Duur en data
Locatie
  • Campus Leuven & zelfstudie
  • Campus Antwerpen

Beschikbare opleidingsvormen

Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok versneld in 2 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep. 

Kok: waarom zou je deze opleiding volgen?

De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom als kok succesvol waarmaken.

Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.

Na afloop van het tweejarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot het knelpuntberoep kok.

Wil je liever 1 dag per week gedurende 1 jaar deze opleiding tot kok volgen, kies dan voor onze Versnelde dagopleiding - campus Antwerpen.

Programma

1ste jaar kok

Traject horecamedewerker (166u)

Basis keukentechnologie

  • Snijtechnieken
  • fonds
  • basissauzen
  • gebonden soepen en velouté
  • bindmiddelen

Warenkennis en keukenpraktijk

  • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken

Basis zaal

  • basisprincipes bediening
  • dekken van de tafel
  • werkzaamheden voor en na de dienst
  • zaalterminologie

Basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (12u) uit zelfstudie.

  • onderhoud en reiniging
  • bacterie en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • brandveiligheid
  • examen

Evaluatie praktijk horecamedewerker

Wijn leren proeven

2de jaar kok (156u)

Bier leren proeven

Gevorderde warenkennis en praktijk

  • gastronomische keuken

Gevorderde keukenpraktijk

Ondernemen in de horeca

  • foodcost, personeelsbeheer, ...

Eindproef praktijk kok

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kok aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of in de horeca wil werken. 

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

In deze opleiding zitten alle grondstoffen (incl. degustatieglazen) inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van beroepskledij, klein materiaal en handboeken. Richtprijs is 420€. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen? Klik dan op deze link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. 

Simon van Dun
Chef

Van opleiding kok duaal tot chef van toprestaurant en MICHELIN ster

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
dinsdag18:4522:151 jaar
donderdag18:4522:157 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1105.00 (1ste jaar)
  • 2 jaar (1ste jaar: 154u)

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:152 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1105.00 (1ste jaar)
  • 2 jaar (1ste jaar: 154u)

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€913.22€1105.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€387.10€490.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille (thema: Beroepsspecifieke competenties)
  • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€730.58€639.25

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in wijn proeven

/4 sessies (totaal 15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€447.70€370.00
  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€411.40€340.00
  • Campus Antwerpen
Duaal leren
  • Campus Antwerpen
Duaal leren

Ijsbereider - chocolatier: wegwijs

/16 sessies (totaal 64u)

  • Campus Leuven
€715.00€590.91