Duur en data
  • 1 jaar (464u)
  • De opleiding is al opgestart, maar je kan nog inschrijven!
Locatie
  • Campus Antwerpen
Bespaar op je opleiding

Horeca - Restauranthouder - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De voltijdse dagopleiding Horeca- Restauranthouder is de ideale mix tussen theorie en praktijk. In één jaar tijd leer je alle knepen van het vak en word je opgeleid tot een echte horeca-professional. Je leert gastronomische maaltijden te bereiden, gasten te ontvangen, professioneel te serveren, wijnadvies te geven, een menu samen te stellen, prijzen op te maken en meer.

De docenten geven jou ook een degelijke theoretische basis over de organisatie van een horecazaak. Denk maar aan o.a. hygiëne en veiligheid. 

Beroepsmogelijkheden

Wie het diploma restauranthouder behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen horecazaak (restaurant en/of traiteurzaak) op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Wil je voornamelijk koken dan hebben wij ook het traject kok lopen in zowel een avondopleiding kok in Leuven als een versnelde dagopleiding kok in Antwerpen.

PACT-opleiding met 60% werkplekleren

PACT-opleidingen

Programma

Horeca - Restauranthouder: 3 trajecten in één en aangevuld met werkplekleren 

Traject horecamedewerker: dit is het voortraject op (hulp)kok (146u)

  • introductie in de horeca
    • het beroep
    • basis HACCP
    • bedrijfsbezoeken
  • basis keukentechnologie
    • fonds
    • basissauzen
    • gebonden soepen en velouté
    • bindmiddelen
  • warenkennis en keukenpraktijk
    • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken
  • basis zaal
    • basisprincipes bediening
    • dekken van de tafel
    • werkzaamheden voor en na de dienst
    • zaalterminologie
  • basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (11u) uit zelfstudie
    • onderhoud en reiniging
    • bacterie en temperatuurbeheersing
    • EHBO
    • brandveiligheid
  • examen praktijkproef

Vervolgtraject hulpkok (68u)

  • gevorderde keukenpraktijk
  • restaurantdesserten

Vervolgtraject kok (124u)

  • gevorderde warenkennis en praktijk
    • gastronomische keuken
  • voedingsleer
  • serviceverlening
  • gevorderde zaaltechnieken

wijn leren proeven (24u)
drankenkennis (36u)
ondernemen in de horeca (40u)

Eindproef restauranthouder + kelner.

Combineer deze opleiding met 'succesvol ondernemen' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als restauranthouder aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze succesvol ondernemen.

️haalbaarheidsstudie van je eigen project
️begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘succesvol ondernemen’)
️verschillende formules op jouw maat
✔geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

  • De opleiding Horeca - Restauranthouder richt zich naar de doelgroep van jongeren die na hun secundair onderwijs een beroeps- en praktijkgerichte opleiding wensen te volgen waarmee zij als een professionele medewerker in de horecasector aan de slag kunnen of een eigen horecazaak kunnen opstarten.
  • Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht. 

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek met de competentiecoach. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. De meeste competenties worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier ontdekken. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding Horeca - Restauranthouder bestaat uit werkplekleren (60%) onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de Syntra AB-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. Leerwerken, dat werkt.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Je dient een messenset en kledij aan te kopen - meer info krijg je hierover van de docent.
  • Handboeken dienen apart aangekocht te worden.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Grondstoffen zijn uiteraard wel inbegrepen.

Denk je een vrijstelling te krijgen voor een aantal vakken/modules? klik dan op deze link.

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 30 euro.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag9:0016:301 jaar
dinsdag9:0016:301 jaar
woensdag9:0016:301 jaar
donderdag9:0016:301 jaar
vrijdag9:0016:301 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 2511.30
  • 1 jaar (464u)

Docenten

Kelly Cauwenbergh
Kelly Cauwenbergh

Zij Sports Nutrition is een gediplomeerde personal trainer, diëtiste en sportvoedingsdeskundige of sportdiëtiste te Mechelen. U kan hier terecht voor advies op maat over leefstijl, personal training, sportvoeding en dieet. Bovendien verzorgt Kelly Cauwenbergh | Sports Nutrition trainingen, workshops en opleidingen, zowel voor B2C als B2B.

Alex Kool

Ervaren docent met een aantoonbare geschiedenis van werken in de professionele training & coaching industrie. Bekwaam in marketingmanagement, coaching, communicatie, wijnreizen en verkoopmanagement.

Dorina Van Raemdonck
Dorina Van Raemdonck

De passie voor wijn en culinair genot lopen reeds talloze jaren als een rode draad door het leven van mij. Tijdens elke reis werd er wel geproefd en ontdekt en steeds meer groeide de honger naar kennis en geografische en culturele achtergrond. Ik behaalde jaren geleden mijn eerste diploma als wijnkenner bij PIVA en zette nadien de lijn verder bij WSET (Wine & Spirit Education Trust). Inmiddels ben ik gecertifieerd in WSET Level 3 en ben ik volop actief met het behalen van WSET Level 4.
Een brede kennis in combinatie met een scherpe neus en smaakzin maken van mij de juiste persoon voor degelijk food pairing advies. Met veel overgave doceer ik zelf ook over mijn favoriete materie.

Carlo Vanhees
Carlo Vanhees
Jean-Pierre Kenes
Jean-Pierre Kenes
Lynn Verborgt
Lynn Verborgt

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€2075.45€2511.30
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€383.94€486.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€1660.36€1452.81

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Zaalmedewerker - Horeca booster

/2 sessies (16u)

Nieuw
  • Restaurant zellaer
€80.00€66.12
  • Restaurant zellaer
€80.00€66.12

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€399.30€330.00
  • Campus Antwerpen
€266.20€220.00
  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€372.68€308.00