Terug naar OpleidingenOpleidingen

Communicatie voor de leidinggevende

Leidinggeven en communiceren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat is nodig voor een ‘goede’ communicatie en in hoeverre is niet alleen de boodschap maar ook je eigen communicatiestijl bepalend voor het effect ervan op de betrokkenen en dus het succes van de samenwerking?

Communicatie voor de leidinggevende: waarom zou je deze opleiding volgen?

Leidinggeven en communiceren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Maar wat is nodig voor een ‘goede’ communicatie en in hoeverre is niet alleen de boodschap maar ook je eigen communicatiestijl bepalend voor het effect ervan op de betrokkenen en dus het succes van de samenwerking?

Deze opleiding zorgt in de eerste plaats voor bewustwording van de eigen aanpak om vervolgens de stap te zetten naar een betere en meer efficiënte communicatie waarbij ook moeilijke gesprekken niet langer uit de weg worden gegaan. Aan de hand van concrete tips & tricks en allerhande casussen en rollenspelen leren de deelnemers met meer inzicht en vertrouwen te communiceren in verschillende situaties. Daarbij wordt het nut van een helder communicatieplan onderstreept en in de praktijk gebracht.

Over de trainers

Pascale De Snijder heeft meer dan 30 jaar ervaring op de teller en ‘ademt’ dus sales. Sinds 2008 is zij  merkexpert bij BOX32, een Branding Communication Agency. Combineer de juiste branding met een duidelijke boodschap en je krijgt vuurwerk. Pascale helpt je om dat verhaal goed te vertellen. Dat vergroot je invloed en geloofwaardigheid als merk en als persoon. Je verkoopt daardoor beter en sneller. En dus: meer. 
BrandStory is sinds 2017 de tweede pijler binnen BOX32 waarmee Pascale trainingen en coachingtrajecten in sales en business aanbiedt.

Sabine Thielemans was meer dan 22 jaar actief als advocate gespecialiseerd in ondernemersrecht, eerst als partner in een groter Brussels kantoor, de laatste zeven jaar als één van de oprichtsters van een eigen nichekantoor. Dat alles combineerde zij met publicaties over en lesopdrachten in alternatieve geschiloplossing, communicatie en onderhandelen bij de Odisee Hogeschool, de Brusselse balie en opleidingen in-company. 
Begin 2022 maakte Sabine de switch naar business en legal consulting en training bij BrandStory:  binnen haar vakgebied begeleidt zij trainingen en coachingtrajecten op maat van de ondernemer en blijft zij doceren aan verschillende hogescholen (Odisee, Thomas More).

Programma

Sessie 1

Het wat en waarom van (goede) communicatie
Praktisch nut van de verschillende communicatiemodellen
Verschillende manieren van communiceren
-De informatiebalans
-Verhouding praten – (actief) luisteren 
-De kracht van de stilte
-Feiten vs. assumpties
-De kunst van de vraagstelling
-Relatief belang van verbale, niet-verbale en meta-communicatie

Ken jezelf – herken de ander
-Modellen en tools ter bepaling van verschillende gedrags- en communicatiestijlen
-Zelfanalyse, voordelen en aandachtspunten
-Onderscheid tussen aanpak en stijl

Sessie 2

Stijlen van coaching en leiderschap
Constructieve feedback
Evaluatiegesprekken
Moeilijke gesprekken en/of moeilijke mensen?
Omgaan met emoties en bezwaren 
Toepassingen en rollenspelen

Sessie 3

Beïnvloeding vs. framing
Overtuigen via argumentatie vs. via redenering
Intuïtieve vs. rationele beslissingsprocessen
Vergadertechnieken: tips & tricks

Sessie 4

Het belang van een communicatieplan:  
-Bepaling van doelstelling
-Identificeren van stakeholders
-Strategiebepaling 
-Concrete uitwerking: opstellen – evalueren – bijsturen in functie van de verschillende betrokkenen en doelstellingen

Praktische uitwerking en implementatie van een communicatieplan

Voor wie

Doelgroep

De opleiding richt zich tot al diegenen die in een bedrijfscontext communiceren als leidinggevende en deze communicatie efficiënter en meer gestructureerd willen aanpakken.

