Terug naar OpleidingenOpleidingen

Groeien als leidinggevende - Bedrijfsopleiding

Eén van de top 3 redenen dat (goede) medewerkers hun bedrijf verlaten is de leidinggevende. Je verliest niet enkel werkkracht maar ook talent, deskundigheid, ervaring en potentieel. Bovendien moet je (opnieuw) investeren in het zoeken en inwerken van een nieuwe medewerker. Dat is een duur proces. Je kan beter investeren in leiderschap!

Groeien als leidinggevende - Bedrijfsopleiding: waarom zou je deze opleiding volgen?

Doe jij aan sport? Dan weet je hoe je tot mooie prestaties komt. Praktische uitleg over het spelletje, over techniek en dan… oefenen, oefenen, oefenen.
Speel je een muziekinstrument? Zelfde verhaal.

Wil je een echt goede leidinggevende worden? Je team laten presteren? Ook dan zijn theorie en toelichting niet genoeg. Leidinggeven is een vaardigheid die je moet oefenen op de werkvloer. Dingen uitproberen, durven mislukken, feedback krijgen, zoeken, opnieuw proberen, bijsturen, … tot je het in de vingers hebt.

In de lessenreeks “Groeien als leidinggevende” vertrekken we vanuit deze filosofie. We gebruiken de systematiek van leiderschapsateliers. Je leert over aspecten en methoden van leidinggeven waarvan bewezen is dat ze relevant zijn èn werken in de praktijk. Dit vertaal je telkens naar je eigen context als leidinggevende: hoe zit dat in jouw team? In jouw organisatie? In jouw bedrijf? Vervolgens zoeken we samen uit welke praktijk jij daarvoor moet ontwikkelen. Op die manier bouw je je persoonlijke trainingsprogramma uit. Daarmee kan je in je eigen bedrijf of organisatie aan de slag.

In de cursus helpen de deelnemers mekaar. We creëren een plezierige, boeiende leeromgeving met frisse lesmethodieken.

Over de docent 

Ann D'Haese is professioneel actief als consultant en interim manager.
Zij heeft gewerkt in verschillende sectoren: bankwezen, consulting, ziekenhuizen, onderwijs, media, professionele organisatie, sociale organisaties en openbare sector.
Allround qua domeinen: strategie, HR, arbeidsrelaties, financiën, dienstverlening, procesverbetering, innovatie, business planning, performantiemanagement, crisismanagement, …
Zonder voorbereiding werd ze in het water gegooid als leidinggevende op 26 jaar. Het begin van een boeiend traject met vallen en opstaan. Kortom, jouw ideale trainer voor deze opleiding

Programma

DAG 1: “Van (jouw) A naar (jouw) B”

- “People leave bosses not jobs”: de impact van slecht leiding geven.
- De essentie van goed leiderschap en van performante teams.
- Connecteren met jouw realiteit.
- Jouw persoonlijke groeipad als leidinggevende.
- Een “stappenteller” om je evolutie op te volgen.
- Het belang van peers en mentoren voor jouw groei.

DAG 2: “Effectieve teams: communicatie en teamwork”
- Wat is een effectief team?
- Waarom het hoe belangrijker is dan het wie. Psychologische veiligheid als factor van performantie.
- De noodzaak van duidelijke rollen en verantwoordelijkheden.
- Empathie en interactie inzetten voor het team.
- Als de emoties met het team op de loop gaan: de dramadriehoek van Karpman.

DAG 3: “Gemotiveerde teams: basis voor groei”

- Het belang van (een gevoel van) autonomie als basis van motivatie en wilskracht.
- Motivatie als vaardigheid: gewoontes opbouwen en gewenst gedrag belonen.
- Een ambitieuze cultuur creëren met stretch- en SMART-doelen.
- Vier manieren om betekenis te geven.

DAG 4: “Productieve teams: een kwestie van keuzes”

- Productiviteit gaat over keuzes en beslissingen.
- Decentralisering van de beslissingsbevoegdheid in een “lean” en “agile” omgeving.
- Groeien in delegeren
- Welke managementcultuur? De commitment-cultuur wint het van de sterren-cultuur.
- Feedback geven als element van productiviteit 

Voor wie?

