Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Organisatorisch beheer in de kinderopvang: waarom zou je deze opleiding volgen?

Deze opleiding voldoet aan de regelgeving voor de organisatie van een kinderopvang met meer dan 18 plaatsen. We leren je alles wat je als organisator moet weten, of het nu gaat om een kinderdagverblijf, een dienst voor naschoolse opvang of een crèche. Dus ook als je al in de kinderopvang actief bent, kan deze opleiding erg nuttig zijn.

Kinderopvang is geen kinderspel

Het Ministerieel besluit van 27 februari 2014 bepaalt dat er in elke kinderopvang met meer dan 18 plaatsen minstens één persoon moet zijn die kennis heeft van het organisatorisch en financieel beheer en weet hoe je een ondernemingsplan opstelt. Bij de start moet je ook een keuze kunnen maken over de ondernemingsvorm en de statuten opstellen. Hiermee beschrijf je de rechten en de plichten van de leden en bepaal je de werkingsstructuur. Daarnaast moet je ook de boekhouding beheren, de prijszetting bepalen en aan alle fiscale verplichtingen voldoen. Het management van kinderopvang is dus geen kinderspel!

Deze opleiding levert je het attest om een dergelijke kinderopvang te mogen beheren. Alle opgelegde kennis krijg je mee, van ondernemingsplan en -vorm tot statuten en de basisaspecten van boekhouding, prijszetting en fiscaliteit.

Om aan de slag te gaan in de sector dien je 21 jaar te zijn en in het bezit te zijn van een uittreksel van blanco strafregister.

Programma

  • Ondernemingsplan (5 sessies)
  • Boekhouding, prijszetting, steun en financieringsmaatregelen en fiscaliteit (4 sessies)
  • Ondernemingsvormen en statuten (2 sessies)

Voor wie?

Doelgroep

Deze module is verplicht voor iedere organisator van meer dan 18 kinderopvangplaatsen. Binnen een kinderopvang van deze grootte moet er minstens één verantwoordelijke over deze kennis beschikken.

Er zijn geen specifieke instapvoorwaarden, maar je beschikt best wel al over kennis van bedrijfsbeheer.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra info

Deze opleiding is geen basisopleiding om aan de slag te gaan in de kinderopvang. Wie deze opleiding volgt, dient reeds te beschikken over een diploma dat erkend is om meer dan 18 kindjes op te vangen (zie website K&G voor meer info). Voor sommige functies (bv. verantwoordelijke van een grotere opvang) heb je een specifiek diploma van het hoger onderwijs nodig zoals Bachelor in de Pedagogie van het Jonge Kind)

In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.