Terug naar OpleidingenOpleidingen

Chocolatier

Opleiding chocolatier in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren chocolatier.

Chocolatier: waarom zou je deze opleiding volgen?

Hou je van zoetigheid en wil je met jouw creaties ook andere mensen blij maken. Smelt je bij het idee om heerlijke pralines te maken? Leer het ambacht van chocolatier al doende op een efficiënte en vaktechnische manier. Naast vaktechnieken is ook creativiteit belangrijk om grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk om te toveren tot heerlijke chocoladeproducten, marsepein, dessertkoekjes of suikerwerk.  

Je leert chocoladeproducten (pralines, chocoladestukken, koekjes,...) bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid. Je werkt met verschillende grondstoffen. Alle fasen van het productieproces komen aan bod zoals het op punt zetten van chocolade (handmatig of manueel), het tempereren/tableren van chocolade, het mouleren, het pralineren, spuittechnieken enz. Daarnaast ga je ook chocoladeproducten uitstallen en verkopen. Tot slot leren we jou hoe je productie in te plannen en je voorraad te beheren.

Je leert de knepen van het vak van een mentor/vakexpert op je werkplek; gecombineerd met 1 dag les volgen bij Syntra. Je trajectbegeleider staat je bij gedurende de volledige looptijd van je opleiding.

Duaal leren biedt heel wat voordelen: je krijgt een maandelijkse leervergoeding, je doet werkervaring op, je blijft ten laste van je ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit en je kan je diploma secundair onderwijs behalen - ontdek nog meer voordelen van duaal leren bij syntra.

Lees hier wat cursisten duaal leren vertellen over hun opleiding.

 

Programma

In de duale opleiding Chocolatier behandelen we een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep. Daarnaast komen onderstaande vaktechnieken aan bod.

    • Pralines, koekjes en chocoladestukken bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken
    • Chocoladeproducten en koekjes in de etalage en toonbank uitstallen
    • Klanten informeren en verkopen van chocoladeproducten en koekjes
    • Productie plannen
    • Voorraad opvolgen en bestellingen opmaken
    • Goederen ontvangen en producten controleren bij levering
    • Financiële en administratieve gegevens opvolgen
    • Vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen
    • ...

    Duale trajecten Brood- en banketbakker en Chocolatier

    In deze opleiding hebben we volgende opties: 

    - Medewerker brood-en banketbakker duaal (2de graad)

    - Brood- en banketbakker duaal (3de graad)

    - Chocolatier duaal (specialisatiejaar)

     

     

    Voor wie?

    Toelatingsvoorwaarden

    Je bent minstens 15 jaar en je wil graag al doende leren. Op basis van het persoonlijk intakegesprek met de trajectbegeleider word je in de juiste graad ingeschreven. 

    -> Neem contact op met de adviseur Duaal Leren via mail of bel naar ons klantencentrum op 078/15.99.99.

    Wat na de opleiding Chocolatier

    Na deze opleiding kan je aan de slag als chocolatier en maak je de mooiste kunstwerken met chocolade.

    Maximale ondersteuning

    Trajectbegeleiders en zorgondersteuners, ondersteuning bij het zoeken naar een leerbedrijf, afstemming leerinhoud tussen werkplek en campus. 

    Meer info

    Praktijkgericht

    Dé praktijkopleiding bij uitstek, combi 4 dagen leren op de werkvloer met 1 dag bij Syntra, al doende leren in een leerbedrijf, combi attestering met werkervaring  = garantie op vast werk.

    Meer info

    Erkend door Vlaamse overheid

    Diploma secundair onderwijs, leervergoeding ± 600 EUR/maand bovenop groeipakket (kinderbijslag), schooltoeslag mogelijk bij het voldoen aan de voorwaarden.

    Meer info

    Ook interessant voor jou

    Bekijk alle opleidingen

    Barista - SCA training

    /5 sessies (totaal 15u)

    Behaal je barista SCA (Speciality Coffee Association) koffiediploma in 5 sessies en maak carrière in de niche van gespecialiseerde koffiebars. Schrijf je in.

    • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
    • Deurne (Cuperus Koffiebranderij)
    • Of op jouw locatie
    vanaf incl € 695,75
    excl € 575,00

    Desembrood: smaakvol, gezond en met een stevige bite

    /4 sessies (totaal 14u)

    Kneed, bol, bak en onthul de geheimen van trage fermentatie met desem. In 4 sessies word je meester in het bakken van desembrood met perfecte korst en smaak. 

    • Campus Leuven
    • Campus Antwerpen
    • Of op jouw locatie
    vanaf incl € 399,30
    excl € 330,00
    Nieuw

    Desempizza: workshop - volledige dag

    /2 sessies (totaal 8u)

    Leer in deze professionele workshop hoe je smaakvolle, luchtige en licht verteerbare pizza's maakt met desem.

    • Campus Leuven
    • Of op jouw locatie
    incl € 272,25
    excl € 225,00

    Bakker - Patissier

    Opleiding bakker - patissier in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren bakker.

    • Campus Antwerpen
    Duaal leren

    Chocolatier

    Opleiding chocolatier in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren chocolatier.

    • Campus Antwerpen
    Duaal leren