Duur en data
 • Nieuw aanbod online vanaf 13 mei. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Beschikbare opleidingsvormen

Meubelmaker (met voorkennis): waarom zou je deze opleiding volgen?

Meubels maken is een vak apart... dat zal je snel merken in de opleiding meubelmaker!

Je moet materiaalkennis, constructietechnieken en creatieve ideeën met elkaar combineren om een gebruiksvriendelijk en mooi afgewerkt meubel te vervaardigen. Met deze praktijkgerichte opleiding word je een professioneel meubelmaker en maak je zelf tafels, kasten, zitmeubelen en nog veel meer. Ben jij een handige Harry en bezit je een gezonde portie creativiteit? Dan is de opleiding meubelmaker zeker iets voor jou!

Meubelmaker: vakman en kunstenaar

Meubelmakers zijn evenveel kunstenaar als vakman / vakvrouw. Ze gebruiken hun kennis van verschillende materiaaleigenschappen en de juiste productietechnieken om vanuit een handvol schroeven, moeren en houten elementen een nieuw meubel te maken. Ze zoeken naar de juiste oplossing om vernieuwing te brengen in functionaliteit en vorm. Het beroep van meubelmaker is een edel beroep. Het combineert de waarde van ambachtelijke tradities met de drive naar innovatieve constructietechnieken en modern design.

Over de opleiding meubelmaker

Wil jij meubels leren maken? Dan moet je het vooral doen. De opleiding meubelmaker is dan ook erg praktijkgericht. Zo leer je om zelfstandig een volledig afgewerkt meubel (zitmeubel, tafel, kast, ...) te vervaardigen. Maar ook kostprijsberekening, technisch tekenen en constructie- en machineleer komen aan bod. We focussen ons vooral op het maken van losstaande massieve meubelen.
Wil je inbouwkasten voor keukens, badkamer of kantoor leren maken dan raden we je aan om onze opleiding aannemer interieurbouw te volgen.

Liever geen avondschool, maar wel overdag?

Deze opleiding komt in verschillende vormen. Kijk dus zeker even na welke het best bij jou past.

Programma

 • Basisbegrippen meubelmaker (8 sessies)
 • Meubelmaker: constructie van een meubelobject (gelijmde corpus) (13 sessies)
 • Meubelmaker: constructie van een demontabel meubelobject (13 sessies)
 • Toegepaste bedrijfsvoering (9 sessies) (vrijstelbaar*) ***
 • Examen / eindproef

Vrijstellingen

*Voor sommige modules zijn vrijstellingen mogelijk. Meer info aangaande de vrijstellingen vind je hier.

De vrijstellingsproeven gaan door op dinsdag 06 september 2022 vanaf 17u. Locatie: Syntra AB campus Mechelen (Oude Baan 2, 2800 Mechelen).

Je aanvraag tot vrijstellingen dien je in via: https://www.syntra-ab.be/vrijstellingen

Voor de vrijstellingsproeven vragen we een financiële tegemoetkoming van €30.

***Extra lesdag:

De 9 sessies 'Toegepaste bedrijfsvoering' zullen doorgaan op een andere lesavond dan de vaste lesavond waarvoor je wilt / gaat inschrijven! Bijvoorbeeld: indien je inschrijft voor de dinsdagavond groep dan kunnen de lessen Toegepaste bedrijfsvoering bijvoorbeeld op een donderdagavond doorgaan. De definitieve data van de lessen 'Toegepaste bedrijfsvoering' krijg je z.s.m. na de opstart van de opleiding.

 

Voor wie?

Doelgroep

De opleiding meubelmaker is de perfecte opleiding voor iedereen die als meubelmaker wenst te werken, als werknemer of als zelfstandige of als je massieve meubelen wil leren vervaardigen.
Deze opleiding mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Indien je nog geen vooropleiding in de houtsector hebt genoten, dien je eerst het Basisjaar Hout te volgen of te slagen voor de theoretische en praktische vrijstellingsproeven van dit basisjaar.

Gelieve hiervoor contact op te nemen met de campus.

Om een vlot verloop van het cursusjaar te garanderen voor jouw opleiding, alsmede de andere hout opleidingen, wensen wij via deze weg jou op voorhand te wijzen op volgende afsprakenkader: klik hier. Door jezelf voor deze opleiding in te schrijven ga je akkoord met dit afsprakenkader en zal je deze dan ook eerbiedigen tijdens het cursusjaar.

Extra info

LET OP : Om deel te nemen aan dit traject is het volgen van het basisjaar hout een vereiste. Tenzij je d.m.v. certificering de benodigde basiskennis kan voorleggen.

Grondstoffen:
Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

De cursist voorziet zelf een pakket aan basismateriaal en PBM's (persoonlijke beschermingsmiddelen). Tijdens de eerste les zal de docent hier toelichting over verschaffen. Wacht aub tot je eerste lesmoment om al deze zaken aan te kopen.

Let op! Losse werkstukken, maar ook jouw eigen handgereedschap en werkkledij kunnen niet op de campus blijven en dien je zelf dagelijks mee te brengen.

Aan te schaffen persoonlijke beschermingsmiddelen zijn:

 • Veiligheidsschoenen (verplicht bij aanvang praktijklessen)
 • Gehoorbescherming (verplicht bij aanvang praktijklessen)
 • Veiligheidsbril (verplicht bij aanvang praktijklessen)
 • Werkbroek met voldoende zakken voor meet-en schrijfgereedschap (noodzakelijk op termijn, niet verplicht bij aanvang praktijklessen)
 • Nauw aansluitende werkhandschoenen met antisliplaag (optioneel)

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

 

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Groendaken en daktuinen

/2 sessies (totaal 6u)

 • Campus Mechelen
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€296.45€245.00
 • Campus Mechelen
 • Of op jouw locatie
€217.80€180.00

Ecologisch en duurzaam (ver)bouwen

/2 sessies (totaal 6u)

Nieuw
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€284.35€235.00

SketchUp Pro - 3D

/8 sessies (totaal 24u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€1113.20€920.00

Vochtbeheersing 5.0 (webinar)

/2 sessies (totaal 6u)

Nieuw
 • Online
 • Of op jouw locatie
€363.00€300.00