Duur en data
  • 3 jaar
  • Eerstvolgende startdatum: 08/10/2019
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
  • Beroepsopleiding
  • Diploma of getuigschrift

  • Vlaams opleidingsverlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Slager-spekslager: waarom zou je deze opleiding volgen?

Studies wijzen uit dat de slagerijsector nood heeft aan goed opgeleide vakmensen. Deze opleiding wil toekomstige slagers een praktijkgerichte scholing bieden, die voldoet aan de hoge eisen die momenteel gesteld worden aan de vleessector. Denk hierbij aan hygiëne & veiligheid, maar ook aan bewaartechnieken bijvoorbeeld.

Toekomst ligt breed open

Of je nu aan de slag wil gaan als zelfstandig ondernemer of als bekwame medewerker in de vleesbusiness, in deze boeiende opleiding leer je de kneepjes van het vak. Ook indien je nog geen voorkennis hebt, ligt de toekomst breed voor je open!

De opleiding bestaat uit meerdere praktijkmodules die elkaar opvolgen. Stap voor stap leer je producten en grondstoffen kennen, en ga je er zelf mee aan de slag. Voor je het weet, tover jij heerlijke vleesbereidingen uit je mouw. 

Programma

1ste jaar Slager-spekslager

Module 1: Basis slager-spekslager (10 sessies)

  • Inleiding
  • Hygiëne en veiligheid
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Moduleproef

Module 2: Vers vlees (15 sessies)

  • Varkensvlees
  • Runds-, kalfsvlees en schaap
  • Gevogelte en konijn
  • Moduleproef

Module 3: Vleesbereidingen (8 sessies)

  • Gehakt
  • Braadworst, Filet americain
  • Kalfsgehakt/worst, Blinde vink, Crépinette
  • Schnitzel, Gyros/pita
  • Brochette, Cordon bleu
  • Fondue en gourmet, Steengrillschotel en barbecue, wok
  • Moduleproef

2de jaar Slager-spekslager

Module 4: Vleesproducten (18 sessies)

  • Rauwe en gekookte zouterijproducten
  • Kookworsten en vleesbroden
  • Droge worsten
  • Leverbereidingen
  • Bloedbereidingen
  • Geleibereidingen
  • Moduleproef 

Module 5: Warme en koude verkoopklare gerechten  (11 sessies)

  • Koude sauzen
  • Warme sauzen
  • Soepen
  • Dagschotels
  • Koude schotels en eenvoudig koud buffet
  • Pizza, lasagne, quiches
  • Aardappelbereidingen
  • Moduleproef

3de jaar Slager-spekslager

Module 6: Fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten (20 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaarbaar
  • Frituursnacks (boulet, etc.)
  • Verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
  • Verfijnde kookworsten
  • Charcuterie op basis van gevogelte
  • Droge worsten en salamisoorten
  • Verfijnde leverbereidingen
  • Verfijnde bloedbereidingen
  • Verfijnde verkoopsklare gerechten (op basis van wild, vis, konijn, paard,...)
  • Moduleproef 

Module 7: Toegepaste bedrijfsvoering slager-spekslager (11 sessies)

  • Inleiding - strategie onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef 

Eindproef - verdediging van je praktisch en theoretisch eindwerk voor een jury

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot kandidaat-zelfstandigen en werknemers uit de slagerijsector die zich wensen te specialiseren. Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Cursisten in het bezit van een getuigschrift Leertijd Slager-Spekslager of hiermee gelijkgesteld getuigschrift of diploma behaald in DBSO, BSO of TSO, kunnen worden vrijgesteld voor de module basis slager-spekslager. Diploma’s worden gecontroleerd tijdens de eerste lesweken.

Extra info

Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De handboeken dienen apart aangekocht te worden.

Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van een uitbeenmes en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: € 185.

Locatie & lesdata

Eerste jaar Start Einde Duur
dinsdag 18:45 22:15 1 jaar
woensdag 18:45 22:15 1 sessie
maandag 18:45 22:15 3 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 520.00
  • 3 jaar

Prijs

Excl Incl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar) €429.75 €520.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€300.82 €257.85

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Campus Leuven
€1650.00 €1363.63

Kaasmeester

/18 maanden

Nieuw
  • Campus Leuven
€525.00 €433.89