Duur en data
Locatie
  • Campus Leuven
Bespaar op je opleiding

Ijsbereider: waarom zou je deze opleiding volgen?

Als ambachtelijk ijsbereider zet je grond- en hulpstoffen (zoals suikers, melk, water) om via een warme bereiding naar diverse soorten van consumptie-ijs maar ook verschillende mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs.

Het basisproduct dat je als ijsbereider maakt, wordt meteen als schepijs aangeboden, soms voorverpakt of verwerkt in mooi gedecoreerde ijstaarten en andere ijscreaties.

De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs moet gebeuren op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding hou je steevast rekening met hygiëne, veiligheid en de bewaartechnieken voor het product. Kortom: je streeft ernaar om een product te creëren dat qua smaak, ingrediënten en uitzicht je klanten gelukkig maakt en de concurrentie wakker schud.

Als ijsbereider kan je aan de slag in een bestaande zaak, maar deze opleiding is ook de aanloop naar de start en beheer van jouw eigen ijssalon waarin je al of niet met personeel werkt.

Om de opleiding compleet te maken, ga je ook een aantal restaurantdesserten leren maken en ga je je verdiepen in dieetijs en alternatieve ijsbereidingen...een must in deze veranderende maatschappij waar gezondheid een belangrijke plaats inneemt.

Deze opleiding is zeker een aanrader als je reeds beschikt over het getuigschrift van brood- en banketbakkerambachtelijk chocoladebewerker.

Nog meer in de ban van patisserie en andere lekkere dingen? Ontdek ook onze opleiding banketbakker en chocolatier.

Programma

Basis ijsbereidingen (36u)

  • Inleiding
  • Materiaalkennis
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Geturbineerde ijsbereidingen
  • Kostprijsberekening

Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie)

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Temperatuur en bacteriebeheersing
  • EHBO/ergonomie
  • Brandveiligheid

IJsspecialiteiten en ijstaarten (44u)

  • IJstaarten en beslagen
  • IIscoupes en borden
  • IJsdranken en -pralines
  • IJssoufflés
  • Afwerking en garneringen
  • Kostprijsberekening

Dieetijs en alternatieve ijsbereidingen (20u)

  • Suikervrij
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Kostprijsberekening

Restaurantdesserten (20u)

  • Koude nagerechten: fruitdesserts, bavarois, yoghurt,...
  • Warme nagerechten: beignets, pannenkoeken,...
  • Brood: basis gistdeeg
  • Kostprijsberekening

Eindproef

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die, hetzij als zelfstandige, hetzij als werknemer, in deze sector aan de slag wil. De opleiding is echt nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen.

Daarnaast...

  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Je kan vrijstelling bekomen voor volgende module

  • Basis ijsbereidingen: meer info kan je bekomen op onze campus in Leuven.
  • Basis hygiëne en veiligheid
  • Restaurantdesserten

Denk je vrijstelling te krijgen voor een aantal vakken/modules? Klik dan op deze link.

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 30 euro.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:151 jaar
dinsdag18:4522:152 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 750.00
  • 1 jaar (138u)

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

Eerste jaarStartEindeDuur
donderdag18:4522:151 jaar
dinsdag18:4522:154 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 750.00
  • 1 jaar (138u)

Docenten

Annita Meert
Annita Meert

Na een carrière in IT, besloot Annita in 2007 haar passie te volgen en schreef ze zich in voor de opleiding ambachtelijk ijsbereider in Leuven. Ze baatte salon "Coulis Coulà" gedurende 10 jaar uit, met groot succes. Ondertussen doet ze het een beetje kalmer aan, maar de passie is er niet minder op geworden. "Tegenwoordig geef ik op mijn beurt met veel plezier mijn kennis en liefde voor het ijs door aan de cursisten!"

Jean-Pierre Kenes
Jean-Pierre Kenes
Karl Reyniers

Chef Karl Reyniers verwierf met het restaurant Zellaer een uitstekende reputatie met zijn gastronomische menu's.

Koen Ulenaers
Koen Ulenaers

Koen runt al jaren zijn eigen chocoladebedrijf en warme bakkerij. Recent investeerde hij in een volledig nieuw atelier, met de laatste hygiënenormen. Pralines hebben voor hem geen geheimen meer.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€619.83€750.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€109.42€138.50

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€495.86€433.88

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Chocolatier

/2 jaar (1ste jaar: 146u)

  • Campus Leuven
€965.00€797.52

Kok

/2 jaar (1ste jaar: 159u)

Knelpuntberoep
  • Campus Leuven
€980.00€809.92

Ijsbereider

/1 jaar (138u)

  • Campus Leuven
€750.00€619.83

Bakker - Patissier

/2 jaar (1ste jaar: 106u)

NieuwKnelpuntberoep
  • Campus Antwerpen
€715.00€590.91

Bakker-Patissier - voltijdse dagopleiding

/1 jaar (841u)

Knelpuntberoep
  • Campus Antwerpen
€1635.00€1351.24