Terug naar OpleidingenOpleidingen
Knelpuntberoep

Opleiding Patissier

In de avondopleiding Patissier stomen we jou klaar tot Bakker-Patissier gedurende 2 cursusjaren (à rato van 1 avond per week). Leer van ervaren bakkers in een echte bakkerij!

Patissier: waarom zou je deze opleiding volgen?

Wil je je graag onderscheiden en specialiseren in banketproducten? Dan is de opleiding Bakker - Patissier echt iets voor jou!

Tijdens deze opleiding bestaat niet alleen uit theorie, maar zet je ook al je kennis om in de praktijk. Je leert op onze campus, in een echte bakkerij, alle technieken die de moderne, warme bakker - patissier nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen.
Daarbovenop leert Syntra AB je ook de 'broodnodige' vaardigheden van brooddegen aan, gaande van gistdegen tot vet, kook en bladerdegen. Op die manier kan je ook aan de slag als medewerker bij een bakkerij.

Bakker is een knelpuntberoep; werk verzekerd.

KORTOM: Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening houden met de regels rond hygiëne en organisatie.

Liever geen avondschool, maar wel overdag?

Deze opleiding kent verschillende varianten. Bekijk dus zeker alle opleidingen, zodat je de juiste kiest.
  • Voltijdse dagopleiding: 2 dagen per week campusleren + 3 dagen per week werkplekleren gedurende 1 cursusjaar
  • Bakker fast track: 1 dag in de week gedurende 1,5 jaar. 
  • Duaal: Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar waarbij je veel leert op je werkplek

Programma opleiding Patissier

1ste jaar opleiding Bakker - Patissier (117u)

  • Medewerker bakkerij
  • Basis gistdegen
  • Beslagen, vullingen en crèmes
  • Vet, kook - en bladerdegen
  • Hygiëne en veiligheid (12u zelfstudie)

2de jaar opleiding Bakker - Patissier (124u)

  • Banketproducten
  • Beslagen en taarten
  • Basis chocolade
  • Eindproef - verdediging van je praktisch en theoretisch eindwerk voor een jury

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Bakker-Patissier aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

 

Voor wie is deze opleiding Patissier?

Doelgroep

Deze opleiding is een must wie professioneel als patissier aan de slag wil gaan.

Daarnaast...

  • is er geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde 
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

In de opleiding Bakker - Patissier zitten alle grondstoffen inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Kledij, materiaal, handboeken.  Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.

Meer info over vrijstellingen...klik dan op deze Link 

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan een praktische vrijstellingsproef kost 60€ excl. BTW.

 

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
Nieuw

Wegwijs in kaas

/1 jaar (totaal 44u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
incl € 560,00
excl € 462,81
Knelpuntberoep

Bakker - fast track

/18 maanden (totaal 334u)

  • Campus Leuven & zelfstudie
incl € 2020,00
excl € 1669,42
Knelpuntberoep

Kok fast track

/18 maanden (totaal 246u)

  • Campus Antwerpen & zelfstudie
incl € 2320,00
excl € 1917,36
Nieuw

Latte Art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Antwerpen-Centrum (Koffiebranderij Cross Roast)
  • Of op jouw locatie
incl € 151,25
excl € 125,00