Opleiding Chocolatier
Chocolatier: waarom zou je deze opleiding volgen?
Wil jij onze Belgische chocolade staande houden. Leidt je dan op tot het knelpuntberoep chocolatier
Belgian chocolates, of Belgische chocolade, kent men overal ter wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Dagelijks doen duizenden toeristen zich tegoed aan versbereide pralines en chocolade. En ook de Belgen zelf zijn grootverbruikers van chocolade. Elke Belg consumeert jaarlijks zowat tien kilo chocolade.
Pralines zijn de kunstwerken onder het snoepgoed en chocolatiers zijn de kunstenaars. De oorsprong van België als chocoladeland dateert al van de 17'de eeuw. We hebben dus een sterke traditie als land van meester chocolatiers.
Ook vandaag nog worden de pralines, truffels en chocoladecreaties van lokale chocolatiers met de hand gemaakt. Ook de grotere chocoladebedrijven van ons land, zoals Neuhaus, Leonidas, Godiva en Guylian, werken nog steeds volgens ambachtelijke (en soms geheime) recepten.
Met deze opleiding maak je van jouw liefde voor chocolade je beroep. In twee jaar tijd leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als chocolatier in loondienst of op zelfstandige basis. Zelf pralines maken, het is de droom van elke chocoladeliefhebber! Wie weet, open jij in de toekomst wel je eigen chocoladebar of pralinezaak. Tijdens de intensieve beroepsopleiding chocolatier ontdek je hoe je grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk omtovert tot verschillende chocoladeproducten. Wij leren je het gehele productieproces van chocolade en pralines op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.
Deze opleiding is een mooie aanvulling voor personen met een getuigschrift van bakker , patissier en ijsbereider.
Programma opleiding Chocolatier
De meeste praktijklessen gaan door in het democenter Driesen te Betekom (nabij Aarschot). Er wordt ook verwacht dat je af en toe naar de Syntra AB campus te Haasrode (Leuven) komt.
1ste jaar chocolatier
Basis Chocolade (32u waarvan 4u zelfstudie)
- Inleiding
- Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
- Maken van eenvoudige chocoladeproducten
- Examen
Eenvoudige pralines (40u)
- Vorm- en vulpralines
- Examen
Stuk- en holgoed (28u)
- Truffles, bouchés, rotsjes
- Halloween, verjaardagen, Sinterklaas, valentijn
- Examen
Confiserie (36u). De fysieke lessen gaan door op de Syntra AB campus in Haasrode.
- Marshmallows
- Hard snoep
- Zacht snoep, ...
Basis hygiëne en veiligheid (26u waarvan 12u zelfstudie). De fysieke lessen gaan door op de Syntra AB campus in Haasrode.
- HACCP
- Onderhoud en reiniging
- Temperatuur en bacteriebeheersing
- EHBO/ergonomie
- Brandveiligheid
2de jaar chocolatier
Verfijnde pralines (40u)
- Verfijnde pralines met verschillende toepassingen: likeur, marsepein, ganache, nougat,...
Gespecialiseerde chocoladeproducten (36u)
- Dessertkoekjes, zeevruchten, chocoladedranken
- Foodpairing met bijvoorbeeld dranken
- Examen
Chocoladekunst (36u)
- Etalagetechnieken
- Chocoladetechnieken
- Examen
Eindproef
Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma
Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Chocolatier aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.
✔️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
✔️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
✔️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
✔️ verschillende formules op jouw maat
✔️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap
Voor wie is deze opleiding Chocolatier?
Doelgroep
Deze opleiding richt zich tot iedereen die hetzij als zelfstandige, hetzij als werknemer, in deze sector aan de slag wil. Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker of ijsbereider.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:
- Kledij, materiaal, handboeken. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ excl.BTW.
Verschillende formules
Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.
Meer infoPraktijkgericht
Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.
Meer infoErkend door Vlaamse overheid
Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.
Meer info












