Duur en data
  • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf mei, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Restauranthouder - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

Deze voltijdse dagopleiding restauranthouder is de ideale mix tussen theorie en praktijk. In één jaar tijd leer je alle knepen van het vak en word je opgeleid tot een echte horeca-professional. Je leert gastronomische maaltijden te bereiden, gasten te ontvangen, professioneel te serveren, wijnadvies te geven, een menu samen te stellen, prijzen op te maken en meer.

De docenten geven jou ook een degelijke theoretische basis over de organisatie van een horecazaak. Denk aan hygiëneveiligheid. 

Beroepsmogelijkheden

Wie het diploma restauranthouder behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen horecazaak (restaurant en/of traiteurzaak) op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Vind het traject dat bij je past! Naast de voltijdse dagopleiding, bieden we het beroepstraject kok ook aan in een avondopleiding en overdag in een versnelde dagopleiding.

Deze voltijdse dagopleiding vindt plaats in onze campus Antwerpen en Leuven en wordt erkend door de VDAB.
Wil je weten of je aanvraag voor campus Leuven kan erkend worden door VDAB? Neem dan contact op met joke.put@vdab.be. 
Voor campus Antwerpen, zie gegevens hieronder.

Deze opleiding is erkend door de VDAB en kan dan ook volledig terugbetaald worden door de VDAB als je voldoet aan volgende twee voorwaarden:

  • je bent werkloos
  • je bent ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende
  • je volgt de lessen in campus Antwerpen (Berchem)

Als je aan deze voorwaarden voldoet, neem dan contact op met de VDAB: surf naar www.vdab.be, mail naar info@vdab.be of bel het gratis nummer 080030700.

VDAB-bemiddelaar voor deze opleiding is Koen Van der Steen. Je kan hem rechtstreeks bereiken per mail via koen.vandersteen@vdab.be

Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende kan je deze opleiding volgen, na toestemming van je bemiddelaar. Deze toestemming is noodzakelijk voor de terugbetaling van de cursuskosten.

VDAB

Programma

Restauranthouder: 3 trajecten in één

Traject horecamedewerker: dit is het voortraject op (hulp)kok

  • introductie in de horeca
    • het beroep
    • basis HACCP
    • bedrijfsbezoeken
  • basis keukentechnologie
    • fonds
    • basissauzen
    • gebonden soepen en velouté
    • bindmiddelen
  • warenkennis en keukenpraktijk
    • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken
  • basis zaal
    • basisprincipes bediening
    • dekken van de tafel
    • werkzaamheden voor en na de dienst
    • zaalterminologie
  • basis hygiëne en veiligheid
    • onderhoud en reiniging
    • bacterie en temperatuurbeheersing
    • EHBO
    • brandveiligheid
    • examen praktijkproef

Vervolgtraject hulpkok

  • gevorderde keukenpraktijk
  • restaurantdesserten

Vervolgtraject kok

  • gevorderde warenkennis en praktijk
    • gastronomische keuken
  • voedingsleer
  • serviceverlening
  • gevorderde zaaltechnieken

wijn leren proeven
drankenkennis
ondernemen in de horeca

Eindproef restauranthouder + kelner

Aangevuld met werkplekleren 

De meeste technieken worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de SYNTRA-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. 

Ondernemerschap

Stimuleer je ondernemingszin! In het traject ondernemerschap krijg je korte, praktische vakken die jou ondersteunen bij het ontwikkelen van een eigen zaak. Je mag rekenen op interactieve lessen én de tips van een ervaren coach. Wie slaagt voor examens en eindproef, ontvangt een getuigschrift. Slaag je daarbij ook voor de module ondernemerschap, dan behaal je een diploma. Beide attesteringen zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

In een PACT opleiding ga je aan de slag in een leerbedrijf, voor minstens 60% van de opleiding. De locatie van je werkplek kies je zelf.

Voor wie?

Doelgroep

  • Deze opleiding richt zich naar de doelgroep van jongeren die na hun secundair onderwijs een beroeps- en praktijkgerichte opleiding wensen te volgen waarmee zij als een professionele medewerker in de horecasector aan de slag kunnen of een eigen horecazaak kunnen opstarten.
  • Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht. 

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Extra info

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. Ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding. Leerwerken, dat werkt.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Je dient een messenset aan te kopen en kledij voor de zaal en de keuken - meer info krijg je hierover van de docent.
  • Handboeken dienen apart aangekocht te worden.

Grondstoffen zijn uiteraard wel inbegrepen.

Zaalmedewerker basisopleiding

/11 sessies (44u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€789.40€652.40

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€375.10€310.00

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • Of op jouw locatie
€592.90€490.00