Duur en eerstvolgende startdatum
  • Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Diploma of getuigschrift

Bespaar op je opleiding
  • Heb je recht op een studietoelage? Syntra Leertijd is hiervoor erkend

Over de cursus

Een broodbakker bewerkt, verwerkt en bakt deeg om daarmee broodproducten te bereiden. 
Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten.

Je kent als broodbakker de samenstelling en de hoeveelheid van de grondstoffen voor de verschillende deegsoorten en weet welke processen zich voordoen tijdens het verwerken en het bakken van het deeg. 
Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. 
Verder kun je een oven organiseren en weet je hoe je bestellingen zo goed mogelijk afwerkt. 
Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. 
Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneedmachine, een weeg- en verdeelmachine en een gistingkamer. 
Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. 
In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem.

Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. 
Ook de HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Kom je niet in aanmerking voor Leertijd? Volg deze opleiding dan in avondonderwijs of voltijdse dagopleiding.

Programma

De opleiding duurt 2 jaar.

Voor wie?

Doelgroep

Elke jongere met een passie voor bakken en voeding die het vak in de praktijk wil leren.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben. (Geslaagd of niet geslaagd)