Duur en data
- Enkel op maat, vraag je offerte
Locatie
- Online of op de campus
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
Gevolgen door Brexit op het goederentransport tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk: waarom zou je deze opleiding volgen?
24 december 2020. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap.
Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese interne markt verlaten en dit heeft verreikende en automatische veranderingen en gevolgen voor consumenten, bedrijven en overheden. Op 1 januari 2021 trad het nieuwe handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in werking.
Dat er een akkoord is gevonden is een goede zaak. Zonder akkoord hadden er plots invoerrechten betaald moeten worden. Zo zou het invoeren van auto’s plots 10 procent duurder worden. Sommige vlees- of zuivelproducten zelfs 40 procent duurder. Het akkoord zorgt ervoor dat goederen ook na 1 januari zonder invoerrechten of zonder beperking in hoeveelheid verhandeld kunnen worden. Maar dat is het dan zowat. Voor veel sectoren van de economie een achteruitgang betekent, waardoor de Brexit uiteindelijk toch nog een vrij harde Brexit werd. Er komen grote barrières tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
Bedrijven zullen uitvoer- en invoeraangiftes moeten invullen. Ofwel doen ze dat zelf ofwel doen ze ervoor een beroep op gespecialiseerde bedrijven. In elk geval: het zijn extra kosten en extra tijdverlies. In de Europese Unie moeten bedrijven met certificaten aantonen dat hun producten beantwoorden aan de Europese normen. Het Verenigd Koninkrijk gaat ook zulke certificaten invoeren. Er is geen akkoord over wederzijdse erkenning, dus zullen sommige bedrijven voortaan twee keer een certificaat moeten laten opmaken voor hetzelfde product. Voor voeding, zuivel en vlees zullen er sowieso certificaten nodig zijn.
Aan Europese kant zijn het vooral Duitse, Nederlandse en Belgische bedrijven die goederen verkopen aan de Britten. De Belgische handel met het Verenigd Koninkrijk is vooral (85 procent) een Vlaamse aangelegenheid. De handel wordt moeilijker en duurder. Bedrijven die nu al handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, moeten zich noodgedwongen aanpassen. Sommige bedrijven maken misschien de keuze om op zoek te gaan naar andere markten, die minder rompslomp met zich meebrengen.
Trainer Eddie De la Rivière zorgt in deze training dat je weet wat je moet doen op vlak van douaneformaliteiten en handelsmaatregelen bij in- en uitvoer. In de voormiddag bekijken we een grondige, algemene basis. In de namiddag gaan we dieper in op de verplichtingen uit de nieuwe wetgeving en is er ruimte op jouw case te bespreken.
Programma
- Overzicht van de fiscale en niet-fiscale maatregelen
- Belgisch douanetarief TARBEL, goederencodes en gebruik
- Tariferen van goederen
- Douaneschuld en voldoening
- Toepassing van de fiscale maatregelen, vrijstellingen en schorsingen
- Btw bij in- en uitvoer
- Aangeven, registratie en vertegenwoordiging
- Douaneaangiften en -systemen
- Berekening van waarden en belastingen
- Info op internet
Voor wie?
Doelgroep
Iedereen die handel drijft met het Verenigd Koninkrijk.