Duur en data
- 4 sessies (totaal 14u)
- Eerstvolgende startdatum: 22/08/2023
Locatie
- Campus Leuven
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding

Desembrood ... smaakvol en gezond met een stevige bite: Tweedaagse: waarom zou je deze opleiding volgen?
Deze korte opleiding geeft recht op een terugbetaling vanuit Alimento
Steeds meer bakkers bieden desembrood aan in hun bakkerij. Een brood rijk aan smaak...gemaakt met natuurlijke ingrediënten.
Desem bestaat al zo lang er brood wordt gebakken en is hipper dan ooit. Er wordt meer en meer geëxperimenteerd en ook de thuisbakkers wagen zich aan dit brood.
Kneed, bol, bak en laat je inwijden in de geheimen van trage fermentatie met desem.
Doelstellingen
- Je kent het verschil tussen gist - en desembrood.
- Je kent alle stappen van het productieproces van desembrood.
- Je beheerst het fermentatieproces.
- Je maakt desembroden met hoge hydratatie: ciabatta en stokbrood.
- Je kent de verschillende melen en hun kwaliteiten.
- Je kent de invloed van broodverbeteraars
Docent
Marjolijn Bloemmen combineerde met haar bakhuis Bo&Co 3 jaar lang een kleinschalige, ambachtelijke bakkerij met werken op een biologisch kleinfruitbedrijf. Reeds 5 jaar deelt zij haar passie voor desembrood en houtovens met professionele en amateur bakkers. Zo animeerde zij workshops, lezingen en feesten voor het Museum Oude Technieken, de VRT (met het programma Weg-zijn-Wij) en verschillende locaties met publieke en private houtovens.
Programma
- Verschillen tussen gist- en desembrood
- Kwaliteit van biologische ingrediënten
- Alle stappen in het productieproces van desembrood
- Verschil melkzure- en azijnzure fermentatie
- Opbollen van degen met hoge hydratatie
- Hippe vormen en korst: vloer- en busbroden
- Maken, onderhoud en gebruik van desem
- Fermentatie versus voedingswaarde en smaak
- Géén toevoeging van gist, we nemen de tijd
- Inzicht in samenhang variabelen waarmee je je fermentatie stuurt
- 'Strategische' basisrecepten, waarmee je kan gaan variëren
- Zelfstandig je proces leren analyseren en verbeteren, om zo je eigen broodsignatuur te kunnen ontwikkelen
- handige formules en vuistregels, geen blackbox
Voor wie?
Doelgroep
Zowel beginners als gevorderden bakkers zijn welkom.
Beginner: Je hebt nooit brood gemaakt of alleen gistbrood of het wil niet echt lukken met desem
Gevorderde: Je maakt regelmatig gist - of desembrood en wil de finesse van het werken met desem onder de knie krijgen. Je hebt specifieke vragen over receptuur en werkwijze en zoekt naar optimale organisatie van je productie.
Extra info
Mee te brengen
- Kernthermometer
- Werkkledij
- Plastieke/glazen potje
- Broodzakken
Wat krijg je mee
- 3 broden op dag 1
- ciabatta en stokbrood op dag 2
- een gepersonaliseerd fermentatieschema
- een receptenfiche
Voorwaarden Alimento - korting voor bakkersopleidingen van Syntra
- jouw bedrijf valt onder paritair comité 118
- jouw bedrijf telt<=100 werknemers
- jouw bedrijf is gevestigd in Vlaanderen, Wallonië en Brussel
- meewerkende echtgeno(o)t(e) en winkelbedienden kunnen geen korting krijgen
Korting
Voldoet jouw bedrijf aan alle voorwaarden dan zorgt Alimento voor een tussenkomst van max. 65 euro per halve dag en een max. van 130 euro per dag!
Hoe krijg je deze korting
Syntra AB stuurt de nodige documenten door naar Alimento. Zodra alles in orde is, krijg je de tussenkomst op jouw bankrekening gestort.
Locatie & lesdata
Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee
Datum | Uur | |
---|---|---|
di 22/08/2023 | 09:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00 | |
wo 23/08/2023 | 09:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00 |
Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.
- € 360.58
- 4 sessies (totaal 14u)
- Drankpauze en broodjeslunch
Docenten
Prijs
Excl | Incl | |
---|---|---|
Kostprijs voor deze opleiding | €298.00 | €360.58 |
Bespaar op je opleiding
- kmo-portefeuille
- opleidingscheques
We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.