Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Deze voltijdse dagopleiding restauranthouder is de ideale mix tussen theorie en praktijk. In één jaar tijd leer je alle knepen van het vak en word je opgeleid tot een echte horeca-professional. Je leert gastronomische maaltijden te bereiden, gasten te ontvangen, professioneel te serveren, wijnadvies te geven, een menu samen te stellen, prijzen op te maken en meer.

De docent-restauranthouder geeft je ook een degelijke theoretische basis over de organisatie van een horecazaak. Denk aan hygiëne, veiligheid en personeelsbeheer.

De opgedane kennis zet je om in de praktijk. Twee externe stages zullen helpen om je beeld van het beroep verder af te lijnen.

Ondernemen

Naast beroepskennis leer je in de bijkomende cursus bedrijfsbeheer hoe je een horecazaak succesvol runt – en hoe het niet moet. De docent gaat dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving en commercieel en financieel beleid.

Beroepsmogelijkheden

Wie het diploma restauranthouder behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen horecazaak (restaurant en/of traiteurzaak) op te starten.

Opleidingsdetails

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Programma

Programma Restauranthouder

  • Introductie (2 sessies)
  • Vakterminologie keuken (1 sessie)
  • Keukenpraktijk en –technologie (42 sessies)
  • Gevorderde keukenpraktijk (10 sessies)
  • Gastronomische keukenpraktijk (42 sessies)
  • Zaalpraktijk en gastheerschap (14 sessies)
  • Drankenkennis (15 sessies)
  • HACCP en EHBO (6 sessies)
  • Persoonlijkheids- en attitudevorming (5 sessies)
  • Loopbaanoriëntering (1 sessie)
  • Tussentijdse toetsen (3 sessies)
  • Remediëring (5 sessies)
  • Eindwerkbegeleiding (3 sessies)
  • Eindproef

Programma Bedrijfsbeheer

  • Administratie en boekhouden (6 sessies)
  • Projectomschrijving (1 sessie)
  • Commercieel beleid (7 sessies)
  • Recht en wetgeving (7 sessies)
  • Financieel beleid (11 sessies)
  • Visie en strategie (1 sessie)
  • Eindproef

Werkplekleren stage

  • Stage (228 u.)

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich naar de doelgroep van jongeren die na hun secundair onderwijs een beroeps- en praktijkgerichte opleiding wensen te volgen waarmee zij als een professionele medewerker in de horecasector aan de slag kunnen of een eigen horecazaak kunnen opstarten. Zij voldoen hiermee ook aan de specifieke beroepsreglementering van Restauranthouder of Traiteur-banketaannemer.

Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden. Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Extra info

Je dient een messenset aan te kopen en kledij voor de zaal en de keuken - meer info krijg je hierover van de docent.

Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De handboeken dienen apart aangekocht te worden.

  • Campus Antwerpen
€500.00 €413.22

Barista

/5 sessies

  • Campus Leuven
€381.15 €315.00
  • Campus Leuven
€146.00 €120.66

Latte art

/1 sessie

  • Campus Leuven
€108.90 €90.00
  • Campus Antwerpen
€717.80 €593.22