Duur en data
- Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 3 mei. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
- Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
Beschikbare opleidingsvormen
Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok versneld in 2 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep.
Kok: waarom zou je deze opleiding volgen?
De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom als kok succesvol waarmaken.
Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.
Na afloop van het tweejarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot het knelpuntberoep kok.
Deze opleiding tot kok wordt in twee verschillende vormen aangeboden. Aan jou de keuze welke vorm je verkiest!
- Avondopleiding: 2 avonden per week gedurende twee cursusjaren - campus Leuven
- Versnelde dagopleiding: 1 dag per week ongeveer anderhalf cursusjaar lang - campus Antwerpen
Programma
1ste jaar kok
Traject horecamedewerker (146u)
- Introductie in de horeca
- het beroep
- basis HACCP
- bedrijfsbezoeken
- Basis keukentechnologie
- fonds
- basissauzen
- gebonden soepen en velouté
- bindmiddelen
- Warenkennis en keukenpraktijk
- groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken
- Basis zaal: deze module bestaat gedeeltelijk (4u) uit zelfstudie.
- basisprincipes bediening
- dekken van de tafel
- werkzaamheden voor en na de dienst
- zaalterminologie
- Basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (11u) uit zelfstudie.
- onderhoud en reiniging
- bacterie en temperatuurbeheersing
- EHBO
- brandveiligheid
- examen
- Evaluatie praktijk horecamedewerker
- Wijn leren proeven
2de jaar kok (220u)
- Drankenkennis
- Gevorderde warenkennis en praktijk
- gastronomische keuken
- Gevorderde keukenpraktijk
- Voedingsleer
- Restaurantdesserten
- Eindproef praktijk kok
Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma
Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kok aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.
✔️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
✔️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
✔️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
✔️ verschillende formules op jouw maat
✔️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap
Voor wie?
Doelgroep
Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of in de horeca wil werken.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
In deze opleiding zitten alle grondstoffen (incl. degustatieglazen) inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:
- Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van beroepskledij, klein materiaal en handboeken. Richtprijs is 420€. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Meer info over vrijstellingen? Klik dan op deze link
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.