Duur en data
  • Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
  • Campus Antwerpen
  • Campus Mechelen
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
  • Heb je recht op een studietoelage? Syntra Duaal is hiervoor erkend

Beschikbare opleidingsvormen

Opleiding kok in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren kok in de horeca. 

Kok: waarom zou je deze opleiding volgen?

Ben jij een echte keukenprins(es) en experimenteer je graag in de keuken? Wil je graag gasten verwennen met heerlijke gerechten en borden dresseren tot ware kunstwerkjes? In de eerste module Keukenmedewerker leren we jou de basis. Je leert kooktechnieken aan, verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen, slaat verwerkte producten op en helpt de keuken schoon te maken. Vervolgens verdiep je je in verschillende technieken en recepten. Je breidt je productkennis uit en werkt gerechten nog fijner af. We behandelen ook andere taken dan het koken zoals het samenstellen van menu's, het opvolgen van de voorraad, de organisatie in de keuken en kostprijsberekening.

Je leert de knepen van het vak van een mentor/vakexpert op je werkplek; gecombineerd met 1 dag les volgen bij Syntra. Je trajectbegeleider staat je bij gedurende de volledige looptijd van je opleiding.

Duaal leren biedt heel wat voordelen: je krijgt een maandelijkse leervergoeding, je doet werkervaring op, je blijft ten laste van je ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit en je kan je diploma secundair onderwijs behalen - ontdek nog meer voordelen van duaal leren bij syntra.

Lees hier wat cursisten duaal leren vertellen over hun opleiding.

Programma

In de duale opleiding Kok behandelen we een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep. Daarnaast komen onderstaande vaktechnieken aan bod.

    • Ontvangen, controleren en opslaan van goederen
    • Voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor de bereidingen
    • Wassen, schoonmaken en versnijden van groenten en fruit
    • Schoonmaken, bewerken, versnijden en portioneren van vlees, vis, gevogelte en andere basisproducten
    • Specifieke ingrediënten gebruiken bij het bereiden (instantproducten, overschotten, halffabricaten en convenienceproducten)
    • Basisbereidingstechnieken toepassen op het bereiden van hapjes, garnituren, sauzen, soepen, voorgerechten, bijgerechten, salades, deegwaren, vlees, vis, gevogelte, rijstgerechten, aardappelbereidingen, vegetarische gerechten, zuivelbereidingen en nagerechten
    • Basisdresseertechnieken toepassen
    • Buffet klaarzetten (indien van toepassing)
    • Verpakken en etiketteren van bereidingen en producten opbergen in de koelkamer en voorraadkamer
    • Maaltijdpakketten samenstellen en dienbladen verpakken of afsluiten (indien van toepassing)
    • Bereiden van gerechten à la minute
    • Diverse dresseertechnieken toepassen op het bord
    • Controletesten uitvoeren op de versheid van voedingsmiddelen, bereidingen en stalen nemen
    • Cerkblad, materiaal en ruimtes hygiënisch schoonmaken
    • Gerechten en menu's samenstellen
    • Prijsberekeningen voor gerechten en menu's maken
    • Organiseren en coördineren van de werkzaamheden in de keuken
    • Samenwerken met leveranciers en dienstverleners
    • Dranken en gerechten bij de gasten aan tafel brengen
    • Vragen van klanten beantwoorden
    • Klachten van klanten behandelen
    • Voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen doorgeven
    • Onderhouden van keukenmateriaal en inventaris bijhouden
    • ...

    Duale trajecten Keukenmedewerker - (Hulp)Kelner - Restaurant en keuken - Kok

    In deze opleiding hebben we volgende opties: 

    - Keukenmedewerker duaal (2e graad)

    - Hulpkelner duaal (2de graad)

    - Restaurant en keuken duaal (3de graad)

    - Kok duaal (specialisatiejaar)

    Voor wie?

    Toelatingsvoorwaarden

    Je bent minstens 15 jaar en je wil graag al doende leren. Op basis van het persoonlijk intakegesprek met de trajectbegeleider word je in de juiste graad ingeschreven. 

    -> Neem contact op met de adviseur Duaal Leren via mail of bel naar ons klantencentrum op 078/15.99.99.

    Wat na de opleiding Kok

    Na deze opleiding ben je klaar om als kok te starten in de horecasector of in een industriële keuken.

    Droom je van je eigen restaurant? Syntra kan je hierin ook ondersteunen en begeleiden; check onze formules start je eigen zaak.

    Simon van Dun
    Chef

    Van opleiding kok duaal tot chef van toprestaurant en MICHELIN ster

    Docenten

    Carlo Vanhees
    Carlo Vanhees