Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

  • Unizo korting

Over de cursus

Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld na water. Het is niet alleen heel lekker en divers, maar gaat ook vaak gepaard met een ritueel.

In deze cursus neemt theesommelier Kelly Meeus je mee in de wondere wereld van de thee. Naast de hype van koffie zetten en barista's, zijn ook theesommeliers bezig aan een opmars in de horeca.

Introductie

Er valt veel te vertellen over thee. De historiek, de oorsprong en toekomst van deze populaire drank, de soorten, de ceremoniële of rituele connotatie in bepaalde culturen ... kortom achter elk kopje thee zit een verhaal.

Thee proeven

Elke thee heeft zijn unieke smaak. Je leert thee proeven op een professionele manier. We degusteren verschillende soorten en smaken en leren de verschillen te (her)kennen. Witte thee, groene thee, zwarte thee, oolongs en donkere theesoorten, kruideninfusies, theebuiltjes versus echt goede thee... Het komt allemaal aan bod in deze interactieve cursus.

Thee zetten

Hoe zet je het perfecte kopje thee? We bespreken de verschillende zetmethodes, basistechnieken en basisbenodigdheden, welke watertemperatuur per theesoort... Je gaat zelf aan de slag.

Na deze cursus heb je de nodige kennis vergaard over thee en ben je bedreven in het zetten en proeven van thee waardoor je aan de slag kan als theesommelier.

Programma

Sessie 1: Introductie: wat is thee - wat is een theesommelier - hoe proef je thee? 

In deze introductiesessie beginnen we bij het begin. Wat is thee en waarom is het één van de meest gedronken dranken ter wereld ? Waarom is het zo populair? Wat is de rol en de meerwaarde van de theesommelier? Je krijgt ook een eerste proefsessie, zowel van builtjesthee als een echte goede thee.
Proef je het verschil? Welke thee is de beste? En hoe kan het dat dit verschil er is?

Sessie 2: Witte thee en tea pairing

Witte thee neemt in bekendheid toe. We bespreken het productieproces, de soorten en hoe ze uit elkaar te houden (visueel en al proevend). Je leert kwaliteitsvolle witte thee te herkennen en 'fragiele' witte thee te zetten. Na het proeven, veranderen we heel even van onderwerp: het effect van 2 soorten kaas en 2 soorten chocolade in combinatie met een bepaalde thee. Lekker of afschuwelijk?

Sessie 3: Groene thee

Hier kunnen we weken over praten! Zo veel soorten groene thee en zo veel verschillende productiemethodes. We bespreken de meest voorkomende: de Chinese en de Japanse. Wat is het verschil? Hoe worden we soms voor de gek gehouden als we groene thee kopen? We gaan uiteraard ook zelf weer aan de slag tijdens het zetten en proeven.

Sessie 4: Zwarte thee

Hierbij denken we spontaan aan de thee die we als kind van onze grootouders kregen (als we ons eens wat minder goed in ons vel voelden, of gewoon omdat het traditie was). We kennen allemaal de builtjes uit de supermarkt. Hoog tijd om naast de klassieke zwarte thees enkele hele speciale soorten te (her)ontdekken. Wist je trouwens dat er enkele prachtige legendes bij bepaalde zwarte theesoorten horen?

Sessie 5:  Oolong en donkere thee

Ken je oolongs en donkere theesoorten of hoor je het in Keulen donderen? Ontdek met je neus en met je smaakpapillen deze geneugten. We werken ook een groot misverstand rond donkere thees de wereld uit...

Sessie 6: Introductie tot kruideninfusies

Thee is meer dan thee. Vandaag de dag zijn kruiden- en fruitinfusies misschien wel populairder dan de klassieke thees. We proeven er dan ook enkele belangrijke.

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is uitermate interessant voor horecaprofessionals en -medewerkers.

  • Campus Antwerpen
€500.00 €413.22
  • Campus Antwerpen
€717.80 €593.22
  • Campus Leuven
€128.00 €105.78
  • Campus Leuven
€280.00 €231.41