Paardenhouder
Opleiding paardenhouder in duaal leren: dé praktijkopleiding bij uitstek. Je gaat 4 dagen per week aan de slag op je werkplek; aangevuld met 1 dag les bij Syntra. Wat je moet kennen en kunnen, leer je dus vooral al doende onder begeleiding van een ervaren paardenhouder, -trainer of -fokker.
Paardenhouder: waarom zou je deze opleiding volgen?
Wil je graag professioneel met paarden aan de slag? Zet je liefde voor deze edele dieren om naar het beroep van Paardenhouder. Je leert al doende paarden en pony's op een professionele manier te verzorgen, trainen, huisvesten.
Ook het beweiden, voederen en transporteren volgens de hygiëne-, veiligheids- en milieuvoorschriften komt aan bod.
De professionele paardenhouderijen en fokkers in ons land worden internationaal geroemd. Jouw werkervaring in deze praktijkopleiding is zeker een plus om in de sector actief te blijven.
Je leert de knepen van het vak van een mentor/vakexpert op je werkplek; gecombineerd met 1 dag les volgen bij Syntra. Je trajectbegeleider staat je bij gedurende de volledige looptijd van je opleiding.
Duaal leren biedt heel wat voordelen: je krijgt een maandelijkse leervergoeding, je doet werkervaring op, je blijft ten laste van je ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit en je kan je diploma secundair onderwijs behalen - ontdek nog meer voordelen van duaal leren bij syntra.
Lees hier wat cursisten duaal leren vertellen over hun opleiding.
Programma
In de duale opleiding Paardenhouder behandelen we een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep. Daarnaast komen onderstaande vaktechnieken aan bod.
- Duurzaam onderhoud aan de weide
- Voorraad van verbruiksgoederen aanleggen en op peil houden
- Ruwvoederwinning indienen
- Paarden, materiaal en accommodatie kiezen in functie van specifieke activiteiten en doelen
- Hippische administratie uitvoeren conform de wetgeving
- Begeleiden bij het fokken van veulens
- Voorzien en onderhouden van een veilige, diervriendelijke huisvestiging voor de paarden rekening houdend met de nood aan beweging en sociaal contact
- Paarden verzorgen
- Preventieve en curatieve maatregelen uitvoeren met het oog op de algemene gezondheid van de paarden en eventueel bijkomende maatregelen voorstellen aan eigenaar of leidinggevende
- Voorbereiden van dagelijkse voederrantsoen van de paarden
- Paarden voederen
- Aanleren en oefenen van dagelijkse vaardigheden van de paarden
- Paarden nodige beweging geven met het oog op een optimale mentale en fysieke conditie
- Organiseren en ondersteunen van het transport van paarden
- ...
Duale trajecten Hippisch assistent - Paardenhouder
In deze opleiding hebben we volgende opties:
- Hippisch assistent duaal (2de graad)
- Paardenhouderij duaal (3de graad)
- Paardenhouder duaal (specialisatiejaar)
Voor wie
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minstens 15 jaar en je wil graag al doende leren. Op basis van het persoonlijk intakegesprek met de trajectbegeleider word je in de juiste graad ingeschreven.
-> Neem contact op met de adviseur Duaal Leren via mail of bel naar ons klantencentrum op 078/15.99.99.
Wat na de opleiding Paardenhouder
Maak van je passie voor paarden je job en ga aan de slag in de paardenwereld.
Droom je van je eigen paardenhouderij of manège of een freelance carrière als paardentrainer? Syntra kan je hierin ook ondersteunen en begeleiden; check onze formules start je eigen zaak.
Docenten
Maximale ondersteuning
Trajectbegeleiders en zorgondersteuners, ondersteuning bij het zoeken naar een leerbedrijf, afstemming leerinhoud tussen werkplek en campus.
Meer infoPraktijkgericht
Dé praktijkopleiding bij uitstek, combi 4 dagen leren op de werkvloer met 1 dag bij Syntra, al doende leren in een leerbedrijf, combi attestering met werkervaring = garantie op vast werk.
Meer infoErkend door Vlaamse overheid
Diploma secundair onderwijs, leervergoeding ± 600 EUR/maand bovenop groeipakket (kinderbijslag), schooltoeslag mogelijk bij het voldoen aan de voorwaarden.
Meer info