Duur en data
 • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
 • Attest van lesvolging
 • Diploma of getuigschrift

Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

 • Unizo korting

Over de cursus

Hou jij van reizen in Europa met de autocar? Neem jij op vakantie altijd de touwtjes in handen bij het plannen van de uitstappen? Ga jij als eerste op zoek naar de plaatselijke bezienswaardigheden en gastronomische specialiteiten? Dan is een carrière als reisleider of gids misschien wel iets voor jou.

Als reisbegeleider ben jij de spilfiguur bij groepstoerisme en autocarreizen. Je kent de streek als geen ander en je kan enthousiast vertellen over de geschiedenis, het landschap, de gastronomie, de cultuur en de bevolking. Bovendien ken je ook de minder bekende parels van de streek. Een goede reisleider stelt alles in staat om het de reizigers naar hun te zin maken en hen een onvergetelijke reis te bezorgen.

Na deze opleiding in onze campus Mechelen ontvang je het getuigschrift Beroepskennis reisleider Europa uitgereikt door Syntra Vlaanderen, een reisleiderskaart van Toerisme Vlaanderen als bewijs dat je beschikt over een set van basiscompetenties die nodig zijn om een toerist op een degelijke manier te begeleiden en een reisleiderskaart van de FBAA (Federatie van de Belgische autobus- en autocarondernemers en van reisorganisatoren). Bovendien word je ook opgenomen in de online reisleiderspool van de FBAA op www.reisleiders.be.

Reisleider, een grote verantwoordelijkheid

Reisleider is een boeiend beroep. Wie wil er niet betaald worden om de wereld rond te reizen? Je komt op de mooiste plekken, snuift nieuwe culturen op en je leert heel veel mensen kennen. Waar kunnen we tekenen?

Maar tegelijkertijd wordt er heel wat geëist van een reisleider. Je draagt immers de verantwoordelijkheid voor de vakantie van een grote groep mensen (met de autocar). Je moet ervoor zorgen dat de reizigers het continu naar hun zin hebben. Je moet al hun vragen kunnen beantwoorden. En jij bent de aanpreekpersoon als er iets mis loopt. Als reisbegeleider of gids moet je dus uitblinken in communicatie, verbaal en non-verbaal. Bovendien moet je mensen geboeid houden met je verhalen en anekdotes over de streek. Je bent een organisatorisch talent en je hebt een duidelijke planning.

Over de opleiding reisleider Europa

Tijdens deze opleiding bereid je je voor op jouw eigen specialisatiegebied als reisleider binnen Europa. Je leert alles over de markt en de klant en je leert hoe je mensen in de praktijk rondleidt. We laten je zien hoe je bronnen gebruikt en behandelen verschillende Europese reisbestemmingen in detail.

Zelfs een cursus EHBO zit in het pakket. Zo ben je op alles voorbereid.

De docenten hebben allemaal een ruime praktijkervaring en kunnen je dus perfect vertellen hoe je omgaat met de meest uiteenlopende persoonlijkheden.

Dit opleidingstraject werd uitgewerkt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en andere toeristische organisaties en opleidingscentra. Het traject werd ook erkend door de FBAA (Federatie van de Belgische autobus- en autocarondernemers en van reisorganisatoren).

De start van het basisjaar gids/reisleider is voorzien in september 2019 in campus Mechelen. 

Programma

1ste jaar - Basisjaar gids/reisleider

 • Markt en klant (10 sessies)
 • Rondleiden in de praktijk reisleider/gids (20 sessies)
 • Bronnengebruik historisch (15 sessies)
 • Bronnengebruik cultureel (15 sessies)
 • Bronnengebruik landschapslezen (10 sessies) 

2de jaar - Finaliteit reisleider Europa

 • Specifieke reisleiderstechnieken (10 sessies)
 • Bestemmingen reisleider (25 sessies)
 • Project bestemmingen reisleider (25 sessies) 
 • EHBO (5 sessies) 
 • Talen reisleider (1 sessie)
 • Eindproef - verdediging van je eindwerk voor een jury (1 sessie)

Voor wie?

Doelgroep

De opleiding reisleider Europa vormt vakbekwame, zelfstandige reisleiders die het groepstoerisme in Europa professioneel kunnen verzorgen voor zowel buitenlandse bezoekers als Vlamingen. Meertaligheid is uiteraard een belangrijke troef.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Je beschikt over een diploma secundair onderwijs. Indien dit niet het geval is, wordt er via een intakegesprek met een Syntra-verantwoordelijke getoetst naar je motivatie. Diploma's worden gecontroleerd bij aanvang van het cursusjaar.

Extra info

Reizen en excursies worden apart aangerekend (ongeveer €300 voorzien per cursusjaar).

Artikel

"Reizen is verwonderd blijven"