Terug naar OpleidingenOpleidingen
Knelpuntberoep

Kok - versneld

Een stevige portie liefde voor koken, een scheut zaaletiquette en een snuifje doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de opleiding kok in 1,5 jaar te voltooien! Ga meteen aan de slag in dit knelpuntberoep. 

Andere beschikbare opleidingsvormen

Kok - versneld: waarom zou je deze opleiding volgen?

De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom als kok succesvol waarmaken.

Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.

Na afloop van het anderhalf jarige traject ontvang je een erkend getuigschrift tot het knelpuntberoep kok.

Deze opleiding tot kok wordt ook aangeboden in avondonderwijs:

  • Avondschool kok: 2 avonden per week gedurende twee cursusjaren - campus Leuven en campus Antwerpen

 

Programma

Dit traject loopt over 1,5 jaar met 342u les

Traject horecamedewerker (138u)

Basis keukentechnologie

  • Snijtechnieken
  • fonds
  • basissauzen
  • gebonden soepen en velouté
  • bindmiddelen

Warenkennis en keukenpraktijk

  • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken

Basis zaal

  • basisprincipes bediening
  • dekken van de tafel
  • werkzaamheden voor en na de dienst
  • zaalterminologie

Basis hygiëne en veiligheiddeze module bestaat gedeeltelijk (11u) uit zelfstudie.

  • onderhoud en reiniging
  • bacterie en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • brandveiligheid
  • examen

Evaluatie praktijk horecamedewerker

Wijn leren proeven

2de jaar kok (164u)

Bier leren proeven

Gevorderde warenkennis en praktijk

  • gastronomische keuken

Gevorderde keukenpraktijk

Ondernemen in de horeca

Eindproef praktijk kok

In deze opleiding wordt geen werkplekleren voorzien.

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Kok aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of in de horeca wil werken. 

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

In deze opleiding zitten alle grondstoffen (incl. degustatieglazen) inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Handboeken dienen evenwel apart aangekocht te worden.
  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van beroepskledij en klein materiaal. Richtprijs is 420. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Vrijstellingen

Wil je nagaan of je in aanmerking komt voor een vrijstelling?

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ incl. BTW.

 

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€1917.36€2320.00
Bijkomende kosten (handboeken en/of materiaal | niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld)€387.10€490.00

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€1533.89€1342.15

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem. Bekijk op kaart

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag9:0016:301,5 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 2320,00 (1ste jaar)
  • 2 jaar (1ste jaar: 322u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Kok - versneld" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

Behaal je barista SCA (Speciality Coffee Association) koffiediploma in 5 sessies en maak carrière in de niche van gespecialiseerde koffiebars. Schrijf je in.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Deurne (Cuperus Koffiebranderij)
  • Of op jouw locatie
incl € 701,80
excl € 580,00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

 

In deze korte opleiding leer je wijn evalueren en degusteren. Zo kom je heel wat te weten over de verschillende wijnstijlen en leer je op een juiste manier degusteren.

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
vanaf incl € 423,50
excl € 350,00
Nieuw

Chocolade - van boon tot praline

/2 sessies (totaal 6u)

Wil je je graag verdiepen in de verschillende aroma’s van chocolade en het proces van cacao (van aankomst in de haven tot praline in de doos) mee volgen? Deze professionele opleiding neemt je van op de cacao-plantage, over de branderij, tot in de pralinedoos - een unieke en leerrijke beleving.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 314,60
excl € 260,00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

Wil je je klanten of gasten imponeren met professionele koffie? Waar je dan ook nog een mooi motief of tekening in hebt getoverd? Volg dan deze cursus. Het is het "schuim op de koffie" voor iedere barista.

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 217,80
excl € 180,00

Kaasmeester

/1 jaar (totaal 154u)

De opleiding kaasmeester stoomt je op 1 jaar tijd klaar tot dit knelpuntberoep. Een kaasmeester heeft een brede vakkennis, is gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland en weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden. Daarbij houdt hij rekening met seizoenen, streken, kaasfamilies en soorten melk. Vaak affineert de kaasmeester ook zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. 

  • Campus Leuven & zelfstudie
incl € 1015,00
excl € 838,84