Duur en eerstvolgende startdatum
  • 1 jaar
  • 20/09/2018
Locatie
  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Heb jij de microbe van het bakken te pakken? Hou jij van de heerlijke geuren van brood en andere bakkerijproducten? Wil je de stiel van bakker onder knie krijgen en tonen wat echt vakmanschap is? Dan is de opleiding brood- en banketbakker iets voor jou!

Beroepskennis en ondernemerskills

De opleiding combineert beroepskennis met ondernemerskills. Je leert alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen. Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening te houden met de regels rond hygiëne en organisatie. In de grondige cursus bedrijfsbeheer behandelen we de do’s & don’ts om een bakkerij succesvol te runnen. We gaan dan dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving, commercieel en financieel beleid.

Wie slaagt voor alle moduleproeven en de eindproeven en zijn/haar werkplekleren tot een goed einde brengt, ontvangt het ondernemersdiploma Brood- en Banketbakker. Hij of zij heeft dan alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten.

Brood- en banketbakker is een erkend knelpuntberoep in Antwerpen. Wil je deze opleiding volgen in campus Antwerpen en ben je werkzoekend? Neem dan contact op met de VDAB.  

Voor deze opleiding kan je inschrijven tot en met woensdag 5 september!  

Deze opleiding is erkend door

Alimento groepeert sectorale diensten voor voedingsbedrijven, hun werknemers, bakkers en onderwijs.

Programma

Brood- en banketbakker (240u)

  • Module 'basis brood- en banketbakker'
  • Module 'degen'
  • Module 'taarten en beslagen'
  • Module 'basis chocolade'
  • Module 'luxe degen en banketproducten'
  • Module 'toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker'
  • Eindproef

Ondernemerskills

  • Boekhouden en administratie
  • Projectomschrijving
  • Commercieel beleid
  • Recht en wetgeving
  • Financieel beleid
  • Visie en strategie
  • Eindproef

Werkplekleren (568u)

De meeste technieken worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier aan. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de SYNTRA-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die een brood- en banketbakkerij wil openen of als medewerker wil werken in een bakkerij en daar met de nodige kennis en ervaring wil aan beginnen.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren.
Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.

PACT, leerwerken, dat werkt.

Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, handboeken dienen apart aangekocht te worden.

Als bijkomende kosten heb je de verplichte aankoop van kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: € 130.

Nele Veelaert
Brood- en banketbakker

"Ik behield mijn kindergeld terwijl ik leerde voor bakker"

Locatie & startdata

Campus Leuven

20/09/2018

Eerste jaar Start Einde Duur
maandag 8:45 16:15 1 jaar
dinsdag 8:45 16:15 1 jaar
woensdag 8:45 16:15 1 jaar
donderdag 8:45 16:15 1 jaar
vrijdag 8:45 16:15 1 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Campus Antwerpen

24/09/2018

Eerste jaar Start Einde Duur
maandag 8:45 16:15 1 jaar
dinsdag 8:45 16:15 1 jaar
woensdag 8:45 16:15 1 jaar
donderdag 8:45 16:15 1 jaar
vrijdag 8:45 16:15 1 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Docenten

Benny Fets
Kris Nijs

Prijs

Excl Incl
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding (1ste jaar) €1128.10 €1365.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€789.67 €676.86

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Campus Leuven
€590.00 €487.61
  • Campus Leuven
€560.00 €462.81
  • Campus Leuven
€585.00 €483.47
  • Campus Leuven
€480.00 €396.69
€121.00 €100.00