Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Douanedeclarant (junior) - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De opleiding douanedeclarant stoomt jou klaar in 1 jaar tijd voor een job in internationaal goederenverkeer.

Bedrijven die goederen van en naar de Europese Unie vervoeren, worden geconfronteerd met een steeds complexer wordende Europese en nationale regelgeving inzake invoer, uitvoer en doorvoer. Voor heel wat ondernemers is het dan ook onmogelijk om zelf hun weg te vinden in het woud van regels en wetten met betrekking tot het internationale goederenverkeer. Douaneagentschappen en gespecialiseerde bedrijfsinterne diensten spelen een zinvolle rol in het ondersteunen van de voorbereiding en de uitvoering van de vervoerprocessen. Douanedeclaranten versnellen en vereenvoudigen het logistieke proces aanzienlijk.

Opleiding douane

Een douanedeclarant kan zijn/haar werk uitoefenen op het niveau van meerdere vervoersmiddelen, of hij/zij kan gespecialiseerd zijn in het werken met specifieke vervoersmiddelen. Dit hangt voornamelijk af van de plaats waar de douanedeclarant zijn taak vervult b.v. aan de haven of aan de luchthaven. Afhankelijk van de vervoersmiddelen waarmee hij/zij werkt zal de douanedeclarant rekening houden met andere richtlijnen, voorwaarden, documenten… maar de taken zijn dezelfde. In de toekomst zal -naast het insturen van de aangiftes- het uitoefenen van controles en het begeleiden van klanten veel belangrijker worden in dit beroep.

Douaneformaliteiten

In deze opleiding junior customs consultant leer je douaneformaliteiten afhandelen. Daarbij is het zeer belangrijk dat de douanewetgeving correct wordt toegepast, bijvoorbeeld dat er vergunningen zijn om bepaalde producten in te voeren en dat eventuele invoerrechten en accijnzen zijn betaald. Je leert administratieve douaneformaliteiten, commerciële activiteiten van het transport of activiteiten voor internationaal goederenverkeer uit te voeren. Daarbij hou je steeds rekening met de voorschriften en kwaliteit (kostprijs, termijn, veiligheid...).

Het overzien van de gehele douaneregelgeving is lang niet altijd noodzakelijk. Medewerkers in de functie van junior custom consultant kunnen hun werk naar behoren verrichten met een globale kennis van de douanesystematiek aangevuld met specifieke kennis van enkele voor hen relevante douaneregelingen.

Brexit

Inspelend op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gaan we aan de hand van concrete dagdagelijkse praktijkvoorbeelden aankaarten hoe de volledige goederenstroom nu dient te gebeuren. Met oog op alle verbonden administratieve verplichtingen (zowel operationeel als wetgevend) dat daar bij komt kijken.

Vooraleer je wordt toegelaten tot deze opleiding, word je uitgenodigd voor een intakegespek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en bekijken of de opleiding bij jou past. Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.
De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt maar is dus wel een must om deze opleiding tot een goed einde te brengen.

PACT-opleidingen

Programma

 • Een intakegesprek 
 • De Europese unie (9 sessies) 
 • Moderne Vreemde Talen (16 sessies)* 
 • Basis Douanedeclaratie (27 sessies)** 
  • Introductie tot douane en belangrijkste concepten (11 sessies) 
  • het inklaringsproces (8 sessies)
  • BTW en accijnzen - douaneaangifte (8 sessies) 
 • Groeipad Junior Customs consultant (persoonlijk ontwikkelingsplan)

*: Betreft de talen Engels, Duits en Frans. Een passieve / basis kennis van deze 3 talen is wel een vereiste om de lessen te kunnen volgen. Bij twijfel neem contact op met de campus of je VDAB bemiddelaar.

*: De lessen 'Basis Douanedeclaratie' bieden wij aan in samenwerking met Deloitte als een 'blended' module (deels campusleren / deels online lessen).
    De lessen die fysiek zullen doorgaan zullen ofwel bij Syntra Brussel, Tours & Taxi doorgaan ofwel bij Syntra AB, campus Antwerpen. Meer info over de definitieve lesplaats volgt bij de opstart in september. Cursisten dienen hier op eigen kracht te geraken.

 

Combineer deze opleiding met 'succesvol ondernemen' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Douandeclarant aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van onze formules succesvol ondernemen.

️haalbaarheidsstudie van je eigen project
️begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘succesvol ondernemen’)
️verschillende formules op jouw maat
✔geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

 

Voor wie?

Doelgroep

Iedereen die wil instappen in de boeiende wereld van de douane en accijnzen. Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Alvorens te starten aan de opleiding zal je een intakegesprek afleggen met een Syntra medewerker. Het intakegesprek kan digitaal plaatsvinden alsook fysiek op de campus. Je zal z.s.m. een uitnodiging krijgen met de nodige instructies.

Jouw intakegesprek zal gebaseerd zijn op een motivatieproef die je tijdig dient in te dienen. Vanaf dat je ingeschreven bent stuurt men alle details door aangaande de motivatieproef (en bijhorende intakegesprek). Hou dus je mail / spam zeker goed in de gaten. Bij vragen aangaande de motivatieproef / intakegesprek kan je altijd een mail sturen naar dennis.vanhoof@syntra-ab.be

Extra info

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Praktijkleren: 60% werkplekleren in een leerbedrijf

Je sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en gaat voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze professionele begeleiding.

Als voorbereiding op een latere sollicitatie in de sector ga je zelf op zoek naar een werkplek. Tijdens de intake wordt meer uitleg gegeven over de voorwaarden waaraan een werkplek moet voldoen.

 

 

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
 • Campus Mechelen
 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
 • Of op jouw locatie
€314.60€260.00