Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 3 mei, de opleidingen starten in september. Klik op ‘Hou me op de hoogte’ en ontvang een mail van zodra je kan inschrijven.
Locatie
 • Nog niet beschikbaar

Vind meteen werk in het knelpuntberoep van cybersecurity analist. In slechts 1 jaar leer je data en systemen van bedrijven beveiligen. 

Cybersecurity analist: waarom zou je deze opleiding volgen?

Word Cybersecurity analist = job gegarandeerd

Syntra AB start met een nieuwe opleiding Cybersecurity analist. Nu nieuw in onze campus in Antwerpen, vlakbij Berchem station. We moedigen je aan om deze cursus te combineren met Cybersecurity engineer (in hetzelfde cursusjaar of in 2 opeenvolgende cursusjaren).

Je moet wel over voorkennis beschikken qua analyse, business en networking. Die voorkennis gaan we checken tijdens het intake proces (zie hieronder). Als je twijfelt, toch inschrijven en intake doen. Zelfs met enkele werkpunten kan je toegelaten worden tot de cursus.

Wat mag je verwachten van de opleiding?

Succesvolle analisten vertrouwen op hun voorbereidend werk en weten perfect wat te doen bij een incident. Je onderzoekt alles grondig, kan een correcte synthese maken en kan samenwerken met iedereen in het bedrijf. Zo worden jouw plan en jouw analyse ook gedragen door het ganse bedrijf. Belangrijk is ook dat je proactief aan de slag gaat en een stevige vinger aan de pols houdt van het snel evoluerende cybersecurity landschap.

Theorie wordt gecombineerd met praktijk (+ opdrachten die je thuis verder afwerkt en indient tegen de deadline). Daarnaast is er coaching voorzien en werk je aan een eindproject als rode draad doorheen de opleiding. Er is grote aandacht voor het ontwikkelen van soft skills. Denk aan samenwerken, analyseren, projectmanagement en presenteren.

Je verwerft snel nieuwe competenties of scherpt bestaande competenties aan die meteen inzetbaar zijn in je eigen zaak of in je bedrijf.

Wat doet een analist en wat doet een engineer?

Als Cybersecurity analist ben je verantwoordelijk voor de analyse van security-incidenten.

Als Cybersecurity engineer ben je verantwoordelijk voor de implementatie van security monitoring of preventiemaatregelen, alsook de optimalisatie van security configuratie op netwerk en systeem.

Combineer de beide en je staat dubbel zo sterk op de jobmarkt.

Programma

Intake

De opleiding start met een intake die bestaat uit 2 delen:

 • je cv opladen en een korte motivatie schrijven. Dit deel verloopt via ons digitaal leerplatform.
 • een gesprek boeken met de docenten. Dit deel zal doorgaan op de campus waar je les volgt.

Als je hiervoor slaagt, mag je starten aan de opleiding zelf.

 

Inhoud Cybersecurity analist

 • Threat (8 sessies)
 • Vulnerability Management (5 sessies)
 • Software and systems security (5 sessies)
 • Compliance and assessment (5 sessies)
 • Security Operations and monitoring (5 sessies)
 • Incident Response (5 sessies)
 • Eindproef Cybersecurity analist - verdediging van je eindwerk voor een vakjury

Voor wie?

Doelgroep

Je bent sterk in analyseren, kent de interne werking van bedrijven, bent stressbestendig en je lost problemen op i.p.v. ze te veroorzaken.

Deze opleiding heeft het niveau gevorderd. Er is dus basiskennis vereist die we checken tijdens de intake. Thuiswerk hoort erbij en samenwerken is een must. Je beschikt best over een goed leervermogen en kan zelfstandig een studieplanning opmaken en naleven.

De lessen zijn in het Nederlands, maar de vaktaal is uiteraard Engels.

Deze
cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de
leerplicht.

 

Toelatingsvoorwaarden

Je kan een diploma netwerkbeheerder voorleggen (HBO5, CVO, Syntra, Bachelor of Master), bent gemotiveerd en slaagt vervolgens in het intake proces.

Om je diploma door te sturen: klik hier.

OF

Je kan geen diploma netwerkbeheerder voorleggen, maar hebt wel praktische voorkennis door ervaring (als hobby, jobstudent of eerdere werkervaring) en je kan en wil je smijten en slaagt vervolgens in het intake proces.

Extra info

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.

Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Download de hard- en softwaregids voor cursusjaar 23-24 voor de opleiding Cybersecurity analist.

Wat na de opleiding Cybersecurity analist

Je kan direct aan de slag als Cybersecurity analist. Bedrijven zoeken jou want informatieveiligheid is niet alleen een topprioriteit van onze regering maar ook van onze bedrijven. Levenslang blijven leren is een noodzakelijke attitude.

Artikel

Opleiding Cybersecurity - Certified Ethical Hacker (CEH) v12: een unieke training bij Syntra AB.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€363.00€300.00
 • Geel (Thomas More Kempen)
 • Of op jouw locatie
€1633.50€1350.00

Azure Fundamentals (AZ-900)

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
 • Campus Mechelen
 • Of op jouw locatie
€1089.00€900.00