Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Een kaasmeester heeft een brede vakkennis en is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland. Daarbij wordt rekening gehouden met seizoenen, streken, kaasfamilies, soort melk, enzovoort. Vaak affineert de kaasmeester ook nog de kazen waardoor deze gepersonaliseerd worden. Een kaasmeester weet hoe kazen gemaakt, versneden en bewaard worden.

Kaas van A tot Z

In feite combineert hij verschillende activiteiten. Denk daarbij aan kaasschotels en -buffetten samenstellen, goede suggesties voor pairing doen aan klanten, kazen verkopen en leveren aan de horeca, bereidingen maken op basis van kaas, ... enzovoort. Deze opleiding tot kaasmeester is daarom ook heel ruim opgevat. Er wordt aandacht besteed aan de soorten kaasfamilies, het proces van kaas maken alsook aan de verkoopactiviteiten en distributie. Naast de ecologische aspecten komen ook de hygiënische en wettelijke vereisten op het vlak van verkoop en bereiding van kaas aan bod.

Iets voor jou? Schrijf je dan in en laat je onderdompelen in de wereld van kaas! 

Let op: dit is geen opleiding tot kaasmaker! 

 

Programma

Basiskennis kaas (20 sessies)

  • Algemene warenkennis
  • Fabricatie van kaas
  • Basis HACCP en voedselveiligheid
  • Kaasfamilies: basis
  • Technische kaasbehandeling en snijtechnieken
  • Wat is bier?
  • Wat is wijn?
  • Examen

Activiteiten van de kaasmeester (27 sessies)

  • Verkoop van kaas
  • Verpakken van kaas
  • Kaasfamilies: appellaties en productiemethoden
  • Uitbaten van een kaasmakerij / kaashandel en bedrijfsbezoeken
  • Toegepaste HACCP in de kaashandel
  • Culinaire aspecten van kaas
  • Eindwerkbegeleiding
  • Examen

Eindproef kaasmeester (1,5 sessie)

  • Maken kaasstuk
  • Verdediging eindwerk

Voor wie?

Doelgroep

  • Potentiële starters, uitbaters of medewerkers van voeding- en/of horecazaken (restaurant, traiteur, vers detailhandel en delicatessen, ...) die zich wil specialiseren in kaas.
  • Potentiële starters als adviseur voor kaashandels.
  • Iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken.
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€1410.00 €1320.50 €1165.29
€1691.00 €1600.00 €1397.52