Duur en data
  • 1 jaar (totaal 149u)
  • De opleiding is al opgestart, maar je kan nog inschrijven!
Locatie
  • Campus Leuven & zelfstudie
Bespaar op je opleiding

Ijsbereider: waarom zou je deze opleiding volgen?

Als ijsbereider maak je de lekkerste ijsjes, sorbets en andere lekkernijen. Het is een vak waarbij creativiteit en kennis van ingrediënten samenkomen.

Als ijsbereider zet je grond- en hulpstoffen (zoals suikers, melk, water) om via een warme bereiding naar diverse soorten van consumptie-ijs maar ook verschillende mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs.

Het basisproduct dat je als ijsbereider maakt, wordt meteen als schepijs aangeboden, soms voorverpakt of verwerkt in mooi gedecoreerde ijstaarten en andere ijscreaties.

De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs moet gebeuren op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding hou je steevast rekening met hygiëne, veiligheid en de bewaartechnieken voor het product. Kortom: je streeft ernaar om producten te creëren dat qua smaak, ingrediënten en uitzicht je klanten gelukkig maakt en de concurrentie wakker schudt. Als ijsbereider kan je aan de slag in een bestaande zaak, maar deze opleiding is ook de aanloop naar de start en beheer van jouw eigen ijssalon waarin je al of niet met personeel werkt.

Om de opleiding compleet te maken, ga je ook een aantal restaurantdesserten leren maken en ga je je verdiepen in dieetijs en alternatieve ijsbereidingen...een must in deze veranderende maatschappij waar gezondheid een belangrijke plaats inneemt.

Nog meer in de ban van patisserie en andere lekkere dingen? Ontdek ook onze opleiding banketbakker,  chocolatier en brood-en banketbakker.

Programma

De meeste praktijklessen gaan door in het democenter Driesen (nabij Aarschot). Er wordt ook verwacht dat je af en toe naar de Syntra AB campus te Haasrode (Leuven) komt.

Basis ijsbereidingen (36u)

  • Inleiding
  • Materiaalkennis
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Geturbineerde ijsbereidingen
  • Kostprijsberekening

Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie). De fysieke lessen gaan door op onze Syntra AB campus te Haasrode.

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Temperatuur en bacteriebeheersing
  • EHBO/ergonomie
  • Brandveiligheid

IJsspecialiteiten en ijstaarten (44u)

  • IJstaarten en beslagen
  • IIscoupes en borden
  • IJsdranken en -pralines
  • IJssoufflés
  • Afwerking en garneringen
  • Kostprijsberekening

Dieetijs en alternatieve ijsbereidingen (20u)

  • Suikervrij
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Kostprijsberekening

Restaurantdesserten (20u). De fysieke lessen gaan door op onze Syntra AB campussen te Haasrode.

  • Koude nagerechten: fruitdesserts, bavarois, yoghurt,...
  • Warme nagerechten: beignets, pannenkoeken,...
  • Brood: basis gistdeeg
  • Kostprijsberekening

Eindproef

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Ijsbereider aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die, hetzij als zelfstandige, hetzij als werknemer, in deze sector aan de slag wil. De opleiding is echt nodig voor wie dit beroep op kwaliteitsvolle wijze wil uitoefenen.

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

 

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Richtprijs is140€. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.

 

 

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
donderdag18:4522:151 jaar
maandag18:4522:155 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 920.00 (1ste jaar)
  • 1 jaar (totaal 149u)

Docenten

Karl Reyniers

Chef Karl Reyniers verwierf met het restaurant Zellaer een uitstekende reputatie met zijn gastronomische menu's.

Jean-Pierre Kenes
Jean-Pierre Kenes
Anita Meert
Anita Meert

Na een carrière in IT, besloot Annita in 2007 haar passie te volgen en schreef ze zich in voor de opleiding ambachtelijk ijsbereider in Leuven. Ze baatte salon "Coulis Coulà" gedurende 10 jaar uit, met groot succes. Ondertussen doet ze het een beetje kalmer aan, maar de passie is er niet minder op geworden. "Tegenwoordig geef ik op mijn beurt met veel plezier mijn kennis en liefde voor het ijs door aan de cursisten!"

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€760.33€920.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€115.34€146.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in kaas

/7 sessies (totaal 21u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€653.40€540.00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€423.50€350.00

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

  • Antwerpen-Centrum (Cuperus Koffie)
€659.50€545.04
  • Campus Leuven
€360.58€298.00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Antwerpen-Centrum (Cuperus Koffie)
€176.66€146.00