Duur en data
- Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
- Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
- Heb je recht op een studietoelage? Syntra Duaal is hiervoor erkend
Beschikbare opleidingsvormen
Opleiding chocolatier in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren chocolatier.
Chocolatier: waarom zou je deze opleiding volgen?
Hou je van zoetigheid en wil je met jouw creaties ook andere mensen blij maken. Smelt je bij het idee om heerlijke pralines te maken? Leer het ambacht van chocolatier al doende op een efficiënte en vaktechnische manier. Naast vaktechnieken is ook creativiteit belangrijk om grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk om te toveren tot heerlijke chocoladeproducten, marsepein, dessertkoekjes of suikerwerk.
Je leert chocoladeproducten (pralines, chocoladestukken, koekjes,...) bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid. Je werkt met verschillende grondstoffen. Alle fasen van het productieproces komen aan bod zoals het op punt zetten van chocolade (handmatig of manueel), het tempereren/tableren van chocolade, het mouleren, het pralineren, spuittechnieken enz. Daarnaast ga je ook chocoladeproducten uitstallen en verkopen. Tot slot leren we jou hoe je productie in te plannen en je voorraad te beheren.
Je leert de knepen van het vak van een mentor/vakexpert op je werkplek; gecombineerd met 1 dag les volgen bij Syntra. Je trajectbegeleider staat je bij gedurende de volledige looptijd van je opleiding.
Duaal leren biedt heel wat voordelen: je krijgt een maandelijkse leervergoeding, je doet werkervaring op, je blijft ten laste van je ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit en je kan je diploma secundair onderwijs behalen - ontdek nog meer voordelen van duaal leren bij syntra.
Lees hier wat cursisten duaal leren vertellen over hun opleiding.
Programma
In de duale opleiding Chocolatier behandelen we een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep. Daarnaast komen onderstaande vaktechnieken aan bod.
- Pralines, koekjes en chocoladestukken bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken
- Chocoladeproducten en koekjes in de etalage en toonbank uitstallen
- Klanten informeren en verkopen van chocoladeproducten en koekjes
- Productie plannen
- Voorraad opvolgen en bestellingen opmaken
- Goederen ontvangen en producten controleren bij levering
- Financiële en administratieve gegevens opvolgen
- Vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen
- ...
Duale trajecten Brood- en banketbakker en Chocolatier
In deze opleiding hebben we volgende opties:
- Medewerker brood-en banketbakker duaal (2de graad)
- Brood- en banketbakker duaal (3de graad)
- Chocolatier duaal (specialisatiejaar)
Voor wie?
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minstens 15 jaar en je wil graag al doende leren. Op basis van het persoonlijk intakegesprek met de trajectbegeleider word je in de juiste graad ingeschreven.
-> Neem contact op met de adviseur Duaal Leren via mail of bel naar ons klantencentrum op 078/15.99.99.
Wat na de opleiding Chocolatier
Na deze opleiding kan je aan de slag als chocolatier en maak je de mooiste kunstwerken met chocolade.