Duur en data
- Nieuw aanbod online vanaf 13 mei. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
- Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
Ijsbereider: waarom zou je deze opleiding volgen?
Als ijsbereider maak je de lekkerste ijsjes, sorbets en andere lekkernijen. Het is een vak waarbij creativiteit en kennis van ingrediënten samenkomen.
Als ijsbereider zet je grond- en hulpstoffen (zoals suikers, melk, water) om via een warme bereiding naar diverse soorten van consumptie-ijs maar ook verschillende mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs.
Het basisproduct dat je als ijsbereider maakt, wordt meteen als schepijs aangeboden, soms voorverpakt of verwerkt in mooi gedecoreerde ijstaarten en andere ijscreaties.
De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs moet gebeuren op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding hou je steevast rekening met hygiëne, veiligheid en de bewaartechnieken voor het product. Kortom: je streeft ernaar om producten te creëren dat qua smaak, ingrediënten en uitzicht je klanten gelukkig maakt en de concurrentie wakker schudt. Als ijsbereider kan je aan de slag in een bestaande zaak, maar deze opleiding is ook de aanloop naar de start en beheer van jouw eigen ijssalon waarin je al of niet met personeel werkt.
Om de opleiding compleet te maken, ga je ook een aantal restaurantdesserten leren maken en ga je je verdiepen in dieetijs en alternatieve ijsbereidingen...een must in deze veranderende maatschappij waar gezondheid een belangrijke plaats inneemt.
Nog meer in de ban van patisserie en andere lekkere dingen? Ontdek ook onze opleiding banketbakker en chocolatier.
Programma
Basis ijsbereidingen (36u)
- Inleiding
- Materiaalkennis
- Product- en grondstoffenkennis
- Geturbineerde ijsbereidingen
- Kostprijsberekening
Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie)
- HACCP
- Onderhoud en reiniging
- Temperatuur en bacteriebeheersing
- EHBO/ergonomie
- Brandveiligheid
IJsspecialiteiten en ijstaarten (44u)
- IJstaarten en beslagen
- IIscoupes en borden
- IJsdranken en -pralines
- IJssoufflés
- Afwerking en garneringen
- Kostprijsberekening
Dieetijs en alternatieve ijsbereidingen (20u)
- Suikervrij
- Lactosevrij
- Glutenvrij
- Kostprijsberekening
Restaurantdesserten (20u)
- Koude nagerechten: fruitdesserts, bavarois, yoghurt,...
- Warme nagerechten: beignets, pannenkoeken,...
- Brood: basis gistdeeg
- Kostprijsberekening
Eindproef
Voor wie?
Doelgroep
Deze opleiding richt zich tot iedereen die, hetzij als zelfstandige, hetzij als werknemer, in deze sector aan de slag wil. De opleiding is echt nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:
- Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Richtprijs is140€. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.
Combineer deze opleiding met ‘Start Me Up’ en start je eigen zaak
Goesting om vroeg of laat jouw diensten als ijsbereider zelfstandig aan te bieden? Wij geven jou een duwtje in de rug! Maak je keuze uit onze ‘learning snacks’.
✔️gratis intake
✔️ondersteuning door ervaren opleidingsadviseur
✔️keuze uit 4 Start Me Up trajecten
✔️officieel erkend getuigschrift door de Vlaamse Gemeenschap
✔️officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + Start Me Up)