Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Kinderbegeleider baby's en peuters - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De dagopleiding kinderbegeleider is jouw sneltraject naar een job in de kinderopvang.

Is het jouw droom om dagelijks bezig te zijn met de pedagogische begeleiding van kinderen?
Aarzel dan niet en schrijf je in voor deze opleiding tot een knelpuntberoep. Het pedagogisch raamwerk, zoals vervat in het decreet van 1 april 2014, zit vervat in deze opleiding.

In de voltijdse dagopleiding kinderopvang focus je op drie belangrijke aspecten:

 • het verzorgen van kinderen
 • de ontwikkeling van kinderen
 • de communicatie met de ouders

Die drie thema’s worden je op een praktijkgerichte manier aangeboden.

Voor het eerste thema zoom je samen met de docent in op zaken als gezondheid, voeding, veiligheid en milieu. En voor de ontwikkeling van de kinderen begeleid je hen tijdens het spelen, stel je speldoelen op en leer je hoe je hen best laat samenwerken. Ten slotte word je getoond op welke manieren je ouders het beste bereikt en aanspreekt, en hoe je het oudercontact in de kinderopvang verder in goede banen leidt.

Beroepskwalificerend traject

Het opleidingstraject is erkend als een beroepskwalificerend traject. Dit houdt in dat wanneer een lerende met succes het opleidingstraject afrondt, een beroepskwalificatiebewijs wordt uitgereikt.  

Na het volgen en slagen van de modules onder het luik beroepskwalificatie kinderbegeleider baby's en peuters, ontvang je een kwalificatiebewijs waarmee je als kinderbegeleider aan de slag kan gaan. Om als verantwoordelijke van de kinderopvang aan de slag te gaan dien je ook de modules organisatorisch beheer en verantwoordelijke kinderopvang gevolgd te hebben en geslaagd te zijn. 

Organisatorisch beheer van de kinderopvang

In de voltijdse dagopleiding kinderbegeleider ontdek je naast de basiscompetenties van een kinderbegeleider ook hoe je een eigen zaak kan managen. In een bijkomend opleidingsonderdeel krijg je lessen over het startcompas. 

Stage

Om je vaardigheden aan de echte beroepswereld af te toetsen, voorziet Syntra AB een externe stage. Je kiest een of twee stageplaatsen waar je bijspringt als begeleider (1) en als verantwoordelijke (2).

Extra info

Kinderbegeleiders en verantwoordelijken voor maximaal 18 opvangplaatsen moeten minimaal een kwalificatiebewijs hebben van bepaalde afstudeerrichtingen van:

• het hoger (beroeps)onderwijs;

• het secundair (volwassenen)onderwijs

• de opleiding bij Syntra

Deze opleiding voldoet aan de regelgeving voor medewerkers in de kinderopvang.

Na de opleiding

Na onze opleiding sta je zeer sterk in je schoenen als begeleider in de gezins- groepsopvang of als zelfstandige uitbater van de groepsopvang van maximum 18 kindjes.

Je ziet het volledige plaatje van pedagogische inzichten, communicatie naar ouders, EHBO tot het volledige beheer van een kinderdagverblijf.

Je verwerkt ook duidelijke inzichten in heel het financiële gebeuren rond een kinderdagverblijf zodat je bedrijf veel meer kans op slagen heeft.

Programma

Beroepscompetenties kinderbegeleider baby's en peuters

 • Oriëntatie in de kinderopvang (32u)
 • EHBO en levensreddend handelen (20u)
 • Algemene communicatie (20u)
 • Samenwerken met gezinnen en hun context (28u)
 • Samenwerken in het team en interdisciplinair (20u)
 • Kwaliteitsvol werken in de kinderopvang (20u)
 • Pedagogisch observeren baby's en peuters (20u)
 • Voeding baby's en peuters (20u)
 • Verzorging baby's en peuters (52u)
 • Indeling tijd en ruimte (20u)
 • Spel baby's en peuters (40u)
 • Werkplekleren kinderbegeleider (300u)

=> uitstroom als begeleider in de kinderopvang met kwalificatiebewijs kinderbegeleider baby's en peuters

Kinderbegeleider baby's en peuters

 • Organisatorisch beheer in de kinderopvang (44u)
 • Verantwoordelijke kinderopvang tot 18 opvangplaatsen (44u)
 • Werkplekleren verantwoordelijke kinderopvang tot 18 opvangplaatsen (40u)
 • Eindproef - verdediging voor een jury (1u)

=> uitstroom als verantwoordelijke van een kinderopvang voor maximaal 18 opvangplaatsen met diploma kinderbegeleider baby's en peuters

Aanvullende info omtrent het programma

Deze opleiding loopt deels online.

Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.

De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.

Vrijstellingen

Er bestaat een mogelijkheid om vrijstellingen per module aan te vragen op basis van eerder verworden kwalificaties en/of eerder verworven competenties. Je kan dit aanvragen via deze link. Je kan tevens kiezen voor een vrijstellingsproef, uitgezonderd voor de modules EHBO, organisatorisch beheer, verantwoordelijke kinderopvang, het werkplekleren en de eindproef. 

 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die kinderbegeleider of verantwoordelijke wil worden voor maximaal 18 opvangplaatsen.

Het pedagogisch raamwerk, zoals vervat in het decreet van 1 april 2014, wordt weergeven tijdens de opleiding.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

 

Toelatingsvoorwaarden

 1. Cursisten beschikken bij voorkeur over een diploma secundair onderwijs of een getuigschrift beroeps secundair onderwijs (sociale richting). Voor de kandidaat - cursisten die niet beschikken over dit diploma / getuigschrift wordt een intakegesprek ingepland. Gelieve contact op te nemen met de campus om je in te schrijven voor dit gesprek.
 2. Om aan de slag te gaan in de kinderopvangsector (stage) , worden door " Kind & Gezin " twee documenten opgevraagd aan de cursist / stagiair : een attest van medische geschiktheid A en B (documenten overeenkomstig het model van Kind & Gezin, te vinden via deze link) en een attest goed gedrag en zeden (= uittreksel uit het strafregister - model 2 , geschikt om met kinderen te werken). Om de gevraagde attesten door te sturen: klik hier.

Extra info

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Lore De Bock
Kinderbegeleidster

Na de opleiding Kinderbegeleider meteen aan het werk? Lore deed het!

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Lichaamsmassage: Basis

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Mechelen
 • Campus Leuven
€310.97€257.00

Voetreflexologie: Verdieping

/7 sessies (totaal 21u)

 • Campus Leuven
€484.00€400.00

Cuppingmassage: Basis

/2 sessies (totaal 6u)

Nieuw
 • Campus Antwerpen
€183.92€152.00
€125.84€104.00

Trigger points: Basis

/2 sessies (totaal 6u)

 • Campus Mechelen
€189.97€157.00