Duur en data
 • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Hondeninstructeur: waarom zou je deze opleiding volgen?

We verwachten nogal wat van onze honden in deze drukke maatschappij: sociaal gedrag naar honden en mensen, in alle omstandigheden rustig blijven zonder blaffen, kunnen omgaan met allerlei prikkels zonder angst of agressie en daarboven ook nog aandacht houden voor de geleider. Dat is een hele boterham. Zo kant-en-klaar worden onze honden niet geboren.

Opvoeding en training zijn nodig. Maar hoe dan? Hoe kan jij als instructeur hiertoe bijdragen? Door de onderliggende emoties en behoeften van de hond goed te begrijpen, door inzicht te krijgen in leerprocessen en moderne trainingstechnieken, help je de geleiders op een ontspannen en speelse manier. We werken zonder stemverheffing, pijn of intimidatie. De inhoud van de opleiding is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, waar het welzijn van de hond én geleider centraal staan.

Je leert ook het vak van ‘lesgeven’. Want je eigen kennis en ervaring op een begrijpelijke manier doorgeven, is een kunst op zich.
Je leert de honden en hun geleiders begeleiden naar een evenwichtig leven als gezinshond. Dus ook de basis voor de wedstrijdhond krijg je onder de knie.

In het 2de jaar zullen enkele praktijklessen alsook de eindproef op een externe lesplaats doorgaan in Ekeren.

 

Programma

1ste jaar Hondeninstructeur

 • Oriëntatie in de hondenverzorging (20u, waarvan 8u afstandsleren)
 • Anatomie en fysiologie van de hond (24u, waarvan 8u afstandsleren)
 • Kynologie en rassenkennis (16u, waarvan 4u afstandsleren)
 • EHBO voor de hondenverzorger (12u)
 • Verzorging van de hond (36u, waarvan 20u afstandsleren)
 • Gedragsontwikkeling en leerprocessen (24u)

2de jaar Hondeninstructeur

 • Pedagogie en didactiek (64u)
 • Trainingsvaardigheid en lesopbouw (36u)
 • Stage (68u)
 • Eindproef - verdediging van je eindwerk voor een jury (1u)

Aanvullende info omtrent het programma

Deze opleiding loopt deels online.

Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.

De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is zeer interessant voor uitbaters en trainers van een hondenschool en gevestigde hondentrimmers en dierenpensionhouders. En uiteraard voor hondenliefhebbers die hun kennis willen uitdiepen en optimaliseren om nadien hondeninstructeur te worden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Als je een opleiding wil volgen om mensen met hun hond te begeleiden, heb je zelf een eerste ervaring met honden nodig. Dit hoeft geen trainingservaring te zijn, maar samenleven (of geleefd hebben) is nodig om de leefstof te kunnen integreren.

Daarnaast heb je een hond ter beschikking waarmee je de praktijklessen kan volgen. Dit hoeft niet je eigen hond te zijn. Deze hond moet (aangelijnd!) kunnen functionneren binnen een hondenles, d.w.z. op afstand rustig gedrag vertonen tov andere honden en mensen. De honden hoeven onderling geen contact te maken, maar staan wel samen op een trainingsveld. 

Als kandidaat-cursist dien je aan het inschrijvingsformulier een schriftelijke motivatie toe te voegen, waarin je opneemt: ervaring met honden, belangstelling en motivatie, verwachtingen en toekomstperspectieven. Als kandidaat-cursist kan je op een toelatingsgesprek worden uitgenodigd. 

Om je schriftelijke motivatie door te sturen: klik hier.

 

Extra info

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Combineer deze opleiding met ‘Start Me Up’ en start je eigen zaak

Goesting om vroeg of laat jouw diensten als Hondeninstructeur zelfstandig aan te bieden? Wij geven jou een duwtje in de rug! Maak je keuze uit onze ‘learning snacks’.

✔️gratis intake
✔️ondersteuning door ervaren opleidingsadviseur
✔️keuze uit 4 Start Me Up trajecten
✔️officieel erkend getuigschrift door de Vlaamse Gemeenschap

✔️officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + Start Me Up)

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

EHBO voor honden

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
€317.02€262.00

Omgaan met agressieve honden

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
€304.92€252.00

Medewerker dierenasiel

/5 sessies (totaal 15u)

 • Campus Antwerpen
€375.10€310.00

Hondenmassage voor gevorderden

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
€304.92€252.00
 • Campus Antwerpen
€234.74€194.00