Terug naar OpleidingenOpleidingen
KnelpuntberoepBijna volzet

Kok

Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok versneld in 2 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep. 

Andere beschikbare opleidingsvormen

Kok: waarom zou je deze opleiding volgen?

De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom als kok succesvol waarmaken.

Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.

Na afloop van het tweejarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot het knelpuntberoep kok.

Wil je liever 1 dag per week gedurende 1 jaar deze opleiding tot kok volgen, kies dan voor onze Versnelde dagopleiding - campus Antwerpen.

Programma

1ste jaar kok

Traject horecamedewerker (166u)

Basis keukentechnologie

  • Snijtechnieken
  • fonds
  • basissauzen
  • gebonden soepen en velouté
  • bindmiddelen

Warenkennis en keukenpraktijk

  • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken

Basis zaal

  • basisprincipes bediening
  • dekken van de tafel
  • werkzaamheden voor en na de dienst
  • zaalterminologie

Basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (12u) uit zelfstudie.

  • onderhoud en reiniging
  • bacterie en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • brandveiligheid
  • examen

Evaluatie praktijk horecamedewerker

Wijn leren proeven

2de jaar kok (156u)

Bier leren proeven

Gevorderde warenkennis en praktijk

  • gastronomische keuken

Gevorderde keukenpraktijk

Ondernemen in de horeca

  • foodcost, personeelsbeheer, ...

Eindproef praktijk kok

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kok aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of in de horeca wil werken. 

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

In deze opleiding zitten alle grondstoffen (incl. degustatieglazen) inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van beroepskledij, klein materiaal en handboeken. Richtprijs is 420€. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Meer info over vrijstellingen? Klik dan op deze link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. 

Docenten

Jean-Pierre Kenes
Jean-Pierre Kenes
Carlo Vanhees
Carlo Vanhees
Dorina Van Raemdonck
Dorina Van Raemdonck

De passie voor wijn en culinair genot lopen reeds talloze jaren als een rode draad door het leven van mij. Tijdens elke reis werd er wel geproefd en ontdekt en steeds meer groeide de honger naar kennis en geografische en culturele achtergrond. Ik behaalde jaren geleden mijn eerste diploma als wijnkenner bij PIVA en zette nadien de lijn verder bij WSET (Wine & Spirit Education Trust). Inmiddels ben ik gecertifieerd in WSET Level 3 en ben ik volop actief met het behalen van WSET Level 4.
Een brede kennis in combinatie met een scherpe neus en smaakzin maken van mij de juiste persoon voor degelijk food pairing advies. Met veel overgave doceer ik zelf ook over mijn favoriete materie.

Alex Kool
Alex Kool

Ervaren docent met een aantoonbare geschiedenis van werken in de professionele training & coaching industrie. Bekwaam in marketingmanagement, coaching, communicatie, wijnreizen en verkoopmanagement.

Isa Van de Ven
Isa Van de Ven

Startend als expediteur beoefende ik verschillende jobs binnen Supply Chain en Logistiek uit.
Gepassioneerd door koken en lekker eten opende ik 2x een pop-up restaurant met een origineel horecaconcept. Ik coach kookworkshops rond verschillende thema’s en als biersommelier/zytholoog geef ik onderbouwd bieradvies en stel ik ook aangepaste food-combinaties samen.
Met mijn foodtruck ‘Jambalaya’ verzorg ik feestje en events en als docent bij Syntra begeleid ik cursisten van het eerste jaar ‘restauranthouder-kok’.
DOEL
Ik kijk uit naar een adviserende functie waar ik mijn ervaring binnen Supply Chain en Logistiek kan combineren met mijn feeling en expertise voor lekker eten en drinken. Een werkomgeving die een link heeft met horeca (toe-leveranciers) en/of voedingssector zou perfect binnen mijn mogelijkheden passen.

Koen De Muylder
Koen De Muylder

Mijn missie is om een professionele partner te zijn in mijn vakgebieden.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€913.22€1105.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€387.10€490.00

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€730.58€639.25

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem. Bekijk op kaart

Sorry, deze opleiding is volzet. Schrijf je in op de wachtlijst en we contacteren jou wanneer een plaats vrijkomt. Je hoeft nog niet te betalen.

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:152 jaar + 6 lessen op andere lesavond (nog te bepalen)

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1105,00 (1ste jaar)
  • 2 jaar (1ste jaar: 154u)

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee. Bekijk op kaart

Naast klassieke lessen (op de campus en/of online), is er ook zelfstudie via e-content voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
dinsdag18:4522:151 jaar
donderdag18:4522:157 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1105,00 (1ste jaar)
  • 2 jaar (1ste jaar: 154u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Kok" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info
Simon van Dun
Chef

Van opleiding kok duaal tot chef van toprestaurant en MICHELIN ster

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Desembrood: smaakvol, gezond en met een stevige bite

/4 sessies (totaal 14u)

Kneed, bol, bak en onthul de geheimen van trage fermentatie met desem. In 4 sessies word je meester in het bakken van desembrood met perfecte korst en smaak. 

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
  • Of op jouw locatie
incl € 411,40
excl € 340,00
Nieuw

Chocolade - van boon tot praline

/2 sessies (totaal 6u)

Wil je je graag verdiepen in de verschillende aroma’s van chocolade en het proces van cacao (van aankomst in de haven tot praline in de doos) mee volgen? Deze professionele opleiding neemt je van op de cacao-plantage, over de branderij, tot in de pralinedoos - een unieke en leerrijke beleving.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 314,60
excl € 260,00

Kaasmeester

/1 jaar (totaal 154u)

De opleiding kaasmeester stoomt je op 1 jaar tijd klaar tot dit knelpuntberoep. Een kaasmeester heeft een brede vakkennis, is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland en weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden. Daarbij houdt hij rekening met seizoenen, streken, kaasfamilies en soorten melk. Vaak affineert de kaasmeester ook zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. 

  • Campus Leuven & zelfstudie
incl € 1015,00
excl € 838,84
NieuwKnelpuntberoep

Brood- en banketbakker - versneld

/2 jaar (1ste jaar: 318u)

De moderne, warme bakker blijft een job met toekomstmogelijkheden. Het is een creatief beroep waaruit je heel wat voldoening haalt. Iets voor jou? Schrijf je dan in voor deze opleiding!

  • Campus Leuven
incl € 1930,00
excl € 1595,04
Knelpuntberoep

Kok - versneld

/2 jaar (1ste jaar: 322u)

Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok in 1,5 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep. 

  • Campus Antwerpen
incl € 2320,00
excl € 1917,36