Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Chocolatier: waarom zou je deze opleiding volgen?

Belgian chocolates, of Belgische chocolade, kent men overal ter wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Dagelijks doen duizenden toeristen zich tegoed aan versbereide pralines en chocolade. En ook de Belgen zelf zijn grootverbruikers van chocolade. Elke Belg consumeert jaarlijks zowat tien kilo chocolade.

Met de opleiding ambachtelijk chocoladebewerker maak je van jouw liefde voor chocolade je beroep. In twee jaar tijd leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als chocolatier in loondienst of op zelfstandige basis. Het hele productieproces komt aan bod, van de behandeling van grondstoffen tot de bewaring van je pralines en chocoladewerk. Zelf pralines maken, het is de droom van elke chocoladeliefhebber! Wie weet, open jij in de toekomst wel je eigen chocoladebar of pralinezaak.

Deze opleiding is een mooie aanvulling voor personen met een getuigschrift van brood- en banketbakker , banketbakker en ijsbereider.

Ambachtelijk chocolatier

Pralines zijn de kunstwerken onder het snoepgoed en chocolatiers zijn de kunstenaars. De oorsprong van België als chocoladeland dateert al van de 17'de eeuw. We hebben dus een sterke traditie als land van meester chocolatiers.

Ook vandaag nog worden de pralines, truffels en chocoladecreaties van lokale chocolatiers met de hand gemaakt. Ook de grotere chocoladebedrijven van ons land, zoals Neuhaus, Leonidas, Godiva en Guylian, werken nog steeds volgens ambachtelijke (en soms geheime) recepten.

Over de opleiding chocolatier

Tijdens de intensieve beroepsopleiding chocolatier ontdek je hoe je grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk omtovert tot verschillende chocoladeproducten. Wij leren je het gehele productieproces van chocolade en pralines op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

 

Programma


1ste jaar chocolatier

Basis Chocolade (32u)

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Maken van eenvoudige chocoladeproducten
  • Examen

Eenvoudige pralines (40u)

  • Vorm- en vulpralines
  • Examen

Stuk- en holgoed (28u)

  • Truffles, bouchés, rotsjes
  • Halloween, verjaardagen, Sinterklaas, valentijn
  • Examen

Confiserie (36u)

  • Marshmallows
  • Hard snoep
  • Zacht snoep, ...

Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie)

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Temperatuur en bacteriebeheersing
  • EHBO/ergonomie
  • Brandveiligheid

2de jaar chocolatier

Verfijnde pralines (40u)

  • Verfijnde pralines met verschillende toepassingen: likeur, marsepein, ganache, nougat,...

Gespecialiseerde chocoladeproducten (36u)

  • Dessertkoekjes, zeevruchten, chocoladedranken
  • Foodpairing met bijvoorbeeld dranken
  • Examen

Chocoladekunst (36u)

  • Etalagetechnieken
  • Chocoladetechnieken
  • Examen

Eindproef

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen. Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker of ijsbereider.

Daarnaast...

  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook nog de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Zeg niet zomaar wijn tegen bio-wijn

/2 sessies (totaal 6u)

Nieuw
  • Campus Antwerpen
€280.72€232.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€240.79€199.00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€164.56€136.00

Masterclass ijs bereiden

/5 sessies (totaal 15u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€467.06€386.00