Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 3 mei. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar

Houtbewerker, meubelmaker of schrijnwerker: droom jij van een toekomst in de houtsector? Met de opleiding houtbewerking leer je de basiskennis over hout en wat je ermee kan doen!

Houtbewerking: waarom zou je deze opleiding volgen?

Deze basisopleiding Houtbewerking leert je alles over hout als materiaal en houtbewerking. Hout is een puur materiaal dat zich uitstekend leent voor het maken van meubels en voor toepassingen in en rond het huis. In deze cursus kom je alles te weten over de eigenschappen van hout, hoe je het kan bewerken en welke uitrustingen je nodig hebt als houtbewerker, meubelmaker of schrijnwerker. En je toekomst is alvast verzekerd, want de vraag naar traditionele, creatieve houtbewerkers groeit.

Houtbewerking: wat zijn de mogelijkheden?

De wereld van houtbewerking is heel divers. Een meubelmaker moet de kunst verstaan om functionaliteit en design tot een geheel te versmelten. Een schrijnwerker maakt en plaatst houten schrijnwerk voor binnen en buiten. Denk aan houten ramen, houten deuren, houten poorten, enz. Een houtsnijder is vooral bezig met het creatieve aspect van houtbewerking. Het is de artiest onder de houtbewerkers.

Over de opleiding basisjaar hout

Wat je ook wil doen in de houtbewerkingssector, alles begint met kennis van de eigenschappen van de verschillende houtsoorten en de specifieke houtbewerking technieken. Deze cursus is de ideale aanloop naar verschillende andere beroepsopleidingen in de houtsector: meubelmaker, aannemer interieurbouw, ...

Bekijk zeker al onze houtbewerking opleidingen.

Deze opleiding basisjaar hout wordt gegeven in 40 sessies met een klein deel theorie en vooral heel veel leuke en leerzame praktijkopdrachten.
Na dit basisjaar ben je al de trotse drager van de beroepskwalificatie van machinaal houtbewerker.

Programma

- Basis hout en schrijnwerk (8 sessies) (vrijstelbaar*)

- Machinale houtbewerking - vervaardigen van een eenvoudig object (8 sessies) (vrijstelbaar*)

- Machinale houtbewerking - vervaardigen van een constructieobject met eenvoudige verbinding (8 sessies) (vrijstelbaar*)

- Machinale houtbewerking - vervaardigen van een constructieobject met complexe verbinding en freeswerk (8 sessies) (vrijstelbaar*)

- Basis AutoCad - 2D - cluster hout (8 sessies) (vrijstelbaar*) ***

Vrijstellingen

* Voor sommige modules zijn vrijstellingen mogelijk. Meer info aangaande de vrijstellingen vind je hier.

De vrijstellingsproeven gaan door op woensdag 06 september 2023 vanaf 17h00. Locatie: Syntra campus Mechelen (Oude Baan 2, 2800 Mechelen). .

Je aanvraag tot vrijstellingen dien je in via: https://www.syntra-ab.be/vrijstellingen

Voor de vrijstellingsproeven vragen we een financiële tegemoetkoming van €30.

***Extra lesdag:

De 8 sessies Autocad 2D zullen doorgaan op een andere lesavond dan de vaste lesavond machinale houtbewerking! Bijvoorbeeld: indien je je inschrijft voor de maandagavond groep dan kunnen de lessen Autocad bijvoorbeeld op een dinsdagavond doorgaan. De definitieve data van de lessen autocad krijg je zo snel mogelijk na de opstart van de opleiding.

 

  Voor wie?

  Doelgroep

  Deze opleiding is een must voor alle mensen die geen ervaring hebben binnen de sector, maar die graag willen beginnen aan een opleiding in de houtsector over de materie van de inbouwmeubelen of de massieve meubelen.

  Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

  Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

  Toelatingsvoorwaarden

  Om een vlot verloop van het cursusjaar te garanderen voor jouw opleiding, alsmede de andere hout opleidingen, wensen wij via deze weg jou op voorhand te wijzen op volgende afsprakenkader: klik hier. Door jezelf voor deze opleiding in te schrijven, ga je akkoord met dit afsprakenkader en zal je deze dan ook nakomen tijdens het cursusjaar.

  Extra info

  De opleiding Houtbewerking bestaat uit vijf modules. Voor eventuele vrijstellingen gelieve contact op te nemen met de campus (zie ook hieronder voor meer info).

  Grondstoffen:
  Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

  De cursist voorziet zelf een pakket aan basismateriaal en PBM's (persoonlijke beschermingsmiddelen).  Tijdens de eerste les zal de docent hier toelichting over verschaffen. Wacht aub tot je eerste lesmoment om al deze zaken aan te kopen.

  Let op! Losse werkstukken maar ook jouw eigen handgereedschap en werkkledij kunnen niet op de campus blijven maar dien je zelf dagelijks mee te brengen.

  Aan te schaffen PBM's zijn:

  • Veiligheidsschoenen (verplicht bij aanvang praktijklessen)
  • Gehoorbescherming (verplicht bij aanvang praktijklessen)
  • Veiligheidsbril (verplicht bij aanvang praktijklessen)
  • Werkbroek (met voldoende zakken voor meet-en schrijfgereedschap (noodzakelijk op termijn, niet verplicht bij aanvang praktijklessen)
  • Nauw aansluitende werkhandschoenen met antisliplaag (optioneel)

  Indien wij in onze opleidingen enige vorm van cursus(materiaal) aanbieden dan bezorgen we dit in principe digitaal. Dit is een bewuste ecologische keuze.
  Liever een uitgeprinte cursus? Je kan een beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

   

  Ook interessant voor jou

  Bekijk alle opleidingen

  Basisopleiding elektriciteit

  /8 sessies (totaal 32u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Mechelen
  • Of op jouw locatie
  €1179.75€975.00
  • Online
  • Of op jouw locatie
  €387.20€320.00

  Groendaken en daktuinen

  /2 sessies (totaal 6u)

  • Campus Mechelen
  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
  €296.45€245.00

  Ventilatieverslaggever

  /2 sessies (totaal 6u)

  • Campus Mechelen
  • Of op jouw locatie
  €375.10€310.00

  Praktijkopleiding Tegelzetten

  /8 sessies (totaal 24u)

  Nieuw
  • Campus Mechelen
  • Of op jouw locatie
  €883.30€730.00