Duur en eerstvolgende startdatum
  • 6 sessies
  • 15/10/2018
Locatie
  • Campus Leuven
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

  • Unizo korting

Over de cursus

Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld na water. Het is niet alleen heel lekker en divers, maar gaat ook vaak gepaard met een ritueel. In deze cursus neemt onze theesommelier je mee in de wondere wereld van de thee. Naast de hype van koffie zetten en barista's, zijn ook theesommeliers bezig aan een opmars in de horeca.

Introductie

Er valt veel te vertellen over thee. De historiek, de oorsprong en toekomst van deze populaire drank, de soorten, de ceremoniële of rituele connotatie in bepaalde culturen ... kortom achter elk kopje thee zit een verhaal.

Thee proeven

Elke thee heeft zijn unieke smaak. Je leert thee proeven op een professionele manier. We degusteren verschillende soorten en smaken en leren de verschillen te (her)kennen. Witte thee, groene thee, zwarte thee, oolongs en gearomatiseerde theesoorten, theebuiltjes versus echt goede thee... Het komt allemaal aan bod in deze interactieve cursus.

Thee zetten

Hoe zet je het perfecte kopje thee? We bespreken de verschillende zetmethodes, basistechnieken en basisbenodigdheden, welke watertemperatuur per theesoort... Je gaat zelf aan de slag.Na deze cursus heb je de nodige kennis vergaard over thee en ben je bedreven in het zetten en proeven van thee waardoor je aan de slag kan als theesommelier.

In campus Antwerpen worden de lessen verzorgd door Inne Laureys van Cuperus, in campus Leuven door Iris Weichler van THEEmuze.

 

Programma

Sessie 1: Introductie: wat is thee - wat is een theesommelier - hoe proef je thee? 

In deze introductiesessie beginnen we bij het begin. Wat is thee en waarom is het één van de meest gedronken dranken ter wereld ? Waarom is het zo populair? Wat is de rol en de meerwaarde van de theesommelier? Je krijgt ook een eerste proefsessie.

Sessie 2: Witte en groene thee

Witte thee neemt in bekendheid toe. We bespreken het productieproces, de soorten en hoe ze uit elkaar te houden (visueel en al proevend). Je leert kwaliteitsvolle witte thee te herkennen en 'fragiele' witte thee te zetten. Daarnaast komt ook groene thee aan bod. Er zijn vele soorten en ook verschillende productiemethodes. We bespreken de meest voorkomende: de Chinese en de Japanse.Wat is het verschil?

Sessie 3: Oolong en Pu Erh

Ken je oolongs en donkere theesoorten of hoor je het in Keulen donderen? Ontdek met je neus en met je smaakpapillen deze geneugten.

Sessie 4:  Zwarte en gearomatiseerde thee

Hierbij denken we spontaan aan de thee die we als kind van onze grootouders kregen (als we ons eens wat minder goed in ons vel voelden, of gewoon omdat het traditie was). We kennen allemaal de builtjes uit de supermarkt. Hoog tijd om naast de klassieke zwarte thees enkele hele speciale soorten te (her)ontdekken.

Sessie 5: Zetwijzen

Thee is meer dan thee. We ontdekten al de verschillende zetwijzen, maar nu gaan we er dieper op in en gaan we écht aan de slag. De twee kannen methode, de traditionele zetwijze, ice brew, cold brew, ... het komt allemaal aan bod!

Sessie 6: Teapairing

Ook met thee kan je creatief zijn. Wat is jouw favoriete combi? Van welke soorten, smaken, geuren, ... krijg jij een boost? In deze laatste sessie ga je thee zetten voor je medecursisten. Samen proeven, ontdekken, elkaar inspireren, ... Fijn!

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is uitermate interessant voor horecaprofessionals en -medewerkers.

Extra info

Voor campus Antwerpen vinden de lessen extern plaats (en dus niet op de campus) bij Cuperus, Sint-Katelijnevest 51, 2000 Antwerpen.

 

Locatie & startdata

Campus Leuven

15/10/2018

Inschrijven kan tot 08/10/2018

Datum Uur
ma 15/10/2018 19:00 - 22:00
ma 22/10/2018 19:00 - 22:00
ma 05/11/2018 19:00 - 22:00
ma 12/11/2018 19:00 - 22:00
ma 19/11/2018 19:00 - 22:00
ma 26/11/2018 19:00 - 22:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Cuperus Koffie - Katelijnevest

Sint-Katelijnevest 51 , 2000 Antwerpen

08/11/2018

Inschrijven kan tot 01/11/2018

Datum Uur
do 08/11/2018 09:00 - 12:00
do 15/11/2018 09:00 - 12:00
do 22/11/2018 09:00 - 12:00
do 29/11/2018 09:00 - 12:00
do 06/12/2018 09:00 - 12:00
do 13/12/2018 09:00 - 12:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Docenten

Iris Weichler

Prijs

Excl Incl
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding €380.00 €459.80

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€266.00 €228.00

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • JAVA Coffee
€568.70 €470.00

Barista

/5 sessies

  • JAVA Coffee
€387.20 €320.00
  • Campus Leuven
€460.00 €380.16
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€314.96 €260.29
  • Campus Antwerpen
€871.20 €720.00