Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Droom je ervan om een B&B, een familiaal hotelletje of een woonboot als gastenverblijf uit te baten?

Deze opleiding richt zich tot iedereen die kleinschalige, familiale logies wenst op te starten in Vlaanderen en dit zowel in hoofd- als bijberoep. Onder kleinschalige logies verstaan we gastenverblijven met max. 15 kamers in een landelijke of stedelijke omgeving. Het accent ligt op de kleinschaligheid, het familiale karakter en de service.

Met sterke troeven als persoonlijk onthaal, streekproducten, regionale toeristische trekpleisters, charme, rust, natuur of het authentieke van een stedelijke omgeving. Kortom, de gast staat centraal in alles wat je doet als uitbater van een kleinschalig logies. Dit zowel vóór de gast bij de uitbater toekomt, tijdens het verblijf als nadien.

De opleiding is praktijkgericht en geeft je een breed beeld over het runnen van kleinschalige logies.

Programma

De opleiding bedraagt 168u verspreid over diverse modules. Er zijn ook 3 volledige dagen opgenomen om bestaande logies te bezoeken waarbij verschillende aspecten uit de opleiding aan bod komen. Deze bezoeken gaan meestal door op zaterdag.

 1. Sectoranalyse en regelgevend kader (8 sessies)

  • Wat is kleinschalig toerisme?
  • Trends in kleinschalig toerisme
  • Hoe een kleinschalig logies openen?
  • Vergunningen, procedures, ...
  • Welke uitbatingsvormen zijn er?
  • Voor welke classificatie ga je?

2. Inrichting en infrastructuur van het kleinschalig logies (10 sessies)

  • Waar kan/mag je je B&B of vakantiewoning opstarten?
  • Hoe richt je je logies in?
  • Aan welke uitstraling had je gedacht?
  • Hoe ga je om met brandveiligheid? 

 3. Onthaal en service in het kleinschalig logies (9 sessies)

  • Wat is kwaliteit in een kleinschalig logies?
  • Hoe ga je om met je gasten?
  • Hoe creëer je een goede klantenbinding?
  • Hoe maak je een lekker, veilig en regionaal ontbijt? 

4. Beheer van het kleinschalig logies (15 sessies)

  • Voor welke doelgroep(en) kies je?
  • Hoe hou ik rekening met de troeven in mijn regio?
  • Hoe maak ik een marketingplan op?
  • Hoe zorg ik voor een financieel haalbaar initiatief? 

Eindproef - verdediging eindwerk voor een jury (1 sessie)

Voor wie?

Doelgroep

De cursus richt zich tot personen die in Vlaanderen een kleinschalig en/of familiaal logies wensen uit te baten (bijv. B&B of familiaal hotel) en dus niet tot personen die een groot (keten) hotel wensen uit te baten of te managen.

Bestaande uitbaters kunnen delen van het traject (modules) volgen volgens hun eigen specifieke behoeftes.

Deze cursus mag je volgen met een minimum leeftijd van 18 jaar of als je voldaan hebt aan de leerplicht.