Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Heb jij de microbe van het bakken te pakken? Hou jij van de heerlijke geuren van brood en andere bakkerijproducten? Wil je de stiel van bakker onder knie krijgen en tonen wat echt vakmanschap is? Dan is de opleiding brood- en banketbakker iets voor jou!

Beroepskennis en bedrijfsbeheer

De opleiding combineert beroepskennis met bedrijfsbeheer. Je leert alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen. Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening te houden met de regels rond hygiëne en organisatie. In de grondige cursus bedrijfsbeheer behandelen we de do’s & don’ts om een bakkerij succesvol te runnen. We gaan dan dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving, commercieel en financieel beleid.

Wie slaagt voor alle moduleproeven en de eindproeven en zijn/haar werkplekleren tot een goed einde brengt, ontvangt het ondernemersdiploma Brood- en Banketbakker en is in orde met de vestigingswet. Hij of zij heeft dan alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten.

Deze opleiding is erkend door

Alimento groepeert sectorale diensten voor voedingsbedrijven, hun werknemers, bakkers en onderwijs.

Programma

Beroepskennis, aangeleerd op de campus:

  • Module 'basis brood- en banketbakker' (68 u.)
  • Module 'degen' (28 u.)
  • Module 'taarten en beslagen' (24 u.)
  • Module 'basis chocolade' (32 u.)
  • Module 'luxe degen en banketproducten' (40 u.)
  • Module 'toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker' (40 u.)
  • Eindproef (8 u.)

Bedrijfsbeheer:

  • Boekhouden en administratie (20 u.)
  • Projectomschrijving (4 u.)
  • Commercieel beleid (28 u.)
  • Recht en wetgeving (28 u.)
  • Financieel beleid (44 u.)
  • Visie en strategie (4 u.)
  • Eindproef

De lessen bedrijfsbeheer vinden integraal op de campus plaats.

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die een brood- en banketbakkerij wil openen of als medewerker wil werken in een bakkerij en daar met de nodige kennis en ervaring wil aan beginnen.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Deze opleiding is een DUO-traject

Bij duaal leren of werkplekleren ben je meer dan helft van de tijd aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.
Vooraleer je in een DUO-traject kan instappen, bespreken we de verwachtingen en bekijken we samen welk leerbedrijf het best bij jou past.

Klik hier voor meer informatie over een duo-traject. Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, handboeken dienen apart aangekocht te worden.

Nele Veelaert
Brood- en banketbakker

"Ik behield mijn kindergeld terwijl ik leerde voor bakker"

  • Campus Leuven
€70.50 €58.26
€70.50 €58.26