Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Deze voltijdse dagopleiding restauranthouder is de ideale mix tussen theorie en praktijk. In één jaar tijd leer je alle knepen van het vak en word je opgeleid tot een echte horeca-professional. Je leert gastronomische maaltijden te bereiden, gasten te ontvangen, professioneel te serveren, wijnadvies te geven, een menu samen te stellen, prijzen op te maken en meer.

De docenten geven jou ook een degelijke theoretische basis over de organisatie van een horecazaak. Denk aan hygiëneveiligheid en personeelsbeheer

Ondernemen

Naast beroepskennis leer je ook hoe je een horecazaak succesvol runt – en hoe het niet moet. Je ontdekt welke ondernemerskills noodzakelijk zijn om zelfstandig aan de slag te gaan. Docenten gaan dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving en commercieel en financieel beleid in de horeca.

Beroepsmogelijkheden

Wie het diploma restauranthouder behaalt, heeft alle troeven in handen om succesvol een eigen horecazaak (restaurant en/of traiteurzaak) op te starten. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Opleidingsdetails

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Programma

Restauranthouder - beroepskennis (484u)

Kennismaking

Hygiëne en veiligheid

Basis restauranthouder

  • Keukenbasissen
  • Keukenbasissen uitbreidingen
  • Warenkennis en praktijk
  • Zaaltechnieken 

 Kok

  • Gevorderde keukenpraktijk: menu's en gevorderde dresseertechnieken
  • Warenkennis en praktijk

 Kelner  

  • Gastonthaal
  • Zaaltechnieken
  • Gevorderde zaalpraktijk
  • Probleemoplossende vaardigheden 
  • Keuken-zaalcoördinatie: uitvoeren van een dienst
  • Zaalbereiding en versnijdingen 

Drankenkennis

  • Bier
  • Frisdranken en waters 
  • Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
  • Warme dranken 

Wijn leren proeven 

Persoonlijkheids- en attitudevorming en begeleiding

  • Eindwerkbegeleiding en toelichting eindwerk
  • Persoonlijkheids- en attitudevorming, POP-begeleiding

Eindproef 

Ondernemerskills (132u)

  • Administratie en boekhouden
  • Projectomschrijving
  • Commercieel beleid
  • Recht en wetgeving
  • Financieel beleid
  • Visie en strategie
  • Eindproef 

Werkplekleren (616u)

De meeste technieken worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier aan. Werkplekleren is onbezoldigd. De opleiding bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de SYNTRA-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen. 

 

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich naar de doelgroep van jongeren die na hun secundair onderwijs een beroeps- en praktijkgerichte opleiding wensen te volgen waarmee zij als een professionele medewerker in de horecasector aan de slag kunnen of een eigen horecazaak kunnen opstarten.

Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden. Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Vooraleer je wordt toegelaten tot deze opleiding, word je uitgenodigd voor een intakegespek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of de opleiding bij jou past. 

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Extra info

Deze opleiding is een PACT-traject

Dit is een opleidingstraject waarbij we praktijkleren maximaliseren.
Sluit een PACT met Syntra AB & je werkplek en ga voor 60% van je opleidingstijd aan de slag in een leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.

PACT, leerwerken, dat werkt.

  • Je dient een messenset aan te kopen en kledij voor de zaal en de keuken - meer info krijg je hierover van de docent. Richtprijs: € 250, afhankelijk van de materiaalkeuze.
  • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De handboeken dienen apart aangekocht te worden.

 

 

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€1355.00 €1119.84
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • JAVA Coffee
€568.70 €470.00

Barista

/5 sessies

  • JAVA Coffee
€387.20 €320.00

Latte art

/1 sessie

  • Campus Leuven
€108.90 €90.00
  • Campus Antwerpen
€919.60 €760.00