Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Douanedeclarant - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

Bedrijven die goederen van en naar de Europese Unie vervoeren, worden geconfronteerd met een steeds complexer wordende Europese en nationale regelgeving inzake invoer, uitvoer en doorvoer. Voor heel wat ondernemers is het dan ook onmogelijk om zelf hun weg te vinden in het woud van regels en wetten met betrekking tot het internationale goederenverkeer. Douaneagentschappen en gespecialiseerde bedrijfsinterne diensten spelen hier een zinvolle rol in het ondersteunen van de voorbereiding en de uitvoering van de vervoerprocessen. De douanedeclaranten vervullen hier een specifieke rol. Hun inbreng versnelt en vereenvoudigt het logistieke proces immers aanzienlijk.

Specialist in je vakgebied

Een douanedeclarant kan zijn/haar werk uitoefenen op het niveau van meerdere vervoersmiddelen, of hij/zij kan gespecialiseerd zijn in het werken met specifieke vervoersmiddelen. Dit hangt voornamelijk af van de plaats waar de douanedeclarant zijn taak vervult b.v. aan de haven of aan de luchthaven. Afhankelijk van de vervoersmiddelen waarmee hij/zij werkt zal de douanedeclarant rekening houden met andere richtlijnen, voorwaarden, documenten… maar de taken zijn dezelfde. In de toekomst zal -naast het insturen van de aangiftes- het uitoefenen van controles en het begeleiden van klanten veel belangrijker worden in dit beroep.

Kwaliteit bewaken

In deze opleiding junior customs consultant leer je douaneformaliteiten afhandelen. Daarbij is het zeer belangrijk dat de douanewetgeving correct wordt toegepast, bijvoorbeeld dat er vergunningen zijn om bepaalde producten in te voeren en dat eventuele invoerrechten en accijnzen zijn betaald. Je leert administratieve douaneformaliteiten, commerciële activiteiten van het transport of activiteiten voor internationaal goederenverkeer uit te voeren. Daarbij hou je steeds rekening met de voorschriften en kwaliteit (kostprijs, termijn, veiligheid...).

Het overzien van de gehele douaneregelgeving is lang niet altijd noodzakelijk. Medewerkers in de functie van junior custom consultant kunnen hun werk naar behoren verrichten met een globale kennis van de douanesystematiek aangevuld met specifieke kennis van enkele voor hen relevante douaneregelingen.

Brexit

Inspelend op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gaan we aan de hand van concrete dagdagelijkse praktijkvoorbeelden aankaarten hoe de volledige goederenstroom nu dient te gebeuren. Met oog op alle verbonden administratieve verplichtingen (zowel operationeel als wetgevend) dat daar bij komt kijken. 

 

Deze opleiding is erkend door de VDAB en kan dan ook volledig terugbetaald worden door de VDAB als je voldoet aan volgende twee voorwaarden:

 • je bent werkloos
 • je bent ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende

Als je aan deze voorwaarden voldoet, neem dan contact op met de VDAB: surf naar www.vdab.be, mail naar info@vdab.be of bel het gratis nummer 080030700 

VDAB-bemiddelaar voor deze opleiding is Ryad Guerti. Je kan Ryad ook rechtstreeks mailen via ryad.guerti@vdab.be

Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende kan je deze opleiding volgen, na toestemming van je bemiddelaar. Deze toestemming is noodzakelijk voor de terugbetaling van de cursuskosten.

 

VDAB

Programma

 • Een intakegesprek 
 • De Europese unie
 • Moderne Vreemde Talen*
 • Basis Douanedeclaratie**
 • Brexit
 • Groeipad Junior Customs consultant (persoonlijk ontwikkelingsplan)

*: Betreft de talen Engels, Duits en Frans. Een passieve / basis kennis van deze 3 talen is wel een vereiste om de lessen te kunnen volgen. Bij twijfel neem contact op met de campus of je VDAB bemiddelaar.

*: De lessen 'Basis Douanedeclaratie' bieden wij aan in samenwerking met Deloitte als een 'blended' module (deels campusleren / deels online lessen).

Voor wie?

Doelgroep

Iedereen die wil instappen in de boeiende wereld van de douane en accijnzen. Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra info

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. 
Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze professionele begeleiding.

PACT, leerwerken, dat werkt.

Vooraleer je wordt toegelaten tot deze opleiding, word je uitgenodigd voor een intakegespek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of de opleiding bij jou past. 

Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.
De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt maar is dus wel een must om deze opleiding tot een goed einde te brengen.

 

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€653.40€540.00

Incoterms

/2 sessies (6u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€326.70€270.00

Basis Accijnzen

/2 sessies (6u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€314.60€260.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€447.70€370.00