Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Belgen en bier, het blijft een mooie combinatie. Het brouwen van bier zit in onze genen. Dat bewijst onze rijke geschiedenis.

Wat is bier?

Nat het volgen van onze tweejarige opleiding tot microbrouwer kan je zelf aan de slag. Je ontdekt alles over bier en bierstijlen. Je verdiept je in de grondstoffen, gistingsmethodes en het brouwproces zodat je zelf een eigen bierrecept kan ontwikkelen, rekening houdend met kostprijs, rendement en kwaliteit. Een basiskennis chemie voor de brouwerij mag natuurlijk niet ontbreken.

Van 'Blonde Ale' en 'Tripel' tot 'IPA' en 'Cradle to cradle bier'

In de modules 'Praktijk brouwen' gaan we bij 8 bierstijlen dieper in op de receptontwikkeling, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie. Stap voor stap leer je de kneepjes van het vak en weet je ook hoe je kan omgaan met eventuele problemen die opduiken tijdens het brouwen.

Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij

Om een microbrouwerij te runnen is het belangrijk dat je ook alles weet over beheer, wetgeving en commerciële bedrijfsvoering. Je leert hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. We hebben daarbij ook oog voor crowdfunding en het creëren van een community!

Programma

1ste jaar Microbrouwer

Module 1: Grondstoffen en gistingsmethodes (19 sessies)

  • Inleiding en kennismaking;
  • Wat is bier?
  • Grondstoffen;
  • Brouwproces;
  • Gistingsmethodes/fermentatie;
  • Receptuur en berekeningen;
  • Brouwerijtechnologie;
  • Basis chemie voor de brouwerij;
  • Biologisch brouwen;
  • Hygiëne en voedselveiligheid;
  • Botteling en etikettering;
  • Veiligheids- en milieuwetgeving;
  • Moduleproef.

Module 2: Praktijk brouwen 1 (12 sessies)

  • Blonde Ale;
  • Donkere Ale;
  • Tripel.

2de jaar Microbrouwer

Module 3: Praktijk brouwen 2 (20 sessies)

  • IPA;
  • Witbier;
  • Fruit- en kruidenbier;
  • Cradle to cradle bier;
  • Saison.

Module 4: Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij (12 sessies)

  • Voorraadbeheer;
  • Registratiesoftware;
  • Productieplanning;
  • Accijnswetgeving;
  • Commercieel beleid;
  • Marketing;
  • Crowdfunding en alternatieve financieringsmethodes;
  • Financieel plan;
  • Eindwerkbegeleiding;
  • Moduleproef.

Eindproef Microbrouwer

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is een must voor iedereen die als microbrouwer aan de slag wil.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Extra info

Degustatieglazen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Artikel

Het borrelt in onze biercultuur

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • JAVA Coffee
€568.70 €470.00
  • JAVA Coffee
€387.20 €320.00
  • Campus Leuven
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€108.90 €90.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€284.96 €235.50
  • Campus Leuven
€217.80 €180.00