Duur en data
  • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf maart, de opleidingen starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar

De opleiding Restauranthouder stoomt je in 1 jaar klaar voor de horeca met 60% werkplekleren. All-in met modules rond koken, serveren, personeelsbeheer en meer.

Restauranthouder - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De voltijdse dagopleiding Restauranthouder is de ideale mix tussen theorie en praktijk. In één jaar tijd leer je alle knepen van het vak en word je opgeleid tot een echte horeca-professional.

Als knelpuntberoep ben je zeker van je job.

  • gastronomische maaltijden bereiden
  • gasten ontvangen
  • professioneel serveren
  • wijnadvies geven
  • een menu samenstellen
  • prijzen opmaken en meer.

De docenten geven jou ook een degelijke theoretische basis over de organisatie van een horecazaak. Denk maar aan o.a. hygiëne en veiligheid. 

Succesvol je eigen horecazaak

Wie het diploma restauranthouder behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen horecazaak (restaurant en/of traiteurzaak) op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Wil je voornamelijk koken? Dan hebben wij een avondopleiding kok in Leuven en een versnelde dagopleiding kok in Antwerpen.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Je dient een messenset en kledij aan te kopen (richtprijs 315 euro)
  • Handboeken dienen apart aangekocht te worden (richtprijs 185 euro)
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de betalende printservice en thuisbezorging door partner Universitas.

Meer info over vrijstellingen?

  • Klik dan op deze link.
  • Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren. 

Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.

Als voorbereiding op een latere sollicitatie in de sector ga je zelf op zoek naar een werkplek. Tijdens de intake wordt meer uitleg gegeven over de voorwaarden waaraan een werkplek moet voldoen.

Hou er echter wel rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.
Syntra verwacht dus dat je je van maandag tot vrijdag beschikbaar houdt voor de opleiding. Daarom hanteren wij de term 'voltijdse dagopleiding' maar dit betekent dus niet dat je effectief van maandag tot vrijdag les zal hebben.

PACT-opleidingen

Programma

Horeca - Restauranthouder: aangevuld met werkplekleren 

Traject horecamedewerker: dit is het voortraject op restauranthouder (146u)

1 | introductie in de horeca

  • het beroep
  • basis HACCP
  • bedrijfsbezoeken

2 | basis keukentechnologie

  • fonds
  • basissauzen
  • gebonden soepen en velouté
  • bindmiddelen

3 | warenkennis en keukenpraktijk

  • groenten, fruit, vlees, vis... kennen en bewerken

4 | basis zaal

  • basisprincipes bediening
  • dekken van de tafel
  • werkzaamheden voor en na de dienst
  • zaalterminologie

5 | basis hygiëne en veiligheid: deze module bestaat gedeeltelijk (11u) uit zelfstudie

  • onderhoud en reiniging
  • bacterie en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • brandveiligheid

6 | examen praktijkproef

Restauranthouder (156u)

  • gevorderde keukenpraktijk
  • restaurantdesserten
  • gevorderde warenkennis en praktijk
  • gastronomische keuken
  • serviceverlening
  • gevorderde zaaltechnieken

wijn leren proeven (24u)
drankenkennis (36u)
ondernemen in de horeca (40u)

Eindproef restauranthouder + kelner.

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als zelfstandig Restauranthouder aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

Voor wie?

Doelgroep

De opleiding Restauranthouder richt zich naar de doelgroep van jongeren die na hun secundair onderwijs een beroeps- en praktijkgerichte opleiding wensen te volgen waarmee zij als een professionele medewerker in de horecasector aan de slag kunnen of een eigen horecazaak kunnen opstarten.

Daarnaast ...

  • is geen vooropleiding vereist
  • bezit je een basiskennis wiskunde
  • spreek en schrijf je Nederlands
  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Toelatingsvoorwaarden

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en nakijken of deze opleiding bij jou past.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€423.50€350.00

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

  • Antwerpen-Centrum (Cuperus Koffie)
€659.50€545.04
  • Campus Leuven
€360.58€298.00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Antwerpen-Centrum (Cuperus Koffie)
€176.66€146.00