Terug naar OpleidingenOpleidingen

Uitbater kleinschalige logies - B&B

Wil je zelf een Bed & Breakfast beginnen en je gasten laten genieten van een ontspannend weekendje weg, compleet met streekgebonden gerechten in een familiale sfeer? Deze opleiding leert je alles om te starten met je eigen B&B.

Uitbater kleinschalige logies - B&B: waarom zou je deze opleiding volgen?

Droom je ervan om een gastenverblijf uit te baten?

Een romantische en rustige B&B, vakantiewoning of appartement, een charmant hotelletje met unieke streekproducten zijn populaire bestemmingen voor een weekendje weg voor koppels of gezinnen. De sterke troeven zijn daarbij het persoonlijk onthaal, de regionale toeristische trekpleisters, natuur of het authentieke van een stedelijke omgeving.

Gasten staan altijd centraal 

Deze opleiding is een must voor wie een kleinschalige, familiale logies wil opstarten in Vlaanderen, zowel in hoofd- als bijberoep. Onder kleinschalige logies verstaan we gastenverblijven met max. 15 kamers in een landelijke of stedelijke omgeving. Het accent ligt op de kleinschaligheid, het familiale karakter en de service, maar ook op de regionale keuken, de ambachtelijke streekproducten en op activiteiten die verbonden zijn aan de regio of de plattelands- of stadscultuur of de typische streek waarin jouw B&B of hotel zich situeert. 

De persoonlijke touch van een goede B&B zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en hun verblijf zo aangenaam mogelijk is. De gast staat dus centraal in alles wat je doet als uitbater van een B&B of hotel. Dit zowel vóór de gast bij de uitbater toekomt, tijdens het verblijf als nadien.

Hoe run je kleinschalige logies?

De opleiding is praktijkgericht en geeft je een breed beeld over het runnen van kleinschalige logies. We focussen ons op de opstart, de uitbating en ook de promotie van jouw - toekomstige - B&B of hotel. We organiseren tijdens de opleiding uiteraard ook de nodige bedrijfs- en streekbezoeken en besteden veel aandacht aan de manier waarop jij je kan ontpoppen tot de ideale gastheer of gastvrouw. Met andere woorden: hoe je je klanten net dat stukje extra beleving aanbiedt waardoor jouw B&B of hotel hoog scoort op het vlak van mond-aan-mondreclame en op recensiewebsites. Waardoor de bezettingsgraad en het rendement nog beter wordt.

We bekijken uiteraard ook een aantal technische zaken: hoe schakel je de normale functie van een pand om naar een toeristische verblijfsbestemming? Ook het financiële, juridische, veiligheids- en verzekeringsaspect nemen we onder de loep.

Programma

1ste jaar opleiding uitbater kleinschalige logies (112u)

 • Markt en klant
 • Front office voor logies
 • Ontbijt voor logies
 • Housekeeping voor logies
 • Infrastructuur voor logies

2de jaar opleiding uitbater kleinschalige logies (92u)

 • Financieel beheer voor logies
 • Commercieel beheer voor logies
 • Eindproef 

Combineer deze opleiding met 'Start je eigen zaak' en maak van je getuigschrift een diploma

Goesting om vroeg of laat als uitbater kleinschalige logies aan de slag te gaan? Of wil je jouw ondernemingszin als toekomstig werknemer stimuleren? Wij geven je een duwtje in de rug met een praktische module die je ondernemersdroom prikkelt en concretiseert. Maak je keuze uit één van deze formules start je eigen zaak.

️ haalbaarheidsstudie van je eigen project
️ begeleiding door een ervaren ondernemerscoach
️ officieel erkend diploma door de Vlaamse Gemeenschap (bij combi vakopleiding + ‘Start je eigen zaak’)
️ verschillende formules op jouw maat
️ geniet van de transitiepremie van de Vlaamse Gemeenschap

 

Voor wie

Doelgroep

De cursus is een must voor wie in Vlaanderen een kleinschalig en/of familiaal logies wenst uit te baten (bv. een B&B of een familiaal hotel) en dus niet tot personen die een groot (keten) hotel wensen uit te baten of te managen.

Bestaande uitbaters kunnen delen van het traject (modules) volgen en dit volgens hun eigen specifieke behoeftes.

Daarnaast...

 • is er geen vooropleiding vereist
 • bezit je een basiskennis wiskunde 
 • spreek en schrijf je Nederlands
 • ben je minstens 18 jaar oud
 • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

Docenten

Alex Kool
Alex Kool

Ervaren docent met een aantoonbare geschiedenis van werken in de professionele training & coaching industrie. Bekwaam in marketingmanagement, coaching, communicatie, wijnreizen en verkoopmanagement.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€578.51€700.00

Bespaar op je opleiding

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem. Bekijk op kaart

Eerste jaarStartEindeDuur
woensdag18:4522:15jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 700,00 (1ste jaar)
 • 2 jaar (1ste jaar: 208u)

Heb je een vraag over deze opleiding?

De opleiding "Uitbater kleinschalige logies - B&B" is met zorg samengesteld door productmanager Veerle Van der Velde.

Heb je een vraag? Het klantencentrum helpt je verder.

Verschillende formules

Van 1 tot 3 jaar, les ’s avonds, overdag of online, vrijstellingen op basis van voorkennis en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Meer info

Praktijkgericht

Hands-on met focus op praktijk, direct toepasbaar, les van vakexperten uit het bedrijfsleven, eigen praktijkateliers, eindproeven & stages.

Meer info

Erkend door Vlaamse overheid

Getuigschrift of diploma, Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, betaald, educatief verlof en gratis opleidingen voor werkzoekenden i.s.m. VDAB.

Meer info