Duur en data
  • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Restauranthouder - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De voltijdse dagopleiding Horeca- Restauranthouder is de ideale mix tussen theorie en praktijk. In één jaar tijd leer je alle knepen van het vak en word je opgeleid tot een echte horeca-professional. Je leert gastronomische maaltijden te bereiden, gasten te ontvangen, professioneel te serveren, wijnadvies te geven, een menu samen te stellen, prijzen op te maken en meer.

De docenten geven jou ook een degelijke theoretische basis over de organisatie van een horecazaak. Denk maar aan o.a. hygiëne en veiligheid. 

Beroepsmogelijkheden

Wie het diploma restauranthouder behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen horecazaak (restaurant en/of traiteurzaak) op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Wil je voornamelijk koken dan hebben wij ook het traject kok lopen in zowel een avondopleiding kok in Leuven als een versnelde dagopleiding kok in Antwerpen.

PACT-opleiding met 60% werkplekleren

PACT-opleidingen

Programma

Horeca - Restauranthouder: 3 trajecten in één en aangevuld met werkplekleren 

Traject horecamedewerker: dit is het voortraject op (hulp)kok (146u)

  • introductie in de horeca
    • het beroep
    • basis HACCP
    • bedrijfsbezoeken
  • basis keukentechnologie
    • fonds
    • basissauzen
    • gebonden soepen en velouté
    • bindmiddelen
  • warenkennis en keukenpraktijk
    • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken
  • basis zaal
    • basisprincipes bediening
    • dekken van de tafel
    • werkzaamheden voor en na de dienst
    • zaalterminologie
  • basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (11u) uit zelfstudie
    • onderhoud en reiniging
    • bacterie en temperatuurbeheersing
    • EHBO
    • brandveiligheid
  • examen praktijkproef

Vervolgtraject hulpkok (68u)

  • gevorderde keukenpraktijk
  • restaurantdesserten

Vervolgtraject kok (124u)

  • gevorderde warenkennis en praktijk
    • gastronomische keuken
  • voedingsleer
  • serviceverlening
  • gevorderde zaaltechnieken

wijn leren proeven (24u)
drankenkennis (36u)
ondernemen in de horeca (40u)

Eindproef restauranthouder + kelner.

Combineer deze opleiding met 'succesvol ondernemen' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als restauranthouder aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze succesvol ondernemen.

️haalbaarheidsstudie van je eigen project
️begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘succesvol ondernemen’)
️verschillende formules op jouw maat
✔geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

  • De opleiding Horeca - Restauranthouder richt zich naar de doelgroep van jongeren die na hun secundair onderwijs een beroeps- en praktijkgerichte opleiding wensen te volgen waarmee zij als een professionele medewerker in de horecasector aan de slag kunnen of een eigen horecazaak kunnen opstarten.
  • Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht. 

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek met de competentiecoach. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. De meeste competenties worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier ontdekken. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding Horeca - Restauranthouder bestaat uit werkplekleren (60%) onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de Syntra AB-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. Leerwerken, dat werkt.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Je dient een messenset en kledij aan te kopen - meer info krijg je hierover van de docent.
  • Handboeken dienen apart aangekocht te worden.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
    Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Grondstoffen zijn uiteraard wel inbegrepen.

Denk je een vrijstelling te krijgen voor een aantal vakken/modules? klik dan op deze link.

Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 30 euro.

Ook Interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€659.45€545.00

Zaalmedewerker - Horeca booster

/2 sessies (totaal 16u)

Nieuw
  • Restaurant zellaer
€80.00€66.12

Keukenmedewerker - Horeca booster

/2 sessies (totaal 16u)

Nieuw
  • Restaurant zellaer
€80.00€66.12

Zeg niet zomaar wijn tegen bio-wijn

/2 sessies (totaal 6u)

Nieuw
  • Campus Antwerpen
€280.72€232.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€240.79€199.00