Terug naar OpleidingenOpleidingen

Kleding maken (basis)

De opleiding basis kleding is het beginpunt voor eender welke carrière in de modewereld. Na deze modecursus kan je zelf kleren maken maar kan je ook doorgroeien naar heel wat vervolgopleidingen.

Kleding maken (basis): waarom zou je deze opleiding volgen?

Ben jij een echte fashionist/fashionista, in de ban van mode, kledij en stijlvolle ontwerpen? Denk je eraan om van je passie je beroep te maken?

De opleiding basis kleding is het beginpunt voor eender welke carrière in de modewereld. In veertig sessies leer je de belangrijkste technieken om een mooi en kwaliteitsvol kledingstuk te maken. 

Zelf kleren maken is een vak apart. Je moet kennis hebben van de verschillende materialen, stoffen en machines, je moet ontwerpen van kleding juist kunnen interpreteren en je moet de juiste technieken in de vingers hebben. Een job in de kledij- en modewereld is daarom een echte roeping waarbij iedereen dezelfde passie voor het vak deelt.

De laatste jaren zit het maken van kleding als hobby of beroep serieus in de lift. Waar woorden zoals kleermaker, breien of handwerk tien jaar geleden saai en ouderwets klonken, hebben nu heel wat mensen opnieuw de creativiteit en voldoening ontdekt in het ontwerpen en maken van eigen kledingstukken.

Je leert in deze basisopleiding mode het verschil kennen tussen verschillende materialen, textiel en stoffen. Na een korte theoretische inleiding over naaimachines ga je er zelf mee aan de slag.

Je krijgt de professionele technieken van het kleding maken onder de knie door het maken van deelstukken. Zo bouwt deze praktijkgerichte opleiding op tot het zaligmakende moment waarop je zelf je eerst complete kledingstukken maakt. Na deze opleiding kan je volledige rokken, broeken en jurken vervaardigen en ontvang je een deelcertificaat van de module basis kleding als je geslaagd bent op alle onderdelen.

Na het volgen van basis kleding ontvang je een deelcertificaat voor deze module die je vrijstelling geeft in de opleiding modevormgever en textieldesigner-modeontwerper

 

Programma

Basis kleding (140u)

 • Materialenkennis
 • Machinekennis
 • Stoffenkennis
 • Basistechnieken

Voor wie

Doelgroep

Deze professionele, praktijkgerichte vooropleiding richt zich naar dynamische en creatieve personen met gevoel voor mode en schoonheid en een gezonde ondernemingsgeest. Er is geen voorkennis vereist.

Daarnaast...

 • is er geen vooropleiding vereist
 • bezit je een basiskennis wiskunde 
 • spreek en schrijf je Nederlands
 • ben je minstens 18 jaar oud
 • heb je voldaan aan de leerplicht

Premie IVOC

IVOC, opleiding & advies voor Mode & Confectie, ondersteunt je in je opleiding! Ben je jonger dan 26 jaar? Ben je werknemer in de Mode-& confectie-industrie?  Meer info vind je onder deze link!

 

Extra info

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

 • een naaimachine met naalden en spoelen
 • grondstoffen (stoffen, knopen, ritsen, ...) voor tijdens de les
 • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
  Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€578.51€700.00

Bespaar op je opleiding

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem. Bekijk op kaart

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag18:4522:151 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 700,00 (1ste jaar)
 • 1 jaar (totaal 140u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Kleding maken (basis)" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Perlage en broderie d'art voor haute couture

/6 sessies (totaal 18u)

Kom je als modeontwerper in aanraking met feest-, bruids- of haute couture mode? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! We laten je kennis maken met deze verfijnde technieken, zodat je die kan toepassen, net zoals in de grootste modehuizen.

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
incl € 387,20
excl € 320,00
Nieuw

Mode specialisatie: Visible Mending, elevate a wardrobe

/5 sessies (totaal 15u)

Visible Mending is een oude Japanse techniek die terug super veel belangstelling krijgt binnen het ganse circulaire modebeeld. Met gekleurde garens of lapjes stoffen in een contrastkleur kan je een kleerkast helemaal updaten en personaliseren! Met verschillende repair technieken kan je breigoed, een denimjas of een ander kledingstuk een nieuw uitstraling geven.

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
incl € 411,40
excl € 340,00

Kleding maken (basis)

/1 jaar (totaal 140u)

De opleiding basis kleding is het beginpunt voor eender welke carrière in de modewereld. Na deze modecursus kan je zelf kleren maken maar kan je ook doorgroeien naar heel wat vervolgopleidingen.

 • Campus Antwerpen
incl € 700,00
excl € 578,51

Dameskleermaker: professionele naaitechnieken

/1 jaar (totaal 132u)

In de opleiding dameskleermaker: professionele naaitechnieken leer je om zelf een volledige pantalon, rok en corsage te maken. Naaitechnieken en afwerkingstechnieken voor damesmode, het passeert allemaal de revue.

 • Campus Antwerpen
incl € 725,00
excl € 599,17
Nieuw

Marokijnbewerker: handnaaien van lederen handtassen en accessoires

/1 jaar (totaal 104u)

Zelf lederen tassen, portemonnees of andere accessoires maken met de hand? In de opleiding Marokijnbewerker: handnaaien van lederen handtassen en accessoires leer je de verschillende basistechnieken, steken en versieringen en maak je de meest indrukwekkende creaties! 

 • Campus Antwerpen
incl € 870,00
excl € 719,01