Terug naar OpleidingenOpleidingen
Knelpuntberoep

Opleiding Friturist

Na de opleiding friturist kan jij een eigen frituur openen en deze op de perfecte manier uitbaten. Je leert alles om meteen zelf aan de slag te gaan.

Friturist: waarom zou je deze avondopleiding volgen?

Goede frituristen zijn moeilijk te vinden. Het wordt dan ook aanzien als knelpuntberoep.

De Belgische trots is een friet met mayonaise! Wij Belgen eten die bovendien nog altijd het liefste van een goede frituur. Om deze kwalitatieve voorsprong te behouden, heeft de sector nood aan goede frituristen. Deze moeten zich namelijk kunnen wapenen tegen de concurrentie van fastfoodketens. Is de opleiding Friturist iets voor jou? Check het hieronder.

Combinatie van theorie en praktijk

Deze opleiding is een mix van warenkennis en bedrijfsvoering waarbij je alle info krijgt over de start van een frituurzaak. Hetzij ambulant of in een vast pand. Je leert alles over de vergunningen, de hygiëne en de infrastructuur van een frituur. De theorie rond warenkennis en grondstoffen (aardappelen, oliën en vetten, bijproducten) wordt vervolgens aangevuld met enkele praktijklessen. Deze opleiding wisselt theorie dus af met praktijk.

Bij ons leer je een perfect pakje frieten met de juiste saus en snack af te leveren. Zo houd je je klanten tevreden waardoor ze blijven terugkomen!

Met ondersteuning van NAVEFRI

Deze ondernemersopleiding wordt ondersteund door NAVEFRI (Nationale Vereniging voor Frituuruitbaters). Via deze opleiding wil men namelijk het beroep van friturist herwaarderen en de frituristen wapenen tegen de concurrentie van o.a. fastfoodbedrijven. Ook de gevestigde frituuruitbater zal talrijke tips kunnen opsteken!

Programma Friturist in avondschool

Grondstoffen en warenkennis met specifieke praktijk (28u)

  • De aardappel
  • Bijproducten: oliën, vetten, snacks en sauzen
  • Praktijk bakken
  • Examen

Toegepaste bedrijfsvoering voor de friturist (28u)

  • Hygiëne en autocontrolegids (HACCP)
  • Kostenstructuur en basis bedrijfsvoering
  • Inrichting en apparatuur
  • Beroepsreglementering
  • Commercieel beleid: frietkotcultuur en marketing
  • Examen

 Eindproef

Voor wie is deze opleiding Friturist?

Doelgroep

De opleiding Friturist is een must voor wie op een professionele manier een eigen frituur wil opstarten of in de sector wilt werken. Je kan tijdens de opleiding de nodige kennis en ervaring opdoen. Ook voor wie al in een frituurzaak werkt, kan de opleiding een meerwaarde betekenen!

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Wil je aan de slag in horeca, maar moet je toch nog aan leerplicht voldoen? Bekijk dan ons aanbod Horecaopleidingen in duaal leren

Extra info

Grondstoffen zijn inbegrepen in deze opleiding

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.Liever een uitgeprinte cursus? Je kan een beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is echter niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Vrijstellingen

Wil je nagaan of je in aanmerking komt voor een vrijstelling?

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ excl. BTW.

Docenten

Bernard Lefèvre
Bernard Lefèvre
Bernard Lefèvre is reeds 15 een toegewijd friturist en voorzitter van Navefri, het Nationaal Verbond voor Frituristen. Hij noemt zichzelf het levende bewijs van de stelling dat regelmatig frieten eten niet noodzakelijk leidt tot overgewicht, en noemt de puntzak de geheime frietcode van de Belg.
Eddy Van Welde
Eddy Van Welde
Opleidingscoach Business Skills - Ondernemen
Jim Kempenaers
Jim Kempenaers
Begin 1993 gingen Jim en Brenda op jonge leeftijd van start met een frituur in Antwerpen. Tot op vandaag is hij uitgebreid met foodtrucks met Traiteursdienst en bistrogerechten voor privé- en bedrijfsevenementen.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€446.28€540.00

Bespaar op je opleiding

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee. Bekijk op kaart

Sorry, deze opleiding is volzet. Schrijf je in op de wachtlijst en we contacteren jou wanneer een plaats vrijkomt. Je hoeft nog niet te betalen.

Eerste jaarStartEindeDuur
donderdag18:4522:154 maanden

Deze gegevens zijn informatief en wijzigen in uitzonderlijke gevallen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 540,00
  • 4 maanden (totaal 58u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Friturist" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
Nieuw

Latte Art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
incl € 151,25
excl € 125,00
Nieuw

Barista Skills

/4 sessies (totaal 12u)

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 544,50
excl € 450,00