Doelgroep

 • Leidinggevenden die verder willen groeien in hun leiderschap.
 • Leidinggevenden die al enige ervaring hebben en beseffen dat ze verantwoordelijk zijn om hun medewerkers tot resultaten te brengen, of dat nu als zaakvoerder is, als teamleider of als projectleider.
 • Leidinggevenden die uit hun eigen praktijk cases kunnen aandragen en bereid zijn om vanuit de cursus te oefenen op de werkvloer.

De opleiding is niet bestemd voor leidinggevenden zonder ervaring. Zij volgen beter eerst de opleiding " Leidinggeven, een vak apart "

Extra info

Deze opleiding is geen oplijsting van do’s & don’ts of tips & tricks maar vertrekt vanuit inzichten over de praktijk van leidinggeven en over menselijk gedrag. Verwacht dus geen leiderschapsvaardigheden vanuit theoretische ideaalmodellen, wel vanuit onderzoek van “goede praktijken”.

De deelnemers vertalen de inzichten naar hun eigen context en onderzoeken op welke manier ze dit kunnen toepassen in hun eigen bedrijf of organisatie. Ze leren concrete doelen formuleren voor de implementatie. Dat is de basis om het leidinggeven te gaan oefenen. Inderdaad: oefenen, oefenen, oefenen. Zoals sportlui en muzikanten dat doen.

Het is een opleiding voor leidinggevenden die zelf voldoende cases kunnen aandragen uit hun eigen praktijk en die de basisbegrippen van leidinggeven onder de knie hebben.

100% maatwerk

Afstemming van inhoud, leerdoelen, locatie en timing, voordelige groepsprijs, L&D-advies, opleidingsplan, partnerships, catering.

Vraag je offerte

Afgestemd op bedrijfsnoden

Hands-on met focus op roi voor je bedrijf of organisatie, netwerk van 1000 docenten uit het bedrijfsleven, les- en praktijkateliers in gans Vlaanderen of op locatie in jouw bedrijf.

Vraag je offerte

Erkend door Vlaamse overheid

KMO-portefeuille, premies sectorfondsen, attest van lesvolging, attestering / certificering bij verplichte bijscholingen.

Vraag je offerte

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Leidinggeven, een vak apart

/8 sessies (totaal 24u)

Versterk in 4 dagen je vaardigheden als manager en word een betere teamleider.

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
 • Campus Mechelen
 • Of op jouw locatie
incl € 1179,75
excl € 975,00

Inspirerend leidinggeven

/4 sessies (totaal 12u)

Als leidinggevende van een groep medewerkers wordt er van jou verwacht dat je je medewerkers niet alleen duidelijke instructies geeft, maar hen ook motiveert, overtuigt, coacht, met hen overlegt en dat je zelf inspirerend bent voor hen, als mens en leider. Deze manier van leidinggeven is heel intens en vraagt om een duidelijke visie op het werken met mensen.

 • Diegem (Aviato Academy)
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
incl € 726,00
excl € 600,00

Basisopleiding Lean Management: Lean Orange Belt

/4 sessies (totaal 12u)

Versterk je carrière met de Opleiding Lean Management: Orange Belt. Leer efficiënte technieken om je bedrijf te optimaliseren. Schrijf je nu in!

 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
 • Of op jouw locatie
vanaf incl € 695,75
excl € 575,00

Assertiviteit voor de leidinggevende

/4 sessies (totaal 12u)

Haalt je team de deadlines niet? Luisteren je medewerkers niet naar jouw voorstel? Of zadelen ze jou op met een dringende opdracht? Je hebt vast voorbeelden te over waarbij leiden een beetje lijden is. Want efficiënt leidinggeven, is de boel continu voortstuwen. En dat zonder iemand voor het hoofd te stoten. Moeilijk? Natuurlijk. Noodzakelijk? Zeker.

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
incl € 726,00
excl € 600,00
Nieuw

Intensief bootcamp leidinggeven (tweedaagse)

/4 sessies (totaal 12u)

Je bent al even leidinggevende en voelt de nood om te sparren met gelijkgestemden. Hoe pak jij dit aan? Waar loop jij tegen aan? Hoe stuur jij je team aan?

In deze intensieve tweedaagse training leer je als leidinggevende samen met gelijkgestemden de nieuwe manieren van leidinggeven of een praktijkgerichte, interactieve manier.

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
vanaf incl € 695,75
excl € 575,00