Opleiding Patissier
Patissier: waarom zou je deze opleiding volgen?
Wil je je graag onderscheiden en specialiseren in banketproducten? Dan is de opleiding Bakker - Patissier echt iets voor jou!
Tijdens deze opleiding bestaat niet alleen uit theorie, maar zet je ook al je kennis om in de praktijk. Je leert op onze campus, in een echte bakkerij, alle technieken die de moderne, warme bakker - patissier nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen.
Daarbovenop leert Syntra AB je ook de 'broodnodige' vaardigheden van brooddegen aan, gaande van gistdegen tot vet, kook en bladerdegen. Op die manier kan je ook aan de slag als medewerker bij een bakkerij.
Bakker is een knelpuntberoep; werk verzekerd.
KORTOM: Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening houden met de regels rond hygiëne en organisatie.
Liever geen avondschool, maar wel overdag?
Deze opleiding kent verschillende varianten. Bekijk dus zeker alle opleidingen, zodat je de juiste kiest.- Voltijdse dagopleiding: 2 dagen per week campusleren + 3 dagen per week werkplekleren gedurende 1 cursusjaar
- Bakker fast track: 1 dag in de week gedurende 1,5 jaar.
- Duaal: Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar waarbij je veel leert op je werkplek
Programma opleiding Patissier
1ste jaar opleiding Bakker - Patissier (117u)
- Medewerker bakkerij
- Basis gistdegen
- Beslagen, vullingen en crèmes
- Vet, kook - en bladerdegen
- Hygiëne en veiligheid (12u zelfstudie)
2de jaar opleiding Bakker - Patissier (124u)
- Banketproducten
- Beslagen en taarten
- Basis chocolade
- Eindproef - verdediging van je praktisch en theoretisch eindwerk voor een jury
Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma
Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Bakker-Patissier aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.
✔️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
✔️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
✔️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
✔️ verschillende formules op jouw maat
✔️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap
Voor wie is deze opleiding Patissier?
Doelgroep
Deze opleiding is een must wie professioneel als patissier aan de slag wil gaan.
Daarnaast...
- is er geen vooropleiding vereist
- bezit je een basiskennis wiskunde
- spreek en schrijf je Nederlands
- ben je minstens 18 jaar oud
- heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
In de opleiding Bakker - Patissier zitten alle grondstoffen inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:
- Kledij, materiaal, handboeken. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ excl. BTW.
Verschillende formules
Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.
Meer infoPraktijkgericht
Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.
Meer infoErkend door Vlaamse overheid
Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.
Meer info













