Terug naar OpleidingenOpleidingen
Knelpuntberoep

Chocolatier

Word jij de volgende ambassadeur van onze rijke chocoladetraditie? Op twee jaar tijd transformeer je jouw passie voor chocolade in een vakmanschap, waarbij je van cacaoboon tot praline leert hoe je ambachtelijke chocoladeproducten creëert. Van basisbereidingen tot verfijnde chocoladekunst, deze intensieve opleiding chocolatier omvat het allemaal. Je duikt in het productieproces, leert over hygiëne en veiligheid en ontwikkelt de vaardigheden om zelfstandig of in loondienst als chocolatier aan de slag te gaan. De kers op de chocoladetaart? De lessen gaan door in een volledig uitgeruste keuken met alle nodige moderne machines.

Chocolatier: waarom zou je deze opleiding volgen?

Wil jij onze Belgische chocolade staande houden. Leidt je dan op tot het knelpuntberoep chocolatier

Belgian chocolates, of Belgische chocolade, kent men overal ter wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Dagelijks doen duizenden toeristen zich tegoed aan versbereide pralines en chocolade. En ook de Belgen zelf zijn grootverbruikers van chocolade. Elke Belg consumeert jaarlijks zowat tien kilo chocolade. 

Pralines zijn de kunstwerken onder het snoepgoed en chocolatiers zijn de kunstenaars. De oorsprong van België als chocoladeland dateert al van de 17'de eeuw. We hebben dus een sterke traditie als land van meester chocolatiers.

Ook vandaag nog worden de pralines, truffels en chocoladecreaties van lokale chocolatiers met de hand gemaakt. Ook de grotere chocoladebedrijven van ons land, zoals Neuhaus, Leonidas, Godiva en Guylian, werken nog steeds volgens ambachtelijke (en soms geheime) recepten.

Met deze opleiding maak je van jouw liefde voor chocolade je beroep. In twee jaar tijd leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als chocolatier in loondienst of op zelfstandige basis. Zelf pralines maken, het is de droom van elke chocoladeliefhebber! Wie weet, open jij in de toekomst wel je eigen chocoladebar of pralinezaak. Tijdens de intensieve beroepsopleiding chocolatier ontdek je hoe je grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk omtovert tot verschillende chocoladeproducten. Wij leren je het gehele productieproces van chocolade en pralines op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëneveiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Deze opleiding is een mooie aanvulling voor personen met een getuigschrift van brood- en banketbakker , banketbakker en ijsbereider.

Programma


De meeste praktijklessen gaan door in het democenter Driesen te Betekom (nabij Aarschot). Er wordt ook verwacht dat je af en toe naar de Syntra AB campus te Haasrode (Leuven) komt.

1ste jaar chocolatier

Basis Chocolade (32u waarvan 4u zelfstudie)

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Maken van eenvoudige chocoladeproducten
  • Examen

Eenvoudige pralines (40u)

  • Vorm- en vulpralines
  • Examen

Stuk- en holgoed (28u)

  • Truffles, bouchés, rotsjes
  • Halloween, verjaardagen, Sinterklaas, valentijn
  • Examen

Confiserie (36u)

  • Marshmallows
  • Hard snoep
  • Zacht snoep, ...

Basis hygiëne en veiligheid (26u waarvan 12u zelfstudie). De fysieke lessen gaan door op de Syntra AB campus in Haasrode.

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Temperatuur en bacteriebeheersing
  • EHBO/ergonomie
  • Brandveiligheid

2de jaar chocolatier

Verfijnde pralines (40u)

  • Verfijnde pralines met verschillende toepassingen: likeur, marsepein, ganache, nougat,...

Gespecialiseerde chocoladeproducten (36u)

  • Dessertkoekjes, zeevruchten, chocoladedranken
  • Foodpairing met bijvoorbeeld dranken
  • Examen

Chocoladekunst (36u)

  • Etalagetechnieken
  • Chocoladetechnieken
  • Examen

Eindproef

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Chocolatier aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die hetzij als zelfstandige, hetzij als werknemer, in deze sector aan de slag wil. Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker of ijsbereider.

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook nog de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Richtprijs 205€.  Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ incl.BTW.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€942.15€1140.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€161.95€205.00

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€753.72€659.50

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee. Bekijk op kaart

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag18:4522:151 jaar
donderdag18:4522:152 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1140,00 (1ste jaar)
  • 2 jaar (1ste jaar: 150u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Chocolatier" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Desembrood: smaakvol, gezond en met een stevige bite

/4 sessies (totaal 14u)

Kneed, bol, bak en onthul de geheimen van trage fermentatie met desem. In 4 sessies word je meester in het bakken van desembrood met perfecte korst en smaak. 

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
  • Of op jouw locatie
incl € 411,40
excl € 340,00
Nieuw

Chocolade - van boon tot praline

/2 sessies (totaal 6u)

Wil je je graag verdiepen in de verschillende aroma’s van chocolade en het proces van cacao (van aankomst in de haven tot praline in de doos) mee volgen? Deze professionele opleiding neemt je van op de cacao-plantage, over de branderij, tot in de pralinedoos - een unieke en leerrijke beleving.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 314,60
excl € 260,00

Kaasmeester

/1 jaar (totaal 154u)

De opleiding kaasmeester stoomt je op 1 jaar tijd klaar tot dit knelpuntberoep. Een kaasmeester heeft een brede vakkennis, is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland en weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden. Daarbij houdt hij rekening met seizoenen, streken, kaasfamilies en soorten melk. Vaak affineert de kaasmeester ook zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. 

  • Campus Leuven & zelfstudie
incl € 1015,00
excl € 838,84
NieuwKnelpuntberoep

Brood- en banketbakker - versneld

/2 jaar (1ste jaar: 318u)

De moderne, warme bakker blijft een job met toekomstmogelijkheden. Het is een creatief beroep waaruit je heel wat voldoening haalt. Iets voor jou? Schrijf je dan in voor deze opleiding!

  • Campus Leuven
incl € 1930,00
excl € 1595,04
Knelpuntberoep

Kok - versneld

/2 jaar (1ste jaar: 322u)

Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok in 1,5 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep. 

  • Campus Antwerpen
incl € 2320,00
excl € 1917,36