Duur en data
 • Inschrijven kan vanaf mei, we starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
 • Beroepsopleiding
 • Diploma of getuigschrift

 • Vlaams opleidingsverlof

Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

Reisleider Europa: waarom zou je deze opleiding volgen?

Wij starten om de twee jaar het opleidingstraject 'Reisleider Europa' op in campus Mechelen. Het volgend instapmoment is voorzien in september 2021.

Hou jij van reizen in Europa met de autocar? Neem jij op vakantie altijd de touwtjes in handen bij het plannen van de uitstappen? Ga jij als eerste op zoek naar de plaatselijke bezienswaardigheden en gastronomische specialiteiten? Dan is een carrière als reisleider of gids misschien wel iets voor jou. 

Als reisbegeleider ben jij de spilfiguur bij groepstoerisme en autocarreizen. Je kent de streek als geen ander en je kan enthousiast vertellen over de geschiedenis, het landschap, de gastronomie, de cultuur en de bevolking. Bovendien ken je ook de minder bekende parels van de streek. Een goede reisleider stelt alles in staat om het de reizigers naar hun te zin maken en hen een onvergetelijke reis te bezorgen.

Na deze opleiding in onze campus Mechelen ontvang je het getuigschrift Beroepskennis reisleider Europa uitgereikt door Syntra Vlaanderen, een reisleiderskaart van Toerisme Vlaanderen als bewijs dat je beschikt over een set van basiscompetenties die nodig zijn om een toerist op een degelijke manier te begeleiden en een reisleiderskaart van de FBAA (Federatie van de Belgische autobus- en autocarondernemers en van reisorganisatoren). Bovendien word je ook opgenomen in de online reisleiderspool van de FBAA op www.reisleiders.be.

Reisleider, een grote verantwoordelijkheid

Reisleider is een boeiend beroep. Wie wil er niet betaald worden om de wereld rond te reizen? Je komt op de mooiste plekken, snuift nieuwe culturen op en je leert heel veel mensen kennen. Waar kunnen we tekenen?

Maar tegelijkertijd wordt er heel wat geëist van een reisleider. Je draagt immers de verantwoordelijkheid voor de vakantie van een grote groep mensen (met de autocar). Je moet ervoor zorgen dat de reizigers het continu naar hun zin hebben. Je moet al hun vragen kunnen beantwoorden. En jij bent de aanpreekpersoon als er iets mis loopt. Als reisbegeleider of gids moet je dus uitblinken in communicatie, verbaal en non-verbaal. Bovendien moet je mensen geboeid houden met je verhalen en anekdotes over de streek. Je bent een organisatorisch talent en je hebt een duidelijke planning.

Over de opleiding reisleider Europa

Tijdens deze opleiding bereid je je voor op jouw eigen specialisatiegebied als reisleider binnen Europa. Je leert alles over de markt en de klant en je leert hoe je mensen in de praktijk rondleidt. We laten je zien hoe je bronnen gebruikt en behandelen verschillende Europese reisbestemmingen in detail.

Zelfs een cursus EHBO zit in het pakket. Zo ben je op alles voorbereid.

De docenten hebben allemaal een ruime praktijkervaring en kunnen je dus perfect vertellen hoe je omgaat met de meest uiteenlopende persoonlijkheden.

Dit opleidingstraject werd uitgewerkt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en andere toeristische organisaties en opleidingscentra. Het traject werd ook erkend door de FBAA (Federatie van de Belgische autobus- en autocarondernemers en van reisorganisatoren).

Programma

1ste jaar - Basisjaar gids/reisleider

 • Markt en klant (10 sessies)
 • Rondleiden in de praktijk reisleider/gids (20 sessies)
 • Bronnengebruik historisch (15 sessies)
 • Bronnengebruik cultureel (15 sessies)
 • Bronnengebruik landschapslezen (10 sessies)
 • Vrijstellingsproef talen reisleider  

2de jaar - Finaliteit reisleider Europa

 • Specifieke reisleiderstechnieken (10 sessies)
 • Bestemmingen reisleider (25 sessies)
 • Project bestemmingen reisleider (25 sessies) 
 • EHBO (5 sessies) 
 • Eindproef - verdediging van je eindwerk voor een jury (1 sessie)

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding vormt vakbekwame, zelfstandige reisleiders die het groepstoerisme in Europa professioneel kunnen verzorgen voor zowel buitenlandse bezoekers als Vlamingen. Wegens het niveau van de opleiding is een minimum van hoger secundair onderwijs vereist. Meertaligheid is uiteraard een belangrijke troef en noodzakelijk voor elke reisleider. In het eerste jaar wordt er een mondelinge proef afgenomen om je taalkennis te bewijzen. Als reisleider dien je 2 talen anders dan de moedertaal te kunnen spreken (als gids 1 taal anders dan de moedertaal). Je hebt hiervoor de keuze uit Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht. Bij voorkeur heb je een diploma secundair onderwijs. Indien dit niet het geval is, dan is het aangewezen om een intakegesprek te hebben met de docent over voorkennis en motivatie. Meer info via de campus.

 

Extra info

Opgelet: de proefreizen vallen op minimum 3 zaterdagen per jaar. Dit zijn verplichte lesdata waarop de praktijk ingeoefend wordt. Deze data worden aan het begin van het schooljaar gecommuniceerd. De kostprijs van deze reizen is niet inbegrepen in de inschrijvingsprijs en wordt gedeeld door het aantal deelnemers. Reizen en excursies worden dus apart aangerekend en geschat op ongeveer €300 per opleidingsjaar.

Artikel

"Reizen is verwonderd blijven"