Duur en data
 • 2 jaar (1ste jaar: 132u)
 • Eerstvolgende startdatum: 17/10/2023
Locatie
 • Campus Antwerpen & zelfstudie
Bespaar op je opleiding

In de opleiding hondeninstructeur leer je in 2 jaar de technieken om honden te leren gehoorzamen én hoe je dit aan anderen aanleert. 

Hondeninstructeur: waarom zou je deze opleiding volgen?

We verwachten nogal wat van onze honden in deze drukke maatschappij: sociaal gedrag naar honden en mensen, in alle omstandigheden rustig blijven zonder blaffen, kunnen omgaan met allerlei prikkels zonder angst of agressie en daarboven ook nog aandacht houden voor de geleider. Dat is een hele boterham. Zo kant-en-klaar worden onze honden niet geboren.

Opvoeding en training zijn nodig. Maar hoe dan? Hoe kan jij als instructeur hiertoe bijdragen? Door de onderliggende emoties en behoeften van de hond goed te begrijpen, door inzicht te krijgen in leerprocessen en moderne trainingstechnieken, help je de geleiders op een ontspannen en speelse manier. We werken zonder stemverheffing, pijn of intimidatie. De inhoud van de opleiding is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, waar het welzijn van de hond én geleider centraal staan.

Je leert ook het vak van ‘lesgeven’. Want je eigen kennis en ervaring op een begrijpelijke manier doorgeven, is een kunst op zich.
Je leert de honden en hun geleiders begeleiden naar een evenwichtig leven als gezinshond. Dus ook de basis voor de wedstrijdhond krijg je onder de knie.

In het 2de jaar zullen enkele praktijklessen alsook de eindproef op een externe lesplaats doorgaan in Ekeren.

Programma

1ste jaar opleiding Hondeninstructeur

 • Oriëntatie in de hondenverzorging (20u, waarvan 8u afstandsleren)
 • Anatomie en fysiologie van de hond (24u, waarvan 8u afstandsleren)
 • Kynologie en rassenkennis (16u, waarvan 4u afstandsleren)
 • EHBO voor de hondenverzorger (12u)
 • Verzorging van de hond (36u, waarvan 20u afstandsleren)
 • Gedragsontwikkeling en leerprocessen (24u)

2de jaar opleiding Hondeninstructeur

 • Pedagogie en didactiek (64u)
 • Trainingsvaardigheid en lesopbouw (36u)
 • Stage (68u)
 • Eindproef - verdediging van je eindwerk voor een jury (1u)

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat jouw diensten als hondeninstructeur zelfstandig aan te bieden? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven jou een duwtje in de rug! Maak je keuze uit één van onze formules Start je eigen zaak.

haalbaarheidsstudie van je eigen project
begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
verschillende formules op jouw maat
geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

 

Aanvullende info omtrent het programma

Deze opleiding loopt deels online. Een aantal theoretische lessen volg je van thuis uit ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt. Lekker makkelijk toch?

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is gericht op wie affiniteit heeft met honden en pedagogie en wie daar professioneel mee aan de slag wil gaan. 

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Als je een opleiding wil volgen om mensen met hun hond te begeleiden, heb je zelf een eerste ervaring met honden nodig. Dit hoeft geen trainingservaring te zijn, maar samenleven (of geleefd hebben) is nodig om de leerstof te kunnen integreren.

Daarnaast heb je een hond ter beschikking waarmee je de praktijklessen kan volgen. Dit hoeft niet je eigen hond te zijn. Deze hond moet (aangelijnd!) kunnen functioneren binnen een hondenles, d.w.z. op afstand rustig gedrag vertonen tov andere honden en mensen. De honden hoeven onderling geen contact te maken, maar staan wel samen op een trainingsveld. 

Als kandidaat-cursist dien je aan het inschrijvingsformulier een schriftelijke motivatie toe te voegen, waarin je opneemt: ervaring met honden, belangstelling en motivatie, verwachtingen en toekomstperspectieven. Als kandidaat-cursist kan je op een toelatingsgesprek worden uitgenodigd. 

Om je schriftelijke motivatie door te sturen: klik hier.

 

Extra info

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

 


Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
dinsdag18:4522:151 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 590.00 (1ste jaar)
 • 2 jaar (1ste jaar: 132u)

Docenten

Martine Leijssen

Martine kan beroep doen op verschillende aanvullende diploma's. Zij heeft een Master in Biologie, Master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, Post-graduaat Toegepast Dierengedrag, Post-graduaat Animal Rehabilitation Techniques and Sports Coaching, CCRT (Certified Canine Rehabiltation Therapist). Deze komen goed van pas in haar eigen praktijk Paws and balance waar ze verschillende diensten aanbiedt zoals oefentherapie, fysiotherapie, modaliteiten en gedragstherapie.

Sarah Janssens
Sarah Janssens

Sarah is een gepassioneerd dierenarts en zaakvoerder van een eigen praktijk.

Kiki Vanhoenacker
Kiki Vanhoenacker

Opgegroeid tussen dieren met 4 poten en een vacht, is lezen van en communiceren via lichaamstaal er vanzelf in geslopen. De clicker bestond nog niet. Leerprocessen waren al ontdekt door Pavlov en Skinner, maar als ‘theorie’ nog niet doorgespijpeld tot ons dierrijk huis. In de ‘praktijk’ wel natuurlijk. Mijn pragmatische moeder zei altijd "Een hond draait gewoon mee in het leven van het gezin hoor." En wonderbaarlijk deden ze dat ook: van raszuivere pups tot asielhonden. Honden waren er gewoon. En ontdekten zelf (net zoals kinderen) wat werkt en wat niet. We ondernamen niets speciaal met hen maar leefden er heel natuurlijk mee samen.
Ik geef sinds 2009 les op hondenschool Kunos. Binnen mijn eigen onderneming Dogversations geef ik gedragstherapie, mantrailing en opvoedingslessen. Ik begeleid huiselijke groepsopvang en ben gespecialiseerd in spel/interactie tussen honden. Ik leid toekomstige hondeninstructeurs op bij Syntra AB en aan de Martin Gaus Academie.
Mijn ervaring als maatschappelijk assistent (geestelijke hulpverlening en gehandicaptenzorg) komt naar mensen en honden goed van pas.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€487.60€590.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille
 • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Hondenmassage voor gevorderden

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
€314.60€260.00

Kattengedragstherapie - Initiatie

/3 sessies (totaal 9u)

Nieuw
 • Campus Antwerpen
€223.85€185.00

Katvriendelijke vachtverzorging - Basis

/3 sessies (totaal 9u)

Nieuw
 • Campus Antwerpen
€223.85€185.00

Kattentrimmer

/11 sessies (totaal 39u)

Nieuw
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€828.85€685.00

Hondenmassage voor beginners

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
€314.60€260.00