Duur en data
  • 1 jaar (totaal 169u)
  • De opleiding is al opgestart, maar je kan nog inschrijven!
Locatie
  • Campus Leuven & zelfstudie
Bespaar op je opleiding

De opleiding kaasmeester stoomt je op 1 jaar tijd klaar tot dit knelpuntberoep. Een kaasmeester heeft een brede vakkennis, is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland en weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden. Daarbij houdt hij rekening met seizoenen, streken, kaasfamilies en soorten melk. Vaak affineert de kaasmeester ook zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. 

Kaasmeester: waarom zou je deze opleiding volgen?

Kaas van A tot Z

In feite combineert een kaasmeester verschillende activiteiten. Denk daarbij aan kaasschotels en -buffetten samenstellen, goede suggesties voor pairing doen aan klanten, kazen verkopen en leveren aan de horeca en bereidingen maken op basis van kaas. Deze opleiding tot kaasmeester is daarom ook heel ruim opgevat. Er wordt aandacht besteed aan soorten kaasfamilies, het proces van kaas maken en ook aan verkoopactiviteiten en distributie. Naast de ecologische aspecten komen ook de hygiënische en wettelijke vereisten op het vlak van verkoop en bereiding van kaas aan bod.

Iets voor jou? Schrijf je dan in en laat je onderdompelen in de wereld van kaas! 

Let op: dit is geen opleiding tot kaasmaker! 

Programma

Van melk tot kaas als verkoopproduct (24u)

  • algemene warenkennis
  • fabricatie van kaas

De kaassoorten en kaasfamilies (44u)

  • kaasfamilies en soorten: appellaties, herkomst en productiemethodes
  • technische kaasbehandeling en snijtechnieken

Kaas culinair (36u)

  • samenstellen kaaschotels, plateau, raclette
  • koken met kaas (koud en warm)
  • kaas en wijn
  • kaas en bier

Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie)

Verkoop van kaas (24u)

  • verkoop van kaas
  • verpakken van kaas
  • examen

Eindproef kaasmeester 

  • met eindwerkbegeleiding

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kaasmeester aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

  • Potentiële starters, uitbaters of medewerkers van voeding- en/of horecazaken (restaurant, traiteur, vers detailhandel en delicatessen, ...) die zich wil specialiseren in kaas.
  • Potentiële starters als adviseur voor kaashandels.

    Kortom: iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken

En verder ...

  • is een vooropleiding niet vereist.
  • bezit je een basiskennis wiskunde. 
  • spreek en schrijf je Nederlands.
  • ben je minstens 18 jaar oud.
  • voldeed je aan de leerplicht.

Extra info

Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • in onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen? Klik dan op deze link.

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.

Artikel

Say cheese!

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:151 jaar
zaterdag9:0012:303 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 998.00 (1ste jaar)
  • 1 jaar (totaal 169u)

Docenten

Hans Van Grinderbeek
Hans Van Grinderbeek

Geboren in de witloofstreek, opgegroeid tussen boomgaard en moestuin, dat moét wel zijn stempel drukken. Hoewel ... De karweitjes die hiermee gepaard gingen omarmde hij pas op volwassen leeftijd met de nodige passie. Als “foodie” pur sang, geboren verhalenverteller en met het fornuis als uitlaatklep zou het slechts een kwestie van tijd zijn dat dit ook professioneel een invulling kreeg. Aangesloten bij de wijnmakersgilde van Kortenberg zette Hans zijn eerste stappen in de wereld van fermentatie: een eigen appelcider, zelf bier brouwen, groenten fermenteren en vooral ... kaasmaken. Dat laatste zou snel zijn grote passie blijken. En werd de basis voor “Milk & Magic”, een bedrijfje dat draait rond kaas. Niet allen organiseert hij workshops kaasmaken en teambuildings, Hans geeft ook lezingen en tastings, Daarnaast biedt hij consultancy en hulp aan kleine producenten bij het opstarten van hun eigen kaasproductie. En Hans is verantwoordelijk voor de opleiding van onze nieuwe lichting kaasmeesters. Eerst in Hasselt, sinds 2019 in Haasrode.

Liselotte Verfaillie

Ervaren directeur met een bewezen geschiedenis van werken in de onderwijsmanagementsector. Bekwaam in coaching, executive coaching, teambuilding, lerarenopleiding en speciaal onderwijs. Sterke professional afgestudeerd aan academie voor coaching en counseling.

Anja Faes

Samen met mijn team zet ik in Lourdon een traditie verder die 50 jaar geleden door Marie Lourdon is ingezet. We doen dat gedreven. Enthousiast. Met veel liefde en respect voor ons vak. En vooral: omdat ook uw smaak onze passie is. Na een mooie carrière in de verzekeringswereld, heb ik in 2012 de stap gezet naar de wondere wereld der kazen. Naast mijn verkoopskills gebruik ik nog heel wat andere competenties om mijn kaaswinkel succesvol te kunnen runnen.

Paul Thevelein

hij werkt bij foodcheck. foodcheck is een Certificeringen en keuringsinstelling

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€824.79€998.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in kaas

/7 sessies (totaal 21u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€653.40€540.00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€423.50€350.00
  • Campus Leuven
€360.58€298.00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Antwerpen-Centrum (Cuperus Koffie)
€176.66€146.00