Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 3 mei, de opleidingen starten in september. Klik op ‘Hou me op de hoogte’ en ontvang een mail van zodra je kan inschrijven.
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Combineer je passie voor kunst met je zakelijke aanleg als uitbater van een kunstgalerie. In 2 jaar begeleiden experts jou naar je droom om een eigen galerie te openen. 

Galeriehouder: waarom zou je deze opleiding volgen?

Je hebt een passie voor kunst, je volgt ontwikkelingen en trends in de kunstsector op de voet en je wil kunst en klant samenbrengen. Daarnaast ben je ook een organisatietalent. Dan is opleiding galeriehouder precies wat je zoekt.

Doorheen de tweejarige opleiding leer je alles wat je moet weten over kunst en het houden van een galerie. In het vak kunstgeschiedenis gaan we even terug in de tijd en word je ondergedompeld in het rijke kunstverleden. Uiteraard wordt er ook een stevige link gelegd naar de kunstactualiteit. Materiaalkennis, verzekering en preventiebeleid, het kunstenaarsstatuut, marktmechanismen in de kunsthandel, ... zijn items die behandeld worden in het vak "kennis van de kunstensector".

In de opleiding trachten we een globale visie/beleidsrichting te ontwikkelen bij het uitbaten van een kunstgalerie. Dit gaan we doen door in het tweede jaar gezamenlijk aan een tentoonstelling te werken. Hierdoor zal je – onder begeleiding van een ervaren docent – leren hoe je een tentoonstelling opbouwt. Om dit tot een goed einde te brengen is veel inzet en engagement van de cursisten noodzakelijk.

Programma

Deze opleiding loopt deels online.
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.
De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.

1ste jaar opleiding galeriehouder

 • kunst-en cultuurgeschiedenis: 52u
 • introductie in de kunstactualiteit: 32u
 • materialenkennis kunstgalerist: 24u

2de jaar opleiding galeriehouder

 • kunsthandel: 28u
 • culturele tendensen: 28u
 • inspiratie en netwerken kunstgalerist 28u
 • Organiseren van een minitentoonstelling: 12u

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig galeriehouder aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

Heb je een passie voor het kunstgebeuren en ben je bovendien commercieel ingesteld dan zal je zeker jouw gading vinden in de opleiding galeriehouder.

Daarnaast...

 • is er geen vooropleiding vereist
 • bezit je een basiskennis wiskunde 
 • spreek en schrijf je Nederlands
 • ben je minstens 18 jaar oud
 • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

Een aantal lessen/uitstappen/bezoeken kunnen ook afwijken van de vaste lesdag. Dit omwille van het feit dat we vaak beroep doen op gastdocenten die expert zijn binnen een welbepaalde domein.

Deze opleiding is een theoretische opleiding met een aantal bedrijfsbezoeken.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

 • uitstappen, bezoeken.
 • eindproef: als eindproef wordt er een minitentoonstelling georganiseerd op de campus of op locatie naar keuze. Kosten verbonden aan de organisatie van de minitentoonstelling is voor eigen rekening. Syntra AB kan een ruimte op de campus ter beschikking stellen en zal ook verzekeringstechnisch de kosten dragen.
Artikel

De opleiding Galeriehouder laat je meteen starten in de cultuursector

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
€2425.00€2004.13