Duur en data
 • 1 jaar (totaal 759u)
 • Eerstvolgende startdatum: 23/09/2024
Locatie
 • Campus Antwerpen & zelfstudie

De opleiding douanedeclarant stoomt jou klaar in 1 jaar voor een administratieve job in het in-en uitklaren van internationaal goederenverkeer. 60% praktijkleren: leer al doende in een leerbedrijf.

Douanedeclarant - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

Bedrijven die goederen van en naar de Europese Unie vervoeren, worden geconfronteerd met een steeds complexer wordende Europese en nationale regelgeving inzake invoer, uitvoer en doorvoer. Voor heel wat ondernemers is het dan ook onmogelijk om zelf hun weg te vinden in het woud van regels en wetten met betrekking tot het internationale goederenverkeer. Douaneagentschappen en gespecialiseerde bedrijfsinterne diensten spelen een zinvolle rol in het ondersteunen van de voorbereiding en de uitvoering van de vervoerprocessen. Douanedeclaranten versnellen en vereenvoudigen het logistieke proces aanzienlijk.

Opleiding douane

Een douanedeclarant kan zijn/haar werk uitoefenen op het niveau van meerdere vervoersmiddelen, of hij/zij kan gespecialiseerd zijn in het werken met specifieke vervoersmiddelen. Dit hangt voornamelijk af van de plaats waar de douanedeclarant zijn taak vervult b.v. aan de haven of aan de luchthaven. Afhankelijk van de vervoersmiddelen waarmee hij/zij werkt zal de douanedeclarant rekening houden met andere richtlijnen, voorwaarden, documenten… maar de taken zijn dezelfde. In de toekomst zal -naast het insturen van de aangiftes- het uitoefenen van controles en het begeleiden van klanten veel belangrijker worden in dit beroep.

Douaneformaliteiten

In deze opleiding douanedeclarant leer je douaneformaliteiten afhandelen. Daarbij is het zeer belangrijk dat de douanewetgeving correct wordt toegepast, bijvoorbeeld dat er vergunningen zijn om bepaalde producten in te voeren en dat eventuele invoerrechten en accijnzen zijn betaald. Je leert administratieve douaneformaliteiten, commerciële activiteiten van het transport of activiteiten voor internationaal goederenverkeer uit te voeren. Daarbij hou je steeds rekening met de voorschriften en kwaliteit (kostprijs, termijn, veiligheid...).

Het overzien van de gehele douaneregelgeving is lang niet altijd noodzakelijk. Medewerkers in de functie van junior custom consultant kunnen hun werk naar behoren verrichten met een globale kennis van de douanesystematiek aangevuld met specifieke kennis van enkele voor hen relevante douaneregelingen.

Brexit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft een belangrijke impact op de volledige goederenstroom; dit behandelen we aan de hand van concrete, dagdagelijkse praktijkvoorbeelden met aandacht voor de administratieve verplichtingen (zowel operationeel als wetgevend).

Opleiding douanedeclarant praktisch

Vooraleer je wordt toegelaten tot deze opleiding, word je uitgenodigd voor een intakegespek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en bekijken of de opleiding bij jou past. Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.
De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een handboek "Douane & Accijnzen, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt maar is dus wel een must om deze opleiding tot een goed einde te brengen.

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. 

Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.

Als voorbereiding op een latere sollicitatie in de sector ga je zelf op zoek naar een werkplek. Tijdens de intake wordt meer uitleg gegeven over de voorwaarden waaraan een werkplek moet voldoen.
Concreet betekent dit dat je dus niet van maandag tot vrijdag les gaat hebben.

Hou er echter wel rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.
Syntra verwacht dus dat je je van maandag tot vrijdag beschikbaar houdt voor de opleiding. Daarom hanteren wij de term 'voltijdse dagopleiding' maar dit betekent dus niet dat je effectief van maandag tot vrijdag les zal hebben.

PACT-opleidingen

Programma

 • Een intakegesprek 
 • De Europese unie
  • alvorens te starten met douanehandelingen spijkeren we je kennis bij over Unie- niet Unie handelsverkeer.
 • Moderne vreemde talen
 • Mondelinge en schriftelijke communicatie
 • Zakelijke taal Nederlands
  • leer in een professionele context zakelijk te telefoneren, mailen en communiceren.
 • Introductie tot douane en belangrijkste concepten
 • Het inklaringsproces
 • BTW en accijnzen - douaneaangifte 
  • leer op een correcte manier alle administratieve en operationele verrichtingen inzake BTW, accijnzen, invoerrechten, ... , te voldoen
 • Zaken doen met het Verenigd Koninkrijk, waar wringt de douaneschoen (Brexit)
  • verwerft inzichten in de procedures rond in- en uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk
 • Informatica: word, excel en outlook
  • hier spijkeren we je basiskennis en vaardigheden rond het Microsoft Office 365 pakket aan.
 • Groeipad Junior Customs consultant
  • Samen met onze coaches doorloop je een persoonlijk ontwikkelingsplan om de leerstof en je werkplekervaringen doorheen het jaar tot een goed einde te brengen.

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat jouw diensten als Douanedeclarant zelfstandig aan te bieden? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven jou een duwtje in de rug! Maak je keuze uit één van onze formules Start je eigen zaak.

haalbaarheidsstudie van je eigen project
begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
verschillende formules op jouw maat
geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Getuigschrift

Belangrijke disclaimer: indien geslaagd voor bovenstaand programma dan krijg je het volgende getuigschrift: 'Junior Customs Consultant'.

Voor wie?

Doelgroep

Iedereen die wil stappen in de boeiende wereld van de douane en accijnzen. Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Alvorens te starten aan de opleiding zal je een intakegesprek moeten afleggen met een medewerker. Het intakegesprek kan digitaal plaatsvinden alsook fysiek op de campus. Je zal z.s.m. een uitnodiging krijgen met de nodige instructies.

Vanaf dat je ingeschreven bent stuurt men alle details door. Hou dus je mail / spam zeker goed in de gaten. Bij vragen over dit intakegesprek kan je altijd een mail sturen naar dennis.vanhoof@syntra-ab.be

Extra info

Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding dien je zelf te voorzien.

Als cursist krijg je toegang tot een Office 365 studentenabonnement voor een jaar.

Indien wij in onze opleidingen enige vorm van cursus(materiaal) aanbieden dan bezorgen we dit in principe digitaal. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

 

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag9:0016:301 jaar
dinsdag9:0016:301 jaar
woensdag9:0016:301 jaar
donderdag9:0016:301 jaar
vrijdag9:0016:301 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 1895.00 (1ste jaar)
 • 1 jaar (totaal 759u)

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€1566.12€1895.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille (thema: Beroepsspecifieke competenties)
 • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€1252.90€1096.28

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€453.75€375.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€296.45€245.00

Management assistant - voltijdse dagopleiding

/6 maanden (totaal 376u)

Knelpuntberoep
 • Campus Antwerpen & online
€860.00€710.74
 • Campus Antwerpen & online
€1350.00€1115.70
 • Campus Antwerpen
€1750.00€1446.28