid

Je dient te slagen voor een vrijstellingsproef.

Deelname aan de vrijstellingsproef kost 30 euro.

Nele Veelaert
Brood- en banketbakker

"Ik behield mijn kindergeld terwijl ik leerde voor bakker"

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
€375.10€310.00

Wegwijs in bier proeven

/6 sessies (18u)

Nieuw
 • Campus Leuven
€544.50€450.00

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

 • Cuperus Koffie - Katelijnevest
 • Of op jouw locatie
€592.90€490.00

Wegwijs in kaas proeven

/6 sessies (18u)

Nieuw
 • Campus Leuven
€483.42€399.52

Wegwijs in ijs bereiden

/5 sessies (15u)

Nieuw
 • Campus Leuven
€405.35€335.00