Opleiding Kok
Andere beschikbare opleidingsvormen
Kok: waarom zou je deze opleiding volgen?
De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom als kok succesvol waarmaken.
Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.
Na afloop van het tweejarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot het knelpuntberoep kok.
Liever overdag?
- Kok fast track: 1 dag per week gedurende 1,5 jaar in campus Antwerpen
Programma opleiding Kok
1ste jaar kok
Traject horecamedewerker (166u)
Basis keukentechnologie
- Snijtechnieken
- fonds
- basissauzen
- gebonden soepen en velouté
- bindmiddelen
Warenkennis en keukenpraktijk
- groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken
Basis zaal
- basisprincipes bediening
- dekken van de tafel
- werkzaamheden voor en na de dienst
- zaalterminologie
Basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (12u) uit zelfstudie.
- onderhoud en reiniging
- bacterie en temperatuurbeheersing
- EHBO
- brandveiligheid
- examen
Evaluatie praktijk horecamedewerker
Wijn leren proeven
2de jaar kok (156u)
Bier leren proeven
Gevorderde warenkennis en praktijk
- gastronomische keuken
Gevorderde keukenpraktijk
Ondernemen in de horeca
- foodcost, personeelsbeheer, ...
Eindproef praktijk kok
Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma
Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kok aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.
✔️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
✔️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
✔️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
✔️ verschillende formules op jouw maat
✔️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap
Voor wie is deze opleiding Kok?
Doelgroep
Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of in de horeca wil werken.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
In deze opleiding zitten alle grondstoffen (incl. degustatieglazen) inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Meer info over vrijstellingen? Klik dan op deze link
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ excl.BTW.
Verschillende formules
Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.
Meer infoPraktijkgericht
Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.
Meer infoErkend door Vlaamse overheid
Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.
Meer info













