Duur en data
- Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
- Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
Stoom jezelf klaar voor een geslaagd avontuur als de uitbater van je eigen koffiebar.
Opstarten van een koffiebar - SCA training: waarom zou je deze opleiding volgen?
Ben je er als getrainde barista klaar voor om nu ook zélf een eigen koffiebar op te starten? Voor je die stap waagt, volg dan eerst deze gecertificeerde opleiding en stoom jezelf klaar voor een geslaagd avontuur als uitbater.
Over SCA – Specialty Coffee Association
SCA is een internationaal erkende beroepsorganisatie die koffieliefhebbers en professionelen samenbrengt uit alle takken van de koffie-industrie en uit meer dan 90 landen. Hun missie is eenvoudig: door middel van innovatie, onderzoek, opleiding en communicatie de kwaliteitsstandaard van koffie verbeteren.
Over het Coffee Diploma System
Om de kwaliteit van onze koppen koffie te verzekeren, ontwikkelde de SCA het Coffee Diploma System.
Koffie is big business, en dat biedt een waaier aan professionele mogelijkheden. Door middel van dit internationaal erkende diplomasysteem kies je zelf welk opleidingstraject je volgt, afhankelijk van je wensen en behoeftes.
Je kan kiezen uit
- Introduction to coffee
- Barista skills
- Brewing
- Roasting
- Sensory skills
- Green coffee.
Binnen elke module kan je jezelf opleiden tot 3 niveaus: foundation, intermediate of professional.
Het SCA-diplomasysteem zit goed in elkaar. Voor elke module die je volgt, ontvang je immers punten – per niveau van kwalificatie. Wanneer je 100 punten hebt behaald, ontvang je het Coffee Diploma van SCA. Zoals hierboven vermeld, kies je zelf welke modules je volgt om aan je 100 punten te komen en zo je Coffee Diploma te ontvangen.
Kort samengevat:
Introduction to coffee:
- 10 punten - 2 sessies, inclusief een examen
Barista skilss, brewing, roasting, sensory skills, green coffee:
- Niveau Foundation: 5 punten, 2 sessies + extra sessie examen
- Niveau Intermediate: 10 punten, 4 sessies + extra sesssie examen
- Niveau Professional: 25 punten, 6 sessies + extra sessie examen
Voor meer info en de uitgebreide brochure verwijzen we je graag door naar de officiële website.
Over deze opleiding
Opstarten van een koffiebar - SCA training omvat de module 'Barista intermediate'. Tijdens deze opleiding ontdek je dan ook hoe je je eigen koffiebar kan oprichten.
We starten door samen een barista menukaart op te stellen, en werken dranken uit volgend de verschillende recepturen van Espresso en Macchiato tot Americano. Daarnaast dompelen we je onder in de Latte Art. We laten je kennismaken met een financieel plan en geven richtlijnen bij het opstellen ervan. Zo word je bewust van de kosten die het maken en serveren van espressodranken met zich meebrengen.
Met de hele groep gaan we op zoek naar de beste indeling van een koffiebar, en denken we na over de meest soepele workflow, essentieel voor een vlotte service. Verder staan we stil bij hospitality skills en klantenhechting. Tot slot kijken we ook nog naar het belang van hygiëne, gezondheid en veiligheid in je koffiebar.
'Authorized SCA trainer' Ellen Goormans van Cuperus Koffie zorgt voor de professionele begeleiding.
Praktisch
Wanneer je slaagt voor deze module ontvang je 10 punten in het Coffee Diploma System. De SCA-certificatie van € 180 is inbegrepen in het inschrijvingsgeld – indien je slaagt voor het examen.
Opgelet: de lessen vinden extern plaats en dus niet op de Syntra AB campus.
- Voor campus Antwerpen: Cuperus Koffie, Sint-Katelijnevest 51, 2000 Antwerpen
Programma
Op het programma van de 5 sessies uit deze uitgebreide opleiding:
- Koffiebonen;
- Management van de werkruimte management: workflow;
- Malen, doseren en tampen;
- Melktechnieken - latte art;
- Barista menu: demonstreren en zelf klaarmaken van de dranken;
- Hygiëne, gezondheid en veiligheid;
- Hospitality skills: klantenservice;
- Financieel management: winstmarge bepalen, bestellen en bewaren van ingrediënten, hoe minimaliseer je de verspilling?
Voor wie?
Doelgroep
Deze opleiding is uiterst interessant voor iedereen die een diepere, professionele kennis wil verwerven van koffie en de bereiding hiervan, of die plannen heeft om een koffiebar op te starten.
We vragen enkel dat je eerder al de Barista - SCA training (=Barista skills foundation) met succes voltooide.
Wat na de opleiding Opstarten van een koffiebar - SCA training
Na deze opleiding ben je voldoende geïnformeerd om te beginnen aan je avontuur als koffiebaruitbater. Wil je nog andere dranken aan je kaart toevoegen? Dan is misschien de opleiding Mocktails en gezonde dranken ook iets voor jou, net als de cursus Cold brew.
Als je als zelfstandige begint, is ook een basiscursus boekhouden een slimme investering!