Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

  • Unizo korting

Over de cursus

In de 4de eeuw voor Christus stichtten de Romeinen de stad Burdigala aan de Garonne nabij de monding van de Gironde. Deze stad beheerste al snel de handel in de regio en promoveerde in de 1ste eeuw voor Christus tot hoofdstad van de provincie Aquitanië. Er werden o.a. aquaducten, tempels en een amfitheater gebouwd en zo’n 2 000 jaar geleden vonden de Bordeaux wijnen er hun oorsprong.

Beroemdste wijnregio van de wereld

De regio telt vandaag bijna 120 000 ha wijngaarden, ruim 14 000 wijnproducenten en 400 wijnhandelaars, die samen een omzet van 14,5 miljard euro genereren. Jaarlijks worden er 700 miljoen flessen gevuld van alle mogelijke kwaliteiten. De druivenrassen worden er gemengd op basis van generatielange kennis. De wijn rijpt er in eikenhouten vaten en wordt veelal gebotteld op het wijngoed zelf.

De wijn met de beroemde rode kleur wordt vooral gemaakt op basis van de druivenrassen Cabernet Sauvignon en Merlot, aangevuld met Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec. Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle worden vooral gebruikt voor de beroemde droge en edelzoete witte wijnen.

Vijf lesavonden

In vijf lesavonden gidst docent Louis Verschueren - sommelier-conseil en docent in de opleiding wijnhandelaar-sommelier - jou doorheen de verschillende wijngebieden en de 60 appellaties van Bordeaux. Tijdens elke les worden er wijnen gedegusteerd.

Programma

  • Les 1: als opwarming wordt er gestart met de rode wijnen van de Côtes de Bordeaux.
  • Les 2: de focus ligt op de rode wijnen van de Libournais (op de rechteroever) met toppers uit Pomerol en Saint-Émilion op basis van vooral Merlot, aangevuld met Cabernet Blanc.
  • Les 3: Cabernet Sauvignon komt aan zet met de rode wijnen van de Medoc en de Graves (op de linkeroever). We proeven jonge en gerijpte wijnen van onder andere Pauillac, Margaux, Saint-Julien.
  • Les 4: de witte wijnen zijn aan zet. We beginnen droog met onder andere Entre-Deux-Mers, Graves en Pessac-Léognan. Afsluiten doen we met de edelzoete wijnen uit Sauternes en Barsac.
  • Les 5: ondanks het succes van de nieuwe wereldwijnen blijft Frankrijk toch voor vele wijnliefhebbers het walhalla van culinaire topwijnen. Ook de horeca gaat daar maar met mondjesmaat tegenin. Tijdens de laatste les proberen we daarom enkele combinaties van Bordeaux wijnen en gerechten uit.

Voor wie?

Doelgroep

Deze cursus is zeer interessant voor medewerkers uit de horeca, sommeliers, wijnhandelaar, ... die hun wijnkennis willen verbreden of opfrissen.

Voorkennis: je hebt bij voorkeur al een basiscursus 'Wijn Leren Proeven' gevolgd of je hebt een vergelijkbare wijnkennis opgebouwd.

Extra info

Je brengt 6 degustatieglazen mee (INAO-proefglazen).

De grondstoffen (wijnkosten) zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

  • Campus Antwerpen
€500.00 €413.22

Barista

/5 sessies

  • Campus Leuven
€381.15 €315.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€280.00 €231.41
  • Campus Leuven
€181.50 €150.00

Latte art

/1 sessie

  • Campus Leuven
€108.90 €90.00