Extra info

Tijden veranderen, manieren van samenwerking binnen bedrijven evolueren. Een opleiding – aangepaste – communicatie blijft actueel om nieuwe communicatie-uitdagingen efficiënt aan te gaan en de verstrekkende, negatieve gevolgen van mis-communicatie te vermijden.

Docenten

Sabine Thielemans
Sabine Thielemans

Sabine Thielemans was meer dan 22 jaar actief als advocate gespecialiseerd in ondernemersrecht, eerst als partner in een groter Brussels kantoor, de laatste zeven jaar als één van de oprichtsters van een eigen nichekantoor. Altijd lag de focus op proactief en oplossingsgericht werken: contractenrecht en contractmanagement maakten dus deel uit van de dagelijkse praktijk. Dat alles combineerde zij met publicaties over en lesopdrachten in alternatieve geschiloplossing, communicatie en onderhandelen bij de Odisee Hogeschool, de Brusselse Balie en opleidingen in-company
Begin 2022 maakte Sabine de switch naar business en legal consulting en training bij BrandStory: binnen haar vakgebied begeleidt zij trainingen en coachingtrajecten op maat van de ondernemer en blijft zij doceren aan verschillende hogescholen (Odisee, Thomas More).

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€600.00€726.00

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€480.00€420.00

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Locatie & lesdata

in samenwerking met

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem. Bekijk op kaart

DatumUur
do 23/01/202509:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00
do 30/01/202509:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 600,00
 • 4 sessies (totaal 12u)
 • Drankpauze en broodjeslunch

Incompany training op maat van je bedrijf?

We bezorgen je graag een offerteOfferte

Kort & krachtig

Snelle en efficiënte cursussen, vanaf 1 sessie (3u) tot enkele weken, les overdag, ’s avonds of online, catering bij meerdere sessies.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers & externe locaties bij partners in Vlaanderen.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

KMO-portefeuille, premies sectorfondsen, attest van lesvolging, attestering / certificering bij verplichte bijscholingen.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Excel - Basis

/4 sessies (totaal 12u)

MS Excel is een bijzonder krachtig programma met heel veel mogelijkheden. Tijdens deze praktijkgerichte Basisopleiding krijg je snel de belangrijkste technieken en mogelijkheden onder de knie

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
 • Lier (Stadion Lierse)
 • Campus Mechelen
 • Geel (Thomas More Kempen)
 • Sint-Niklaas (BC Waasland)
 • Of op jouw locatie
incl € 605,00
excl € 500,00

Basisopleiding Lean Management: Lean Orange Belt

/4 sessies (totaal 12u)

Versterk je carrière met de Opleiding Lean Management: Orange Belt. Leer efficiënte technieken om je bedrijf te optimaliseren. Schrijf je nu in!

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
 • Of op jouw locatie
vanaf incl € 695,75
excl € 575,00

Contract management

/2 sessies (totaal 6u)

Weet jij welke overeenkomsten en contracten aan de basis liggen van de dagelijkse werking van je onderneming? Waar je in een concrete situatie de afspraken en voorwaarden vindt waarnaar je kan teruggrijpen en wat de correcte betekenis ervan is?

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
vanaf incl € 393,25
excl € 325,00

AutoCAD

/10 sessies (totaal 33u)

Deze opleiding AutoCAD is onmisbaar voor iedereen die professioneel digitaal/technisch wil leren tekenen. We beginnen bij de basis en gaan daarna op een praktijkgerichte manier aan de slag

 • Campus Antwerpen
 • Geel (Thomas More Kempen)
 • Sint-Niklaas (BC Waasland)
 • Campus Mechelen
 • Campus Leuven
 • Of op jouw locatie
incl € 1694,00
excl € 1400,00