Duur en data
  • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Meubelmaker (met voorkennis): waarom zou je deze opleiding volgen?

Meubels maken is een vak apart...

Je moet materiaalkennis, constructietechnieken en creatieve ideeën met elkaar combineren om een gebruiksvriendelijk en mooi afgewerkt meubel te vervaardigen. Met deze praktijkgerichte opleiding word je een professioneel meubelmaker en maak je zelf tafels, kasten, zitmeubelen en nog veel meer. Ben jij een handige Harry en bezit je een gezonde portie creativiteit? Dan is de cursus meubelmaker zeker iets voor jou.

Meubelmaker: vakman en kunstenaar

Meubelmakers zijn evenveel kunstenaar als vakman/vakvrouw. Ze gebruiken hun kennis van verschillende materiaaleigenschappen en de juiste productietechnieken om vanuit een handvol schroeven, moeren en houten elementen een nieuw meubel te maken. Ze zoeken naar de juiste oplossing om vernieuwing te brengen in functionaliteit en vorm. Het beroep van meubelmaker is een edel beroep. Het combineert de waarde voor ambachtelijke tradities met de drive naar innovatieve constructietechnieken en modern design.

Over de opleiding meubelmaker

Wil jij meubels leren maken? Dan moet je het vooral doen. De beroepsopleiding meubelmaker is dan ook erg praktijkgericht. Zo leer je om zelfstandig een volledig afgewerkt meubel (zitmeubel, tafel, kast, ...) te vervaardigen. Maar ook kostprijsberekening, technisch tekenen en constructie- en machineleer komen aan bod.

We focussen ons vooral op het maken van losstaande massieve meubelen.

Wil je inbouwkasten voor keukens, badkamer of kantoor leren maken dan raden we je aan om onze opleiding aannemer interieurbouw  te volgen.

Programma


- Basisbegrippen meubelmaker (8 sessies)

- Meubelmaker: constructie van een meubelobject (gelijmde corpus) (13 sessies)

- Meubelmaker: constructie van een demontabel meubelobject (13 sessies)

- Toegepaste bedrijfsvoering (9 sessies)

- Examen 

 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is de perfecte opleiding voor iedereen die als meubelmaker wenst te werken, als werknemer of als zelfstandige of als je massieve meubelen wil leren vervaardigen.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Indien je nog geen vooropleiding in de houtsector hebt genoten, dien je eerst het Basisjaar HOUT te volgen of te slagen voor de theoretische en praktische vrijstellingsproeven van dit basisjaar.

Gelieve hiervoor contact op te nemen met de campus.

 

Extra info

LET OP : Om deel te nemen aan dit traject is het volgen van het basisjaar hout een vereiste. Tenzij je d.m.v. certificering de benodigde basiskennis kan voorleggen.

Grondstoffen:

Je zorgt zelf voor klein handgereedschap en aangepaste werkkledij zoals een werkpak, veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril ed. Je krijgt hierover uitleg tijdens de eerste les.

Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld bij
Meubelmaker (met voorkennis).

In de opleiding meubelmaker 2 (cursusjaar 2021-2022 - uitdovend traject: 03-DAB-2021-00067) werk je een eigen project uit, waarvoor je zelf je materiaal moet aankopen.  

Let op! Losse werkstukken maar ook jouw eigen handgereedschap en werkkledij kunnen niet op de campus blijven maar dien je zelf wekelijks, mee te brengen.