Terug naar OpleidingenOpleidingen

Kaasmeester

De opleiding kaasmeester stoomt je op 1 jaar tijd klaar tot dit knelpuntberoep. Een kaasmeester heeft een brede vakkennis, is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland en weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden. Daarbij houdt hij rekening met seizoenen, streken, kaasfamilies en soorten melk. Vaak affineert de kaasmeester ook zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. 

Andere beschikbare opleidingsvormen

Kaasmeester: waarom zou je deze opleiding volgen?

Kaas van A tot Z

In feite combineert een kaasmeester verschillende activiteiten. Denk daarbij aan kaasschotels en -buffetten samenstellen, goede suggesties voor pairing doen aan klanten, kazen verkopen en leveren aan de horeca en bereidingen maken op basis van kaas. Deze opleiding tot kaasmeester is daarom ook heel ruim opgevat. Er wordt aandacht besteed aan soorten kaasfamilies, het proces van kaas maken en ook aan verkoopactiviteiten en distributie. Naast de ecologische aspecten komen ook de hygiënische en wettelijke vereisten op het vlak van verkoop en bereiding van kaas aan bod.

Iets voor jou? Schrijf je dan in en laat je onderdompelen in de wereld van kaas! 

Let op: dit is geen opleiding tot kaasmaker! 

Programma

Van melk tot kaas als verkoopproduct (24u)

  • algemene warenkennis
  • fabricatie van kaas

De kaassoorten en kaasfamilies (44u)

  • kaasfamilies en soorten: appellaties, herkomst en productiemethodes
  • technische kaasbehandeling en snijtechnieken

Kaas culinair (36u)

  • samenstellen kaaschotels, plateau, raclette
  • koken met kaas (koud en warm)
  • kaas en wijn
  • kaas en bier

Basis hygiëne en veiligheid (26u waarvan 12u zelfstudie)

Verkoop van kaas (24u)

  • verkoop van kaas
  • verpakken van kaas
  • examen

Eindproef kaasmeester 

  • met eindwerkbegeleiding

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kaasmeester aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie

Doelgroep

  • Potentiële starters, uitbaters of medewerkers van voeding- en/of horecazaken (restaurant, traiteur, vers detailhandel en delicatessen, ...) die zich wil specialiseren in kaas.
  • Potentiële starters als adviseur voor kaashandels.

    Kortom: iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken

En verder ...

  • is een vooropleiding niet vereist.
  • bezit je een basiskennis wiskunde. 
  • spreek en schrijf je Nederlands.
  • ben je minstens 18 jaar oud.
  • voldeed je aan de leerplicht.

Extra info

Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • in onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Vrijstellingen

Wil je nagaan of je in aanmerking komt voor een vrijstelling?

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ incl. BTW.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€838.84€1015.00

Bespaar op je opleiding

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee. Bekijk op kaart

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:151 jaar
zaterdag9:0012:302 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1015,00 (1ste jaar)
  • 1 jaar (totaal 154u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Kaasmeester" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info
Artikel

Say cheese!

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

Behaal je barista SCA (Speciality Coffee Association) koffiediploma in 5 sessies en maak carrière in de niche van gespecialiseerde koffiebars. Schrijf je in.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Deurne (Cuperus Koffiebranderij)
  • Of op jouw locatie
incl € 701,80
excl € 580,00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

 

In deze korte opleiding leer je wijn evalueren en degusteren. Zo kom je heel wat te weten over de verschillende wijnstijlen en leer je op een juiste manier degusteren.

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
vanaf incl € 423,50
excl € 350,00
Nieuw

Chocolade - van boon tot praline

/2 sessies (totaal 6u)

Wil je je graag verdiepen in de verschillende aroma’s van chocolade en het proces van cacao (van aankomst in de haven tot praline in de doos) mee volgen? Deze professionele opleiding neemt je van op de cacao-plantage, over de branderij, tot in de pralinedoos - een unieke en leerrijke beleving.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 314,60
excl € 260,00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

Wil je je klanten of gasten imponeren met professionele koffie? Waar je dan ook nog een mooi motief of tekening in hebt getoverd? Volg dan deze cursus. Het is het "schuim op de koffie" voor iedere barista.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 217,80
excl € 180,00

Kaasmeester

/1 jaar (totaal 154u)

De opleiding kaasmeester stoomt je op 1 jaar tijd klaar tot dit knelpuntberoep. Een kaasmeester heeft een brede vakkennis, is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland en weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden. Daarbij houdt hij rekening met seizoenen, streken, kaasfamilies en soorten melk. Vaak affineert de kaasmeester ook zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. 

  • Campus Leuven & zelfstudie
incl € 1015,00
excl € 838,84