Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Slagers zijn rasechte stielmannen. Het beroep behoort zelfs tot één van de oudste ambachten. Een goede opleiding waar alle facetten van het beroep aan bod komen om mee te kunnen draaien in de sector is dan ook essentieel. Onze voltijdse dagopleiding is een intensieve, maar praktijkgerichte opleiding die je op één jaar tijd klaarstoomt om meteen als slager/spekslager aan de slag te gaan of om zélf een zaak op te starten. 

Duaal ondernemerschapstraject

In onze campus Leuven bieden wij vanaf september 2017 de voltijdse dagopleiding slager-spekslager aan middels een duaal opleidingssysteem. Dit houdt in dat je voor meer dan 60% van je opleiding aan de slag bent bij een leerbedrijf. Onder begeleiding van een professional - een échte slager -  leer je al doende de kneepjes van het vak. De overige tijd ben jij aanwezig op de campus voor praktijk- en theorielessen van onze docenten. Dit als aanvulling op datgene wat je leert op de werkvloer.

Beroepskennis en bedrijfsbeheer

De opleiding combineert beroepskennis met bedrijfsbeheer. Dit wil zeggen dat je enerzijds alles leert over vers vlees, vleesbereidingen, vleesproducten, uitbenen, uitsnijden, ... en anderzijds dat jij je de do’s & don’ts eigen maakt om zelf succesvol een slagerij te runnen. Tijdens de cursus bedrijfsbeheer gaan we dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving, commercieel en financieel beleid.

Ondernemersdiploma

Wie slaagt voor alle moduleproeven en eindproeven, en zijn/haar werkplekleren tot een goed einde brengt, ontvangt het ondernemersdiploma slager-spekslager. Hiermee ben je in orde met de vestigingswet waardoor je alle troeven in handen hebt om succesvol een eigen slagerij op te starten.

Het beroep van slager is een erkend knelpuntberoep. Ben je werkzoekend en wil je graag deze opleiding volgen neem dan eerst contact op met de VDAB.

Programma

Beroepskennis, aangeleerd op de campus:

  • Basis slager-spekslager (36 u.)
  • Vers vlees (44 u.)
  • Vleesbereidingen (8 u.)
  • Toegepaste bedrijfsvoering slager-spekslager (44 u.)
  • Vleesproducten (44 u.)
  • Warme en koude verkoopklare gerechten (24 u.)
  • Fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten (36 u.)
  • Eindproef - verdediging praktische en theoretische eindproef voor een jury (9 u.)

De meeste technieken worden aangeleerd op de campus maar het inoefenen en verder verfijnen, gebeurt op de werkplek. Daar leer je ook het beroep op een praktijkgerichte manier aan. Werkplekleren is onbezoldigd.

De opleiding bestaat voor 60% uit werkplekleren onder begeleiding van een mentor in een leerbedrijf afgewisseld met ondersteunende lessen in de Syntra-campus (40%). Je mag daarbij rekenen op begeleiding en opvolging zodat je je leerproces zo goed en comfortabel mogelijk kan doorlopen.

Bedrijfsbeheer:

  • Boekhouden en administratie (20 u.)
  • Projectomschrijving (4 u.)
  • Commercieel beleid (28 u.)
  • Recht en wetgeving (28 u.)
  • Financieel beleid (44 u.)
  • Visie en strategie (4 u.)
  • Eindproef

De lessen bedrijfsbeheer vinden integraal op de campus plaats.

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die zich in 1 jaar wil specialiseren tot slager-spekslager.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.

Inschrijven voor deze opleiding gaat gepaard met een intake-gesprek op de Syntra-campus waarin gepolst wordt naar je motivatie om de opleiding te starten. Er wordt daarbij ook gekeken of werkplekleren voor jou inderdaad de juiste manier van leren is. Je bereidt je voor op dit gesprek aan de hand van een oriëntatiedossier.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Vooraleer je wordt toegelaten tot de cursus, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en gaan kijken of deze opleiding bij jou past.

Extra info

Deze opleiding is een DUO-traject

Bij duaal leren of werkplekleren ben je meer dan helft van de tijd aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider, uiteraard onder onze begeleiding.
Vooraleer je in een DUO-traject kan instappen, bespreken we de verwachtingen en bekijken we samen welk leerbedrijf het best bij jou past.

Klik hier voor meer informatie over een duo-traject. Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, handboeken dienen apart aangekocht te worden.
Bijkomende kosten zijn de verplichte aankoop van een uitbeenmes en kledij. Alle info volgt bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: € 140

  • Campus Leuven
€70.50 €58.26
€70.50 €58.26