Duur en data
  • Instappen in de loop van het schooljaar is mogelijk, neem contact en we helpen je verder
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
  • Heb je recht op een studietoelage? Syntra Leertijd is hiervoor erkend

Bij 'werkend leren' of 'lerend werken' ben je 4 dagen per week aan de slag in een bedrijf waar je de knepen van het vak leert. Iets voor jou?

Restaurant en keuken duaal: waarom zou je deze opleiding volgen?

Heb jij een passie voor koken en vind je het verzorgen van gasten ook top?

Na het afwerken van dit duale traject (2 jaar) behaal je een getuigschrift van de 3de graad van het secundair onderwijs. Je kan doorstromen naar de specialisatiejaren kok duaal of kelner.

Voor meer info kan je contact opnemen met de adviseur duaal leren en leertijd via: werkplekleren@syntra-ab.be of 0476/48.01.07

Programma

Naast een aantal algemene gedragscompetenties die je nodig hebt binnen dit beroep komen volgende aspecten aan bod binnen de opleiding:

  • controleren en ontvangen van goederen
  • goederen opslaan in koelkamer of voorraadkamer
  • voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor bereidingen
  • schoonmaken, bewerken, versnijden, portioneren van groeten, fruit, vis, vlees, gevogelte en andere basisproducten
  • bereidingstechnieken toepassen voor hapjes, garnituren, sauzen, soepen, voorgerechten, bijgerechten, salades, deegwaren, rijstgerechten, aardappelbereidingen, vlees, gevogelte, visgerechten, vegetarische gerechten, zuivelbereidingen, nagerechten,...
  • bereiden van gerechten en maaltijden à la minute
  • dresseertechnieken toepassen op het bord
  • buffet klaarzetten (indien van toepassing)
  • verpakken en etiketteren van bereidingen, producten en opbergen in de voorraadkamer en koelkamer
  • controletests uitvoeren op de versheid van voedingsmiddelen en stalen nemen van de bereidingen
  • werkblad, materiaal en ruimtes hygiënisch schoonmaken
  • voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen doorgeven
  • reservaties noteren
  • zaal en office opmaken en tafels klaarzetten voor de dienst
  • terras klaarmaken (indien van toepassing)
  • gasten onthalen en tafel toewijzen
  • gerechten en drankenkaarten aanbieden en bestellingen opnemen
  • bereiden van eenvoudige en complexe warme en koude dranken
  • dranken opdienen in de zaal
  • gerechten opdienen in de zaal
  • gerechten afwerken (vlees versnijden, vis fileren, flamberen,...)
  • betaling van de consumptie voorbereiden
  • betaling innen
  • tafels afruimen en restaurant schoonmaken na dienst
  • reinigen van glazen en couverts (met stoom, azijn,...) en vaatwerk opbergen
  • ...

Voor wie?

Toelatingsvoorwaarden

De voorwaarden om bij de start van de opleiding restaurant en keuken duaal als
regelmatige leerling te worden toegelaten zijn:

• voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht;

• ofwel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden tot het eerste leerjaar van de derde
graad bso, waarop de opleiding restaurant en keuken duaal zich situeert. Deze
voorwaarden zijn bepaald in de codex secundair onderwijs en het besluit van de
Vlaamse Regering van 19 juli 2002 betreffende de organisatie van het voltijds
secundair onderwijs, en meegedeeld bij omzendbrief SO 64. Voor de overstap van
een niet-duale naar een duale opleiding binnen de derde graad (met uitzondering
van het derde leerjaar van de derde graad) wordt het eerste leerjaar niet-duaal
gelijk gesteld met het eerste jaar duaal. Voor overstap in de derde graad van het
eerste leerjaar niet-duaal naar het tweede jaar duaal bso moet de leerling voldoen
aan de toelatingsvoorwaarden tot het tweede leerjaar van de derde graad bso

en jonger zijn dan 25 jaar

Zaalmedewerker basisopleiding

/11 sessies (44u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€789.40€652.40

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€375.10€310.00

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • Of op jouw locatie
€592.90€490.00