Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Professionele bijscholing
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Theesommelier: ontdek thee met al je zintuigen: waarom zou je deze opleiding volgen?

Thee is de op één na meest gedronken drank ter wereld na water. Het is niet alleen heel lekker en divers, maar gaat ook vaak gepaard met een ritueel. In deze opleiding neemt theesommelier Iris Weichler van THEEmuze in Herentals je mee in de wondere wereld van de thee. Naast de hype van koffie zetten en barista's, zijn ook theesommeliers bezig aan een opmars in de horeca.

Introductie

Er valt veel te vertellen over thee. De historiek, de oorsprong en toekomst van deze populaire drank, de soorten, de ceremoniële of rituele connotatie in bepaalde culturen ... kortom achter elk kopje thee zit een verhaal.

Thee proeven

Elke thee heeft zijn unieke smaak. Je leert thee proeven op een professionele manier. We degusteren verschillende soorten en smaken en leren de verschillen te (her)kennen. Witte thee, groene thee, zwarte thee, oolongs en gearomatiseerde theesoorten, theebuiltjes versus echt goede thee... Het komt allemaal aan bod in deze interactieve cursus.

Thee zetten

Hoe zet je het perfecte kopje thee? We bespreken de verschillende zetmethodes, basistechnieken en basisbenodigdheden, welke watertemperatuur per theesoort... Je gaat zelf aan de slag.Na deze cursus heb je de nodige kennis vergaard over thee en ben je bedreven in het zetten en proeven van thee waardoor je aan de slag kan als theesommelier.

 

Programma

Sessie 1: Introductie: wat is thee - wat is een theesommelier - hoe proef je thee? 

In deze introductiesessie beginnen we bij het begin. Wat is thee en waarom is het één van de meest gedronken dranken ter wereld ? Waarom is het zo populair? Wat is de rol en de meerwaarde van de theesommelier? Je krijgt ook een eerste proefsessie.

Sessie 2: Witte en groene thee

Witte thee neemt in bekendheid toe. We bespreken het productieproces, de soorten en hoe ze uit elkaar te houden (visueel en al proevend). Je leert kwaliteitsvolle witte thee te herkennen en 'fragiele' witte thee te zetten. Daarnaast komt ook groene thee aan bod. Er zijn vele soorten en ook verschillende productiemethodes. We bespreken de meest voorkomende: de Chinese en de Japanse.Wat is het verschil?

Sessie 3: Oolong en Pu Erh

Ken je oolongs en donkere theesoorten of hoor je het in Keulen donderen? Ontdek met je neus en met je smaakpapillen deze geneugten.

Sessie 4:  Zwarte en gearomatiseerde thee

Hierbij denken we spontaan aan de thee die we als kind van onze grootouders kregen (als we ons eens wat minder goed in ons vel voelden, of gewoon omdat het traditie was). We kennen allemaal de builtjes uit de supermarkt. Hoog tijd om naast de klassieke zwarte thees enkele hele speciale soorten te (her)ontdekken.

Sessie 5: Zetwijzen

Thee is meer dan thee. We ontdekten al de verschillende zetwijzen, maar nu gaan we er dieper op in en gaan we écht aan de slag. De twee kannen methode, de traditionele zetwijze, ice brew, cold brew, ... het komt allemaal aan bod!

Sessie 6: Teapairing

Ook met thee kan je creatief zijn. Wat is jouw favoriete combi? Van welke soorten, smaken, geuren, ... krijg jij een boost? In deze laatste sessie ga je thee zetten voor je medecursisten. Samen proeven, ontdekken, elkaar inspireren, ... Fijn!

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding is interessant voor horecaprofessionals en -medewerkers die zich willen verdiepen in thee.

 

Extra info

Ter info: deze opleiding vindt plaats in onze campus Leuven. In onze campus Antwerpen bieden we de opleiding 'Theesommelier: bakermat China' aan onder begeleiding van Ann Vansteenkiste van Curiosithee in Rumbeke. Zowel Iris als Ann volgen hun eigen programma met hun eigen focus. Vandaar dat beide programma's niet identiek zijn aan elkaar.

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€919.60 €760.00